Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Συστηματική προσπάθεια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συστηματική προσπάθεια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους πρόσφυγες

Ένα πρώτο βήμα ένταξης ολοκληρώθηκε για ακόμα 120 πρόσφυγες, οι οποίοι είτε έμαθαν για πρώτη φορά να γράφουν και να μιλούν ελληνικά και αγγλικά, είτε βελτίωσαν αυτά που είχαν ήδη διδαχτεί. Προχώρησαν σε ανώτερο επίπεδο μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος "Εκπαίδευση Ενηλίκων Πολιτών Χωρών για την Ανάπτυξη Βασικής Επικοινωνιακής Ικανότητας στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα".

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα", η οποία και το χρηματοδότησε.

Μαθήματα γλώσσας πραγματοποιούνται σε πολλούς καταυλισμούς από διάφορες οργανώσεις ή φορείς. Το συγκεκριμένο ωστόσο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια εκμάθησης της γλώσσας με μια συνέπεια και συνέχεια, όπου οι μαθητευόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε πιο απαιτητικά επίπεδα, με στόχο να αποκτήσουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Ως εκ τούτου, υπάρχει η απαραίτητη αξιολόγηση, εξετάσεις και οι αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Για παράδειγμα, από τους 86 πρόσφυγες, που τελείωσαν με επιτυχία το τμήμα Α1 των αρχαρίων το Δεκέμβριο του 2016, 67 άτομα συνέχισαν στο Α2 τμήμα, ενώ προστέθηκαν και καινούργιοι, οι οποίοι εντάχθηκαν στο Α1. Από τους 120, οι οποίοι παρευρέθησαν στη σημερινή εκδήλωση στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευόμενους, μερικοί τελείωσαν το Α2 και προχωρούν στο Β1, ενώ οι άλλοι στο Α2. Αντίστοιχα οργανώνεται η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, με στόχο οι εκπαιδευόμενοι να φθάσουν στο επίπεδο Λόουερ (Lower). Για όσους το επιθυμούν, θα παρέχεται η δυνατότητα για εκμάθηση ακόμα πιο υψηλού επιπέδου, εφόσον έχουν κατοχυρώσει τις απαιτούμενες γνώσεις.

Από την αρχή του προγράμματος έχουν επωφεληθεί 200 πρόσφυγες, κυρίως από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα. Στόχος του υπουργείου είναι να συμμετάσχουν άνθρωποι από άλλες δομές, και εκτός περιφέρειας Αττικής.

"Ένταξη χωρίς τη γλώσσα δεν γίνεται", επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε, πως σιγά-σιγά οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων βελτιώνονται.

Για ένα "πολύ πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα", το οποίο καταρτίστηκε από εξαιρετικούς επιστήμονες, έκαναν λόγο ο Θωμάς Σφηκόπουλος, αναπληρωτής πρύτανης Ερευνητικής Πολιτικής και Ανάπτυξης ΕΚΠΑ, η Ελένη Καραμαλέγκου, κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής και ο Κυριάκος Γιαγλής, διευθυντής του "Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα".

Η Μαρία Ιακώβου, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος για την ελληνική γλώσσα, περιέγραψε το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε δέκα τμήματα, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο και άλλα κριτήρια. Κάθε κύκλος είχε 75 ώρες διδασκαλίας, ενώ τα μαθήματα διεξήχθησαν κατά κύριο λόγο στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ, ενώ στον καταυλισμό του Ελαιώνα λειτούργησαν δυο τμήματα για όσους δεν τους ήταν εύκολο να μετακινηθούν. Το 72% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 28% άνδρες. Κύρια χώρα προέλευσής τους ήταν το Ιράν, με μικρότερα ποσοστά να ακολουθούν άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μάλι, το Καμερούν, η Γουινέα κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL