Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Γ. Μουζάλας: Έγιναν 6.500 επανενώσεις οικογενειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: Έγιναν 6.500 επανενώσεις οικογενειών

Το έργο που έκανε η Υπηρεσία Ασύλου ανέδειξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χθες στη Βουλή. Μιλώντας εγκωμιαστικά για την Υπηρεσία Ασύλου ο υπουργός ανέφερε ότι "25.000 βρήκαν μια καλύτερη ζωή από αυτή που προορίζονταν να ζήσουν εδώ" και αυτό αποτελεί "μία επιτυχία" της Υπηρεσίας Ασύλου. Υπενθυμίζεται ότι οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες σήμερα είναι περίπου 62.000.

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ασύλου:

- Έκανε 12.000 μετεγκαταστάσεις σε χώρες της Ευρώπης.

- Έχουμε έτοιμους άλλους 2.500 για μετεγκατάσταση.

- Έκανε 6.500 επανενώσεις οικογενειών.

- Συνέβαλε στο να γίνουν 6.500 οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες καταγωγής τους συνεργαζόμενη με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Καρρά, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα σε αιτήματα ασύλου με βάση τον αριθμό και η δεύτερη με βάση τον πληθυσμό της (πρώτη είναι η Γερμανία). Τόνισε ότι στη Γερμανία η εξέταση του ασύλου γίνεται εντός 17 μηνών, ενώ στην Ελλάδα ο χρόνος είναι λιγότερος. Όμως, πρόσθεσε ο Γ. Μουζάλας, "με βάση τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών έχουμε καθυστέρηση στο άσυλο".

Σήμερα εκκρεμούν 56.000 αιτήσεις ασύλου, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε ποτέ η Ελλάδα, καθώς έως τώρα ήταν χώρα transit, ενώ πλέον υπάρχει και το φαινόμενο της κατάχρησης ασύλου. "Δυστυχώς -και ευτυχώς από την άλλη- υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στο ότι η διαδικασία ασύλου πρέπει να επιταχυνθεί και στο ότι η διαδικασία ασύλου αποτελεί μία κορωνίδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της μετανάστευσης και δεν πρέπει να θιχτεί η νομική τους και ανθρωπιστική τους υπόσταση" επεσήμανε ο Γ. Μουζάλας συμπληρώνοντας ότι "προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε αυτό".

Άσυλο σε δύο στάδια;

Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα πρακτικά έχουν τέσσερις δυνατότητες: άσυλο, προσφυγές, διοικητικό δικαστήριο, Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Γ. Καρράς "να ακολουθήσουμε το γαλλικό πρότυπο, όπου τα στάδια είναι δύο, αντί να ακολουθούμε τα τέσσερα, τα οποία κατ’ εμέ είναι πολυτελή για την ανάγκη της Ελλάδος". Ο Γ. Μουζάλας συμφώνησε ότι "χώρες δικαίου, όπως θεωρούνται για τη μετανάστευση η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία, έχουν δύο στάδια" και σημείωσε ότι "επομένως, υπάρχει ένα ζήτημα".

Όσον αφορά τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου ο Γ. Μουζάλας είπε ότι ξεκίνησε με 200 άτομα, σήμερα έχει 700 και το πλάνο είναι να αυξηθούν κατά 30%. Επίσης υπογράφηκε το νέο πλάνο με την Ε.Ε. όπου στα νησιά θα είναι πάνω από 100 άτομα για επί τόπου γραφεία ασύλου, ενώ σε Χίο και Λέσβο δημιουργούνται καινούργια γραφεία ασύλου εκτός hotspot. Ακόμη εκτίμησε ότι έως τις 15 Μαΐου θα έχει συμπληρωθεί ο αριθμός με στελέχη της EASO.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL