Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
«Έλεγαν ότι θα με κάψουν ζωντανό»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Έλεγαν ότι θα με κάψουν ζωντανό»

Τον Μαχμούντ Ασφάκ τον είχαν στοχοποιήσει εδώ και μήνες, είχε δει εδώ και μήνες να τον τραβούν φωτογραφίες, να τον δείχνουν και το Σάββατο πέρασαν αρκετές φορές από το χωράφι όπου εργαζόταν για να σιγουρευτούν ότι ήταν εκεί. Το απόγευμα, πέντε μαυροφορεμένοι άνδρες επιτέθηκαν σε αυτόν και σε έναν συμπατριώτη του που δούλευαν μαζί.

Ο δεύτερος συμπατριώτης του πρόλαβε και έτρεξε να σωθεί, ο Μαχμούντ Ασφάκ όμως όχι. Δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο που ευτυχώς δεν απέβησαν μοιραία, καθώς, όπως μας διηγήθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, οι τέσσερις από τους πέντε δράστες είχαν σιδηρογροθιές, ενώ ο πέμπτος μαχαίρι. Μου φώναζαν βρισιές όπως "άντε γ..σου Πακιστανέ", ενώ μου έλεγαν ότι θα με "κάψουν ζωντανό". Ο μετανάστης - εργάτης γης κατέληξε στο νοσοκομείο, από όπου βγήκε χθες με εμφανή τα σημάδια βίας στο πρόσωπό του.

Ο Μ. Ασφάκ μάλιστα αναγνώρισε δύο από τους θύτες, έναν από τις φωτογραφίες που του έδειξαν οι αστυνομικοί και έναν άλλο από τις φωτογραφίες που έχει η ΚΕΕΡΦΑ από τη διαδήλωση της 18ης Ιουνίου στην Γκορυτσά, που χτυπήθηκε από τα φασιστοειδή, κατά την οποία είχαμε και τις πρώτες προσαγωγές και συλλήψεις, εκ των οποίων έχουν προκύψει τέσσερις προφυλακίσεις, όπως τόνισε ο Π. Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προσθέτοντας ότι ο λόγος στοχοποίησης του Μ. Ασφάκ ήταν η συμμετοχή του στην κίνηση εργατών γης στην Γκορυτσά Ασπροπύργου που συστάθηκε μετά τις επιθέσεις εις βάρος τους από ομάδα φασιστοειδών.

Ο ίδιος κατήγγειλε ολιγωρία από το Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου σημειώνοντας ότι σε παλιότερο περιστατικό οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι σχεδόν αμέσως με τη δικαιολογία πως δεν έχει γίνει μήνυση στο τμήμα.

Η επίθεση αυτή στην Γκορυτσά Ασπροπύργου έρχεται να προστεθεί στη μακρά πλέον λίστα επιθέσεων φασιστοειδών και χρυσαυγιτών -όπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη- εναντίον μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ να κάνει λόγο για 60-70 επιθέσεις από το 2016.

Κίνδυνος απέλασης

"Στις υποθέσεις του 2016 και μέχρι τον Μάρτιο του 2017 δεν έχει αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο" επεσήμανε μάλιστα ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, μέχρι πρότινος στην πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο τρόπος δράσης παρέπεμπε στη Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα η μη αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου σήμανε ότι πολλά θύματα δεν κατήγγειλαν τις επιθέσεις στην αστυνομία, ειδικά όταν δεν είχαν χαρτιά, ανέφερε ο Δ. Ζώτος φέρνοντας μάλιστα παράδειγμα θύματος χωρίς χαρτιά που είχε καταγγείλει επίθεση εις βάρος του, αλλά οι αστυνομικοί δεν αναγνώρισαν το ρατσιστικό κίνητρο, με συνέπεια το θύμα να κρατηθεί και αποτραπεί η απέλασή του μόλις στο παρά πέντε.

Συλληφθέν μέλος της Χ.Α.

Ο Δ. Ζώτος μίλησε για τέσσερις εκκρεμείς δικογραφίες, από τις οποίες στις τρεις έχει αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και δράστες από την ίδια ομάδα. Μάλιστα ο δικηγόρος ανέφερε ότι ένας από τους συλληφθέντες έχει αποδειχθεί ότι ανήκει στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο.

Επιπλέον είπε ότι από τον Ιούνιο του 2017 έχει κατατεθεί μήνυση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ενοποιηθούν οι υποθέσεις, ώστε να εντοπιστεί η ομάδα που διαπράττει τις επιθέσεις. Κλείνοντας έκανε λόγο για αναβίωση επιθέσεων όπου υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής. "Ξέρουμε και από τη δίκη ότι επιθέσεις τέτοιου τύπου έγιναν όπου υπήρχαν γραφεία της Χ.Α." σημείωσε.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου είχε αναφερθεί μάλιστα σε τέσσερις νέες επιθέσεις τον τελευταίο καιρό: στο Μενίδι κατά Ρομά και Πακιστανών, στη Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και στους Αγίους Αναργύρους.

Δεύτερη επίθεση

Η πιο πρόσφατη μάλιστα έγινε την ίδια ημέρα με την επίθεση στον Μ. Ασφάκ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ "στις 3 π.μ. ο Ουσμάν Μοχάμεντ, 30 ετών, ενώ έφευγε από το εστιατόριο όπου δουλεύει και πήγαινε για να πάρει το λεωφορείο στη Λ. Ηρακλείου και Τράλλεων, δέχτηκε επίθεση - λιντσάρισμα από ομάδα 10-12 ατόμων ηλικίας 20-30 ετών.

Τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπάνε και να τον κλωτσάνε ως αγέλη. Λιποθύμησε από τα χτυπήματα και, όταν συνήλθε, επέστρεψε στη δουλειά του όπου τον μετέφεραν στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Παραμένει και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αγία Όλγα με τραύματα στο πρόσωπο, με σπασμένη τη μύτη και γδαρμένα τα χέρια. Ο ίδιος γνωρίζει λίγα ελληνικά και δεν αντιλήφθηκε τι του φώναζαν όταν τον χτυπούσαν".

Ν. Τόσκας: Οι δράστες δεν θα μείνουν ατιμώρητοι

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι δράστες αυτών των επιθέσεων δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στην αστυνομία, ώστε οι δράστες να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν. Αλλά και αυτοί που τους υποστηρίζουν έχουν τεράστια ευθύνη».

Την επίθεση εναντίον του Μ. Ασφάκ έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής.

Πολιτικές αντιδράσεις

Οι φωτογραφίες των θυμάτων είναι αποκαλυπτικές του φρικιαστικού προσώπου του φασισμού που σπέρνει τον τρόμο στον Ασπρόπυργο, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική του ανακοίνωση καταλήγοντας: "Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των μεταναστών και δεν θα αφήσουμε το ρατσιστικό μίσος να δηλητηριάσει τις γειτονιές μας. Καμία ανοχή στον ρατσισμό και τον φασισμό. Οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν και να συλληφθούν άμεσα, δεν δικαιολογείται καμία ολιγωρία".

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε έναν ακόμα "μάρτυρα - ήρωα" στον Ασπρόπυργο, είπε ο Πάνος Λάμπρου από το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τον εντοπισμό των δραστών από την αστυνομία, όπως έγινε και στην υπόθεση Λεμπιδάκη.

"Δεν είναι αποδεκτά γεγονότα μεσοδυτικών πολιτειών της δεκαετίας του 1950" σημείωσε η Αφρ. Σταμπουλή, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Το ρατσιστικό τέρας είναι ζωντανό και προκαλεί. Όμως η δημοκρατία μας είναι ισχυρή και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών αδιαπραγμάτευτη" ανέφερε η Φ. Γεννηματά ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει το καθήκον της πριν θρηνήσουμε κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

"Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η θρασυδειλία και το μίσος των χρυσαυγιτών που στρέφεται κατά ταλαιπωρημένων ανθρώπων, εργατών -Ελλήνων και μεταναστών- την ίδια στιγμή που κάνουν πλάτες σε αφεντικά και μεγάλα συμφέροντα, οι οποίοι θέλουν εργάτες - σύγχρονους δούλους" σημειώνει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη γι' αυτή την εξέλιξη ζητώντας την άμεση σύλληψη των δραστών "και τους εγκληματίες καθοδηγητές τους της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής".

Ανακοινώσεις καταδίκης της ρατσιστικής επίθεσης στον Ασπρόπυργο εξέδωσαν ακόμη οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Ένωση Κεντρώων.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι οι πόρτες της Επιθεώρησης Εργασίας και του υπουργείου Εργασίας είναι ανοιχτές για τους μετανάστες εργάτες και αναφέρθηκε σε πρόσφατη παρέμβαση της υπουργού σε εργοστάσιο στον Αυλώνα, όπου εργοδότης χτύπησε εργαζόμενο στον οποίο χρωστούσε δεδουλευμένα. "Δεν υπάρχουν πολίτες ή εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας" ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL