Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσοφοβίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσοφοβίας

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί να πράττει περισσότερα με στόχο τη βοήθεια, την προστασία και την κάλυψη των αναγκών των εσωτερικά εκτοπισμένων που ανήκουν στην LGBTI κοινότητα, απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσοφοβίας.

Το 2018 σηματοδοτεί την 20η επέτειο από τη θέσπιση των θεμελιωδών αρχών για τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, σε έναν κόσμο, όπου το 1/3 των χωρών ποινικοποιεί τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η αποκάλυψη της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Για τους εσωτερικά εκτοπισμένους μάλιστα, που αποτελούν μέλη της LGBTI κοινότητας (λεσβίες, γκέι, bi - sexual, τρανς, intersex), μια τέτοια απόφαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

«Η κατάφωρη αδικία που αντιμετωπίζει η LGBTI κοινότητα εν καιρώ ειρήνης, όχι μόνο δεν εξαφανίζεται σε περιόδους κρίσης, αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάζεται. Τα μέλη της LGBTI κοινότητας αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις και κινδύνους, όπως μεροληψία, προκατάληψη, βία, δυσκολία πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια και μηχανισμούς προστασίας» επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Στη συνέχεια, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «ο ΔΟΜ από την πλευρά του εξασφαλίζει ότι όλες οι δράσεις του δεν εμπεριέχουν καμία διάκριση, ενώ το σύνολο του προσωπικού εφαρμόζει ανθρωπιστικά προγράμματα που λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες της LGBTI κοινότητας. Ο ΔΟΜ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στη βοήθεια και την προστασία των μελών της LGBTI κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 900 άτομα προσωπικό έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση σε περισσότερες από 30 χώρες. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης παρέχεται ενημέρωση για τη σεξουαλική διαφορετικότητα και ελευθερία, εξοπλίζοντας το προσωπικό με ισχυρότερα εφόδια».

Καταλήγοντας ο ΔΟΜ σημειώνει: «Σήμερα, ας δεσμευτούμε στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών γι' αυτούς που αντιμετωπίζουν διπλή διάκριση, ως εσωτερικά εκτοπισμένοι και ως μέλη της LGBTI κοινότητας. Επιπλέον, οφείλουμε να δεσμευτούμε για την ίση μεταχείριση όλων, εργαζομένων και επωφελούμενων, ανεξαρτήτως φύλου, γένους, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL