Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Ψαλίδι" στη χρηματοδότηση για τη στέγαση των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ψαλίδι" στη χρηματοδότηση για τη στέγαση των προσφύγων

Με σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των θέσεων φιλοξενίας εκδόθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες το ΦΕΚ και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο «ΕΣΤΙΑ ΙΙ», το οποίο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι θα αναλάβει υπό τον έλεγχό του.

Οι πρώτοι υπολογισμοί και εκτιμήσεις ΜΚΟ και οργανισμών είναι ότι πρόκειται για μείωση κατά μέσο όρο 25% - 30%, με πηγές να υπογραμμίζουν στην «Α» ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος ήταν ήδη οριακή. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» δεν περιελάμβανε μόνο στέγαση των αιτούντων άσυλο αλλά και υποστηρικτές υπηρεσίες, κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνεία κ.λπ.

Η μείωση της χρηματοδότησης μπορεί να φέρει την παρακμή του προγράμματος, σημειώνουν πηγές φορέα υλοποίησης, ενώ μένει να δούμε πόσοι και ποιοι φορείς θα απαντήσουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου, καθώς κι αν η εξέλιξη αυτή είναι απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προβληματισμός από τον ΟΗΕ

Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στην «Α» για τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης του νέου προγράμματος στέγασης «ΕΣΤΙΑ». «Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών -το οποίο έχει βοηθήσει ήδη σχεδόν 70.000 αιτούντες άσυλο να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια-, αλλά επίσης στην ικανότητα των φορέων να αντεπεξέλθουν και να εκπληρώσουν τις καταγεγραμμένες προδιαγραφές».

«Από την εμπειρία της Ύπατης Αρμοστείας, το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» είναι ένα σύνθετο και απαιτητικό σχέδιο, το οποίο έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ αποτελεσματικότητας κόστους και ποιότητας, προσφέροντας όχι μόνο ενοικιαζόμενη αστική στέγαση, αλλά επιπλέον ένα πακέτο υποστηρικτικών υπηρεσιών στους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Είναι ένα πρόγραμμα – μοντέλο, που έχει αυξήσει σημαντικά τις θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα με έναν ωφέλιμο τρόπο τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινότητες. Αναγνωρίζουμε ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, αλλά είναι σημαντικό να εξασφαλιστούν η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του προγράμματος στο μέλλον επίσης μέσω επαρκών πόρων και χρηματοδότησης» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Μιλούσαν για «ακριβό πρόγραμμα»

Πρέπει να σημειωθεί ότι τους περασμένους μήνες η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» αποτυπωνόταν από την άρνηση επέκτασης του προγράμματος στην Κρήτη, την οποία ζητούσαν οι δήμαρχοι Κρήτης, με τον Αλκ. Στεφανή να υποστηρίζει ότι λειτουργεί σαν πόλος έλξης προσφύγων και στην αποστροφή του υπουργού Ν. Μηταράκη στην ΚΕΔΕ του περασμένου Φεβρουαρίου ότι «πρόκειται για ακριβό πρόγραμμα».

«Το πρόγραμμα ‘EΣTIA’ είναι πολύ ακριβότερο ανά φιλοξενούμενο, όπως και το πρόγραμμα ξενοδοχείων. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει και ένα θέμα γενικού κόστους. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα στον βαθμό που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να λάβουμε υπόψη ότι είναι και πεπερασμένα τα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μεταναστευτικό» δήλωνε τότε ο Ν. Μηταράκης, παρατηρώντας ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον χρόνο διαμονής στις δομές για λόγους κόστους, θα προχωρούσαν τις γνωστές δηλαδή μας εξώσεις, τις συνέπειες των οποίων είδαμε στην πλατεία Βικτωρίας και αναμένεται να δούμε και τους επόμενους μήνες.

Κριτική από τη Solidarity Now

Την ίδια ώρα, σε χθεσινές δηλώσεις σε δημοσιογράφους η Solidarity Now εξέφρασε την ανησυχία της για τις ελλιπείς προσπάθειες στον τομέα της ένταξης. Η Αντ. Λυμπεράκη υπογράμμισε ότι το υπάρχον πρόγραμμα «HELIOS» είναι μικρότερο των υπαρχόντων αναγκών και «άγουρο» ακόμα, ενώ υπάρχει ανάγκη καλύτερης διασύνδεσής του με το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» .

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες και στα εμπόδια που η ίδια η δημόσια διοίκηση φέρνει στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο κατά την προσπάθεια των τελευταίων να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να μπουν στο πρόγραμμα «HELIOS».

Ο Λ. Παπαγιαννάκης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι βρέθηκαν τους άστεγοι πρόσφυγες από τη Μόρια στην πλατεία Βικτωρίας, σημείωσε ότι ανησυχεί πολύ και ότι «το 2015-2016 είχαμε ανθρώπους που δεν ήταν να μείνουν εδώ, αλλά δεν υπήρχαν δομές να τους φιλοξενήσουν. Το 2020 έχουμε κόσμο που θα μείνει εδώ και είναι πάλι στον δρόμο».

Σημειώνεται ότι χθες αποχώρησαν και οι τελευταίες οικογένειες από την πλατεία Βικτωρίας και πήγαν στο καμπ του Ελαιώνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν ακόμα 100 πρόσφυγες με το πρωινό καράβι, τους οποίους οι αστυνομικές δυνάμεις μετέφεραν και αυτούς στον Ελαιώνα πριν εγκατασταθούν στην πλατεία.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL