Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Χωρίς σχέδιο η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς σχέδιο η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

Μετακινήσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο από καμπ σε καμπ στην άλλη άκρη της Ελλάδας, που τη μια ανακοινώνονται και την άλλη ακυρώνονται, σχεδιασμοί βιαστικοί, για να μην φανούν προς τα έξω τα προβλήματα που συνεπάγεται η έξοδος χιλιάδων ανθρώπων από το σύστημα υποδοχής χωρίς επαρκή προετοιμασία.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Μετανάστευσης ζητάει να ενταχθεί η κατασκευή των κλειστών κέντρων σε Σάμο, Κω και Λέρο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς δεν έχει εγκριθεί το αίτημα από την Κομισιόν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Έκτακτες προσλήψεις Μηταράκη

Στην προσπάθεια δε του υπουργού Ν. Μηταράκη να επιδείξει έργο σε πρωθυπουργό αλλά και σε... ψηφοφόρους -με τη συνήθη πρακτική-, χθεσινή απόφαση του υπουργού για συγκρότηση τριμελούς επιτροπής αποκαλύπτει ότι δρομολογεί προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως τρία χρόνια για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως επιτρέπει και η πρόσφατη νομοθεσία.

Στην τριμελή επιτροπή, ωστόσο, της οποίας έργο είναι η σύνταξη του προσωρινού πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, συμμετέχει σύμβουλος του ΑΣΕΠ, καθώς και ο γ.γ. Υποδοχής Μ. Λογοθέτης και ο διοικητής της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αν. Μανταγάρης.

Περιμένουν τα χρήματα από την Ε.Ε.

Σχετικά με την κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά, τα οποία υποτίθεται πως ήταν έτοιμοι να στήσουν και τους καθυστέρησαν οι τοπικές αντιδράσεις -θυμίζουμε ότι από τον Φεβρουάριο προκήρυσσαν διαγωνισμούς για την περίφραξη των κέντρων της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου-, αποκαλύπτεται ότι για τα νησιά των οποίων κάτοικοι και αρχές συμφωνούσαν στη μετατροπή των ΚΥΤ (Σάμος, Λέρος και Κως) σε κλειστά κέντρα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν χρήματα.

Μάλιστα στο αίτημα του υπουργείου Μετανάστευσης προς το υπουργείο Ανάπτυξης για ένταξη των συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων ο προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι 132.680.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο αίτημα, το υπουργείο Μετανάστευσης έχει υποβάλει στην Ε.Ε. αίτημα χρηματοδότησης του έργου μέσω του AMIF, “ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης του ανωτέρω αιτήματος χρηματοδότησης, προτείνεται η προσωρινή ένταξη του έργου στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η κατασκευή της δομής”.

Η διάδοση της είδησης προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο έσπευσε να αναφέρει ότι:

“Η ευρωπαϊκή έγκριση για τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων υπάρχει επί της αρχής και το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί και τυπικά. Η χρηματοδότηση δεν έχει, σε καμία περίπτωση, ‘κολλήσει’, καθώς για την εκταμίευση των σχετικών πόρων απαιτείται να ακολουθηθεί μια τυποποιημένη διαδικασία, κατά την οποία ένα από τα βήματα είναι η συγγραφή του τεχνικού δελτίου και το αίτημα για ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.

Γ. Ψυχογιός: Προφάσεις για τη χρηματοδότηση

“Η δικαιολογία ότι έχει γίνει αίτημα για να χρηματοδοτηθεί το έργο από τη Χρηματοδότηση Έκτακτης Ανάγκης (EMAS) του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) δεν είναι παρά μια πρόφαση, την οποία ίσως να χρησιμοποιήσουν και ως μοχλό πίεσης σε αίτημα για μια ακόμα ρήτρα εξαίρεσης…" σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός σημειώνοντας:

“Είχαμε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ότι την εμμονή της Νέας Δημοκρατίας να μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε φυλακές ψυχών θα την πληρώσει από την τσέπη του ο ελληνικός λαός, καθώς είναι διατυπωμένη η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει έναν σχεδιασμό που προβλέπει την επ’ αόριστον κράτηση και για τις ευάλωτες ομάδες, παραβιάζοντας τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο, εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις για όλους”.

Μετακινήσεις και ματαιωμένες εκκενώσεις

Τέλος, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η μεταφορά των 153 προσφύγων, παιδιών και βρεφών που διαμένουν στο καμπ της Ελευσίνας σε άλλες δομές της ενδοχώρας, από την Εύβοια μέχρι τα Γρεβενά και τις Σέρρες, με διορία δύο ημερών, ώστε το καμπ να μετατραπεί σε τράνζιτ κέντρο, όπου θα διαμένουν πριν από την αναχώρησή τους όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, όπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ.

Τελικά το σχέδιο ματαιώθηκε εξίσου αιφνίδια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προσπάθεια για μεταφορά προσφύγων από το καμπ του Ελαιώνα -οι οποίοι ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στην πλατεία Βικτωρίας- σε αυτό των Σερρών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL