Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Αιχμές Μουζάλα για τη στάση των τοπικών αρχών στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιχμές Μουζάλα για τη στάση των τοπικών αρχών στα νησιά

Για μέτρα που γρήγορα θα δούμε να υλοποιούνται στα νησιά έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο περιθώριο παρουσίασης σε σχέση με την αύξηση των αφίξεων στα νησιά, ενώ έστρεψε τα βέλη του για άλλη μια φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

"Υπάρχει μια παρατηρήσιμη αύξηση των ροών, η οποία εντοπίζεται κυρίως στη Μυτιλήνη και στη Σάμο, ενώ αντίθετα στη Χίο, για παράδειγμα, υπάρχει μια πτώση της ροής. Αυτό είναι μια μελέτη που κάνουμε μαζί με τα άλλα υπεύθυνα υπουργεία εδώ και πολύ καιρό και αναφέρομαι στα στοιχεία από την αρχή του Αυγούστου μέχρι σήμερα. Αυτό έχει δημιουργήσει στη Σάμο και τη Μυτιλήνη, δύσκολες συνθήκες μέσα στα camps - μέσα στη Μόρια έχουμε υπερπληθυσμό, το ίδιο έχουμε και στη Σάμο. Αυτό έχει ξανασυμβεί στη χώρα και έχει αντιμετωπιστεί. Θέλω να σας πω ότι η αντιμετώπιση μέχρι τώρα δεν δικαιολογεί πανικό, δικαιολογεί μέτρα τα οποία γρήγορα θα τα δείτε να υλοποιούνται. Τον Μάιο είχε έλθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αβραμόπουλος με πολύ υψηλά στελέχη, τα camps ήταν εξαιρετικά, άρα η κατάσταση κάθε φορά των camps εξαρτάται από την αύξηση της ροής ή τη μείωση της ροής. Αυτό καλούμεθα να το αντιμετωπίσουμε σε real time. Χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, που δεν την έχουμε σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι το ένα ζήτημα" δήλωσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πίσω από την αύξηση θεωρεί ότι είναι κάτι συγκυριακό, κάποιο παιχνίδι της Τουρκίας , ο υπουργός απάντησε: "Το πιο εύκολο πράγμα είναι να κάνω πολιτικές προβλέψεις -και δεν κάνω ποτέ. Παρακολουθούμε τις ροές, οι ροές αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν πτώση της συμφωνίας ή οτιδήποτε άλλο. Έχουμε απευθύνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία -το ξέρετε ότι αυτή είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και άρα και του υπουργείου Μετανάστευσης- την απαίτηση και τα δύο μέρη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ώστε να τηρηθεί η συμφωνία."

Σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης που στηλιτεύει τις συνθήκες των προσφύγων στα κέντρα ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου και τη ΒΙΑΛ της Χίου, αλλά και τη συνεχιζόμενη κράτηση ανηλίκων σε απαράδεκτες συνθήκες, ο υπουργός ανέφερε ότι: "Η έκθεση αφορά επίσκεψη του CPT στις 13-18 Απριλίου του 2016, είκοσι ημέρες δηλαδή μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και πριν καν ολοκληρωθούν τα hotspots. Επομένως δεν αναφερόμαστε στο σήμερα, αναφερόμαστε σε μια πολύ ειδική περίοδο που ούτε τα hotspots είχαν ολοκληρωθεί και τρέχαμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Εκείνες τις ημέρες, θέλω να θυμόσαστε, είχαμε 2.500-3.000 αφίξεις την ημέρα. Μετά πέσανε στις 60-80 και σήμερα έχουν ανέβει περίπου στις 160 - αναφέρομαι στις τελευταίες 45 ημέρες. Θα ήθελα λοιπόν, όταν σχολιάζετε τις εκθέσεις να αναγράφετε και αυτό. Δεν θα κρίνω την έκθεση, η έκθεση συνοδεύεται από τις απαντήσεις που δώσαμε όλοι μας, το κάθε υπουργείο στον τομέα που έχει να κάνει και ισχύει αυτό".

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπίστωσε υπερπληθυσμό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των διαμενόντων, ανεπαρκή παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης, προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού, ανεπαρκή βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες και ανεπαρκή νομική υποστήριξη, στοιχεία που έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση. Επιπλέον, έγιναν δέκτες καταγγελιών από ασυνόδευτα παιδιά στη Μόρια για κακομεταχείριση και βία από αστυνομικούς.

Επίσης, η έκθεση αναφέρεται στη «συνεχιζόμενη και τακτική» κράτηση εκατοντάδων ασυνόδευτων παιδιών σε κακές συνθήκες διαβίωσης ενώ ασκεί δριμεία κριτική και για τις κακές συνθήκες στην Αμυγδαλέζα και την Πέτρου Ράλλη. Η αντιπροσωπεία της CPT είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL