Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Γ. Μουζάλας: «Παράθυρο» από την Τουρκία για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: «Παράθυρο» από την Τουρκία για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα

Ένα «παράθυρο» από την Τουρκία για την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, προκειμένου να εξετάζεται εκεί το αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να καταρρίπτεται η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, φαίνεται πως ανοίγει, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός σε σημερινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», πρόκειται για ένα αίτημα που η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «είναι πολύ πιθανόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να άνοιξε ένα παράθυρο στο αίτημα που είχαμε υποβάλει πέντε φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούμε να μεταφέρουμε σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα ανθρώπους, χωρίς να χάνονται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και αν πάρουν άσυλο να μείνουν Ελλάδα, αν όχι να επιστραφούν στην Τουρκία».

Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά «να δούμε αν αυτό μπορεί να πάρει μια νομοτεχνική μορφή».

Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη «σύντμηση των διαδικασιών του ασύλου», αλλά «χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», κάτι που μελετάνε «αυτή τη στιγμή πάρα πολύ σοβαροί νομικοί» και ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «θα την έχουμε σύντομα».

Ο υπουργός κατηγόρησε τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου για «υποκρισία», καθώς «δεν υπάρχει τίποτα που να μην ήξεραν» και αναρωτήθηκε «από πότε στη δημοκρατία μας, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε ήδη υπάρχον και νόμιμο camp της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει να συμφωνεί το δημοτικό συμβούλιο;».

Επίσης, επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης, από τον Σεπτέμβριο του 2016 που απορρίφθηκε από τους δημάρχους, είναι να υπάρχουν «παραπάνω θέσεις φιλοξενίας και καλές θέσεις φιλοξενίας, ώστε να λειτουργεί πιο γρήγορα το άσυλο».

Ο κ. Μουζάλας έκανε, επίσης, λόγο για «διαστρέβλωση της συνέντευξης στο Spiegel», καθώς «λέγεται ένα ψέμα ότι εγώ είπα ότι μπορεί να έχουμε νεκρούς στη Μόρια». Όπως πρόσθεσε, «εμείς παλεύουμε και παλεύουμε συνεχώς να μην έχουμε νεκρούς και να κάνουμε όσο γίνεται τις συνθήκες καλύτερες. Έχουμε εναντίον μας τη ροή, που είναι ένας παράγοντας αστάθμητος, δεν εξαρτάται από εμάς».

Τέλος, σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Μουζάλας την χαρακτήρισε ως «βόμβα στην ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέγοντας επιπλέον, ότι η συγκεκριμένη πρόταση «πρέπει να μας ανησυχεί σαν χώρα και σαν Ευρώπη και πρέπει να μας ανησυχεί πάρα πολύ».

Ο υπουργός διέκρινε και ένα «γενικότερο κλίμα σκλήρυνσης της ΕΕ απέναντι στα ζητήματα που αφορούν στο προσφυγικό και μεταναστευτικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL