Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Παρέμβαση του ΣτΠ για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του ΣτΠ για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες

(Photo Eurokinissi)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Κόντρα στις κατασταλτικές επιχειρήσεις, που σκοπό έχουν να ανακόψουν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα προς την χώρα μας σε συνδυασμό με τις ακραίες δηλώσεις του πρωθυπουργού και την έξαρση ρατσιστικής βίας, ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε θεσμικές παρεμβάσεις για την σύγκλιση με το δημοκρατικό κεκτημένο επ' αφορμής της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε..

Η έκθεση του ΣτΠ, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας εστιάζει κυρίως σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής αξιώνοντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενσωμάτωση κοινοτικής νομοθεσίας, προκειμένου η χώρα προωθήσει πολιτικές ένταξης των μεταναστών και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Επίσης, κάνει ειδική αναφορά στους αιτούντες άσυλο με δεδομένο ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην Συριά αναγκάζει μέρος του πληθυσμού να κατευθυνθεί στην Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι η πρώτη πύλη εισόδου.

Αναλυτικά στην έκθεση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της Προεδρίας της ΕΕ η ελληνική πλευρά πρέπει να προωθήσει πολιτικές ένταξης των μεταναστών "ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία που ευνοεί φαινόμενα μισαλλοδοξίας" με αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και με πρακτικές κοινωνικής προστασίας. Επίσης, ζητά την συνεπή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την αναγνώριση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος αλλοδαπού και για την οικογενειακή επανένωση, που όπως υπογραμμίζεται γνωρίζουν ποικίλα "προσκόμματα" στην εφαρμογή τους από τα κράτη- μέλη.

Για τους αιτούντες άσυλο και ειδικά για την περίπτωση των Σύριων προσφύγων, η έκθεση του ΣτΠ καλεί την κυβέρνηση να προβεί στην εφαρμογή ισόρροπης πολιτικής για την υποδοχή τους ανάμεσα στα κράτη-μέλη, όπως προβλέπεται και στο σχετικό ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, θίγεται το ζήτημα της διάσωσης στην ανοικτή θάλασσα και τονίζεται ότι η συνολική μεταχείρισή τους, που θα πρέπει να συνδυάζεται με περιορισμό του χρόνου κράτησής τους στους χώρους υποδοχής.

Κι επειδή το ζήτημα τις κράτησης έχει απασχολήσει πολύ, ο ΣτΠ κρίνει την μείωση του χρόνου κράτησης καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόζει τις ουσιαστικές εγγυήσεις για την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους, την ίδια στιγμή που προκρίνει τις διπλωματικές συνεννοήσεις.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας, αλλά και την προστασία των θυμάτων της, ο ΣτΠ καλεί την κυβέρνηση να ενσωματώσει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL