Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Η Ε.Ε. επιστρέφει Αφγανούς πρόσφυγες στον ...θάνατό τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ε.Ε. επιστρέφει Αφγανούς πρόσφυγες στον ...θάνατό τους

Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με το Αφγανιστάν για βοήθεια με αντάλλαγμα τις επιστροφές Αφγανών αιτούντων άσυλο, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν χειροτερεύει, η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει νέα έκθεση, η οποία επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για τους Αφγανούς πρόσφυγες που η Ε.Ε. αρνείται να αναγνωρίσει και τους επιστρέφει εξαναγκαστικά σε μια χώρα, όπου διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο βασανιστηρίων, απαγωγών, θανάτου και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η νέα έκθεση «Εξαναγκαστική επιστροφή στον κίνδυνο: Αιτούντες άσυλο που επέστρεψαν από την Ευρώπη στο Αφγανιστάν» αναλύει τις οδυνηρές περιπτώσεις των Αφγανών που έχουν επιστραφεί από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία μόνο για να σκοτωθούν, να τραυματιστούν σε βομβιστικές επιθέσεις ή παρέμειναν να ζήσουν υπό τον συνεχή φόβο δίωξης εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους ή της στροφής τους στον χριστιανισμό.

«Μέσα στην αποφασιστικότητά τους να αυξήσουν τον αριθμό των απελάσεων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόζουν μια πολιτική που είναι απερίσκεπτη και παράνομη. Εθελοτυφλώντας στα αποδεικτικά στοιχεία ότι η βία είναι σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και καμία περιοχή του Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής, θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο βασανιστηρίων, απαγωγών, θανάτου και άλλων φρικαλεοτήτων», δήλωσε η Anna Shea, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

Οι Αφγανοί που επεστράφησαν από την Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση, περιλαμβάνουν ασυνόδευτα παιδιά και νεαρούς ενήλικες που ήταν παιδιά την περίοδο που έφτασαν στην Ευρώπη. Αρκετοί άνθρωποι, από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Διεθνής Αμνηστία για την έκθεση, στάλθηκαν σε μέρη του Αφγανιστάν που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ, παρά την επικίνδυνη κατάσταση.

«Οι επιστροφές αυτές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο Horia Mosadiq, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για το Αφγανιστάν.

Όπως τονίζει η οργάνωση, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της Ε.Ε., μεταξύ 2015 και 2016 τριπλασιάστηκαν οι επιστροφές Αφγανών: από 3.290 σε 9.460, ενώ μειώθηκε αισθητά το ποσοστό αναγνώρισης ασύλου, από 68% τον Σεπτέμβριο του 2015 σε 33% τον Δεκέμβριο του 2016.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι "οι απώλειες αμάχων έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αποστολής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA). Το 2016, 11.418 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, η UNAMA κατέγραψε 5.243 θανάτους αμάχων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL