Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Πρώτα ενημέρωση, μετά η εκκένωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτα ενημέρωση, μετά η εκκένωση

Ξεκίνησε και τυπικά η επίσημη πληροφόρηση από το κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στους διαμένοντες πρόσφυγες του Ελληνικού για τη διαδικασία της εκκένωσής του και της μεταφοράς τους σε άλλους χώρους φιλοξενίας. Το κλιμάκιο βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή στον χώρο του Ελληνικού, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ωστόσο χθες ξεκίνησε η ενημέρωση σκηνή - σκηνή. Σύμφωνα με το υπουργείο, την ενημέρωση ακολουθεί καταγραφή των αναγκών των προσφύγων από κλιμάκια του ΔΟΜ ώστε στη συνέχεια να μεταφερθούν σε δομές που θα καλύπτουν τις ανάγκες που έχουν οι ίδιοι δηλώσει.

Όπως τονίζει το υπουργείο, πρώτα θα ενημερωθούν οι διαμένοντες και μετά θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις, ενώ δεν προσδιορίζεται κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εκκένωσης.

Εμπόδια στην επανένωση

«Άσκοπες καθυστερήσεις και αυθαίρετοι φραγμοί» κρατούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο παγιδευμένους στην Ελλάδα και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση" αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή της η Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, τον Δεκέμβριο του 2016, η Human Rights Watch πήρε συνέντευξη από 13 ηλικιωμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Αθήνα. Σχεδόν όλοι είπαν ότι επιδιώκουν να επανενωθούν με την οικογένεια σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Η Human Rights Watch διαπίστωσε, ωστόσο, ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά φαινομενικά ανυπέρβλητους νομικούς και πρακτικούς φραγμούς στην επανένωση με τις οικογένειές τους. "Σχεδόν όλοι περίμεναν στην Ελλάδα για περισσότερο από οκτώ μήνες. Τα εμπόδια περιλάμβαναν μια στενή ερμηνεία της οικογένειας σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους, παραπληροφόρηση και σύγχυση σχετικά με τη διαδικασία" σημειώνει η οργάνωση.

Ενώ αρκετά εμπόδια είναι κοινά σε όλους τους αιτούντες άσυλο, μπορούν να έχουν πιο σημαντικό αντίκτυπο στους ηλικιωμένους, επισημαίνεται, καθώς έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ψυχολογικής δυσφορίας από τον γενικό πληθυσμό προσφύγων και συχνά υποφέρουν από ζητήματα υγείας, τραυματισμούς και βία κατά τη μετακίνηση και αδυναμίες που μπορεί να επιδεινωθούν από τον χρόνο και την αβεβαιότητα. Όπως τονίζει η οργάνωση, ένας αιτών άσυλο, με τον οποίο μίλησε η οργάνωση τον Δεκέμβριο του 2016, απεβίωσε πριν οι υπάλληλοι καταλήξουν σε απόφαση σχετικά με το αν θα μπορούσε να επανενωθεί με τα παιδιά του στη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL