Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Στον Άρειο Πάγο οι καταγγελίες για εκμετάλλευση προσφύγων από ΜΚΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον Άρειο Πάγο οι καταγγελίες για εκμετάλλευση προσφύγων από ΜΚΟ

Τον δρόμο για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να πάρει η καταγγελία εις βάρος ΜΚΟ για σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και οικονομική διαφθορά, υπόθεση η οποία είχε ανακοινωθεί μέσω δήλωσης της Κομισιόν εξ ονόματος του Ευρωπαίου επιτρόπου υπεύθυνου για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος Χρήστου Στυλιανίδη πριν από μια εβδομάδα.

«Υπήρξε μια καταγγελία για κάποιους που δουλεύανε σε μια ΜΚΟ από την ίδια τη ΜΚΟ. Ήρθα σε επαφή με την Ε.Ε., με τους ίδιους τους ανθρώπους της ΜΚΟ και η έρευνα θα περάσει, με βάση τον νόμο, στο ελληνικό κράτος» ανέφερε χθες στο περιθώριο συνάντησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αναμένεται να προσκομίσει σήμερα ή τη Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον φάκελο με τα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο Γ. Μουζάλας είχε στείλει επιστολή στον επίτροπο Στυλιανίδη με την οποία ζητούσε την έγκαιρη διαβίβαση των στοιχείων και στις ελληνικές αρχές, οι οποίες δεν φαίνεται να είχαν γνώση των καταγγελιών, όπως προκύπτει από την επιστολή αλλά και από την επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με την αστυνομία, παρά το γεγονός ότι η δήλωση της Κομισιόν ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί.

Την ίδια ημέρα -την περασμένη Πέμπτη-, σε ερώτηση που είχε δεχθεί ο Χρ. Στυλιανίδης κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα για την καταγγελία, είχε αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό χτυπήθηκε εν τη γενέσει του, παραπέμποντας σε λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Επιστρέφοντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Μουζάλα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση, για την οποία υπήρξε καταγγελία, δεν ήταν απλώς καταγεγραμμένη αλλά είναι μία από τους εταίρους του ECHO (δηλαδή του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σε ένα από τα ανθρωπιστικά του έργα.

«Μία παρατήρηση μόνο», είπε ο υπουργός, «αυτή η σκιά να μη βαρύνει τους πάντες και να μην έχει καθολική ισχύ», συμπληρώνοντας ότι οι καταγγελθείσες πράξεις αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κατάχρηση χρημάτων για τους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL