Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
"Εκατοντάδες άτομα εγκατέλειψαν τη Μόρια λόγω των απαράδεκτων συνθηκών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Εκατοντάδες άτομα εγκατέλειψαν τη Μόρια λόγω των απαράδεκτων συνθηκών"

Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο στη Λέσβο αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν τον υπερπλήρη καταυλισμό της Μόριας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με Διεθνή Αμνηστία, οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται για την ασφάλειά τους μετά από τα επεισόδια της 25ης Μαΐου.

«Στις 25 Μαΐου, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι 7.300 πρόσφυγες, μετανάστες και μετανάστριες διέμεναν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, ο οποίος έχει χωρητικότητα για περίπου 3.000 άτομα. Τα πρόσφατα επεισόδια αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν είναι βιώσιμη, αλλά είναι και επικίνδυνη» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Εκατοντάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τον καταυλισμό της Μόριας μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών με μικρά παιδιά. Οι απαράδεκτες συνθήκες στους καταυλισμούς στα νησιά, η αβεβαιότητα και ο συνωστισμός τροφοδοτούν τις εντάσεις», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας.

«Οι κάτοικοι του νησιού και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακατάπαυστα, παρέχοντας καταφύγιο και κάθε άλλη στήριξη σε όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους. Αυτοί είναι που προσπαθούν να γεμίσουν το μεγάλο κενό που αφήνει η κυβέρνηση» σημείωσε ο Γ. Σακελλαρίδης και συμπλήρωσε:

«Οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών στους καταυλισμούς στα νησιά. Η επιμονή τους, όπως και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά για να εφαρμόσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όχι μόνο καταδικάζει τους τελευταίους σε δύσκολες συνθήκες, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους. Οι αιτούντες άσυλο δεν θα έπρεπε να αναγκάζονται να παραμείνουν στα νησιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL