Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Ν.Τόσκας: Ούτε 1.000 είναι οι παράνομες είσοδοι από την Ελλάδα στη Γερμανία ούτε έγιναν με πλαστά χαρτιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Τόσκας: Ούτε 1.000 είναι οι παράνομες είσοδοι από την Ελλάδα στη Γερμανία ούτε έγιναν με πλαστά χαρτιά

Ούτε 1.000 είναι οι παράνομες είσοδοι από την Ελλάδα στη Γερμανία ούτε έγιναν με πλαστά χαρτιά καθώς πολλοί είχαν διαβατήρια από χώρες που δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στη Γερμανία, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο Ν. Τόσκας επεσήμανε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων είναι σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα (π.χ. σε Δανία, Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία). «Μην αυτομαστιγωνόμαστε παραπάνω από όσο πρέπει και νομίζουμε ότι εμείς φταίμε για όλα τα κακά της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό γερμανικών ΜΜΕ ότι το 2017 1.000 άτομα έχουν περάσει παρανόμως από την Ελλάδα στη Γερμανία ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως «ζητήσαμε τα στοιχεία και τους λέμε γιατί δεν μας ενημέρωσαν στα πέντε πρώτα ονόματα. Δεν ανέφεραν τον αριθμό 1.000 αλλά γύρω στα 850 χωρίς όμως να ξεχωρίζουν αυτούς που μπορούσαν να πάνε χωρίς βίζα όπως οι Αλβανοί».

«Υιοθετούμε άκριτα τις αντιλήψεις γερμανικών εφημερίων ότι 1.000 άτομα μπήκαν από την αρχή του χρόνου και είχαν και πλαστά στοιχεία. Είναι απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών και είναι λάθος νούμερα. Άλλα μου έδειξε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και ανάμεσά τους ήταν και από χώρες που ταξιδεύουν χωρίς βίζα (Αλβανία, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Γεωργία)», υπογράμμισε ο Ν. Τόσκας και πρόσθεσε ότι τα χαρτιά των μεταναστών «δεν είναι πλαστά», αλλά «παράτυπα».

«Δεν είναι πλαστά τα χαρτιά της υπηρεσίας ασύλου ή τα διαβατήρια που μπορούσαν να πάνε χωρίς βίζα. Μην χρησιμοποιούμε τον όρο αδιάκριτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Ο έλεγχος στην Ιταλία των οπαδών μίας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι εφαρμογή γενικευμένων μέτρων; Προφανώς όχι. Αυτό έγινε όμως», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι δύο που πέρασαν από Λέρο και έφτασαν στη Γαλλία χωρίς να τους σταματήσει κανείς στην Ευρώπη είχαν καταγραφεί από εμάς και εμείς δώσαμε τα στοιχεία. Γι’ αυτό οι γαλλικές αρχές μας έδωσαν συγχαρητήρια».

Για την εντατικοποίηση των ελέγχων ο Ν. Τόσκας επεσήμανε ότι «είναι μία αντίληψη που πάει να σπάσει το κεκτημένο Σένγκεν με τις ελευθερίες σε άτομα και αποσκευές» και ότι όταν ανακοινώθηκε από την Γερμανία «δεν μπορούσαμε ούτε εμείς ούτε άλλες χώρες να τους αποτρέψουμε. Οι απαιτήσεις μας ήταν να μην τους βγάζουν εκτός χώρου Σένγκεν».

Ενόψει της συζήτησης για αναθεώρηση της συνθήκης ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως χρειάζεται «αναλογικότητα και σειρά δεσμεύσεων» και ότι σε κάθε περίπτωση «η προσωρινή επαναφορά ελέγχων πρέπει να έχει την έννοια έσχατης ανάγκης και όχι της κατάργησης της συνθήκης Σένγκεν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL