Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μήνυμα κατά του ρατσισμού η συστέγαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα κατά του ρατσισμού η συστέγαση

Μια γωνιά φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας, όπου δεν υπάρχει ο φόβος της επίθεσης από φασίστες ούτε η αγωνία για το επόμενο κατάλυμα και γεύμα, είναι εδώ και λίγους μήνες το Κέντρο υποδοχής ευάλωτων αιτούντων άσυλο από τους Γιατρούς του Κόσμου, που θέλουν σε ορίζοντα 28 μηνών να έχουν βοηθήσει πάνω από 300 άτομα. Οι μετανάστες είναι οι δακτυλοδεικτούμενοι της κρίσης. Απέναντι σε αυτή τη λογική, που θέλει φυλετικά συσσίτια και "αίμα μόνο για Έλληνες", οι ΓτΚ απαντούν με δράσεις αλληλεγγύης. "Είναι επιλογή μας να συστεγαζόμαστε με το Κέντρο υποδοχής. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό", ήταν τα λόγια του Νικήτα Κανάκη από τους ΓτΚ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου μαζί με τον Ντανιέλ Εσδράς από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους Κατερίνα Κομητά και Θάνο Μαντά από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Ο ξενώνας μετρά τρεις μήνες ζωής. Διάστημα στο οποίο έχει φιλοξενήσει 67 άτομα, ανάμεσά τους 25 παιδιά που πλέον έχουν χώρο για να παίξουν. Οι ενδιάμεσοι όροφοι του κτηρίου έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα την καλύτερη δυνατή συμβίωση. Γυναίκες και άντρες κοιμούνται χωριστά σε αίθουσες των 12-13 ατόμων, ενώ τα παιδιά μέχρι 12 ετών είναι με τις μητέρες τους. Το χαμόγελο στα πρόσωπά τους, "ανθρώπων καραβοτσακισμένων", έχει επιστρέψει κι ο βασικός λόγος είναι ότι νιώθουν ασφαλής. "Εδώ είναι άσυλο", τόνισε ο Ν. Κανάκης.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή για τους μετανάστες. Σε βίντεο που έφτιαξαν οι ΓτΚ, μετανάστης περιγράφει την επίθεση που δέχτηκε στο Μεταξουργείο από φασίστες, οι οποίοι του έκοψαν το αυτί. Θύματα της αγριότητας είναι άνθρωποι που έρχονται από εξαθλιωμένες χώρες, ρισκάροντας τη ζωή τους. Από τους 67 που φιλοξενούνται τώρα, οι 25 είναι από το Αφγανιστάν, οι 17 από το Κονγκό και 9 από τη Συρία, ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες προέρχονται επίσης από χώρες της Αφρικής και της Ανατολής. "Κανένας απ' όσους έρχονται και ζητούν βοήθεια δεν έχει αυτονόητο ούτε το φαγητό ούτε τη στέγη", είπε η Κ. Κομητά, που είδε 11.500 ανθρώπους να περνούν το κατώφλι των γραφείων του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στη Σολωμού το 2011.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο

Η μέση διάρκεια παραμονής στο Κέντρο υποδοχής κυμαίνεται στους 4-6 μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση η κατάθεση αίτησης ασύλου. Κι αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε ο Ν. Κανάκης, "θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο και όχι να κρύβονται". Προτεραιότητα δίνεται σε ιδιαίτερα ευάλωτους άνδρες, μεμονωμένες γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και θύματα βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων. Στόχος είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Οι 300 άνθρωποι που αναμένεται να βοηθηθούν μέχρι το 2016 "θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, δείχνοντας ότι οι μετανάστες έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία". Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία πέντε χρόνια στις δομές των ΓτΚ έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 428 άτομα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL