Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Αποτίμηση της Συνόδου από την Τασία Χριστοδουλοπούλου: / Τ. Χριστοδουλοπούλου: Κερδίσαμε γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποτίμηση της Συνόδου από την Τασία Χριστοδουλοπούλου: / Τ. Χριστοδουλοπούλου: Κερδίσαμε γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Να στρέψει η Ευρώπη το βλέμμα προς την Ελλάδα και τους Σύρους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου προσπάθησε η κυβέρνηση, όπως τόνισε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας πως "ενόψει της μεγαλύτερης προσφυγικής μετακίνησης πληθυσμού του 21ου αιώνα η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα ευκαιριακά, μετά από κάθε τραγωδία. Πρέπει να αναζητήσει μια συνολική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, με προσήλωση στη Συνθήκη της Γενεύης και τις αρχές του κράτους δικαίου. Για εμάς η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και ειρήνης".

"Κερδίσαμε γενναία έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση που αφορά όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την έρευνα και τη διάσωση, την υποδοχή, το άσυλο και τη φιλοξενία. Είναι στο χέρι μας, με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, να απορροφηθούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια άμεσα" δήλωσε τονίζοντας ότι "κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε σημεία της ευρωπαϊκής ατζέντας, η οποία, όπως τέθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούσε μόνο τα ζητήματα της Κεντρικής Μεσογείου, και ειδικά της Ιταλίας. Η ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο δεν έχει να κάνει μόνο με τους εκατοντάδες νεκρούς, αλλά και με τους χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες".

"Ο στόχος μας να αναγνωριστεί η είσοδος των Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας ως ευρωπαϊκό ζήτημα επετεύχθη πλήρως μετά τις εργασίες τόσο του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών όσο και της έκτακτης συνόδου" τόνισε.

Σύμφωνα με την Τ. Χριστοδουλοπούλου, στη σύνοδο υπογραμμίστηκε η ανάγκη για επιμερισμό ευθυνών, χαιρετήθηκαν τα σημεία που ανοίγουν τον δρόμο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών και της ευθύνης φιλοξενίας και επισημάνθηκε η ανάγκη ενεργοποίησης των υπαρχόντων μηχανισμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και τη διεύρυνση νόμιμων οδών πρόσβασης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. "Αναδείξαμε τις ιδιαιτερότητες των μεικτών μεταναστευτικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι πάνω από 80% των νεοεισερχόμενων στη χώρα μας πλέον είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ" κατέληξε.

 

Θ. Φωτίου: Δεν αρκεί η καταστολή

"Δεν είναι εφικτή η ανάσχεση των προσφυγικών ροών με κατασταλτικά μέτρα" ανέφερε κατά τη συνάντησή της με Ευρωπαίους αξιωματούχους και τον Δ. Αβραμόπουλο στη Μάλτα, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην κηδεία 24 προσφύγων από το τελευταίο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να καταστεί κοινή συνείδηση ότι οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. "δεν αποδίδουν" και έθεσε την ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου II.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL