Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αδιαφανή επιλογή ασυνόδευτων ανήλικων για μετάβαση στην ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αδιαφανή επιλογή ασυνόδευτων ανήλικων για μετάβαση στην ΕΕ

Ερώτηση κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη για θέματα κοινωνικής πρόνοιας, Θ.Φωτίου, με θέμα «Με αδιαφάνεια και κατά παράβαση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου η επιλογή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων για μετάβαση σε χώρες της Ευρώπης».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα είναι το πιο ευάλωτο τμήμα των προσφύγων, δεδομένου ότι βιώνουν την περιπέτεια της προσφυγιάς χωρίς να προστατεύονται από γονέα, κηδεμόνα, ή άλλον ενήλικο, έχοντας συνήθως σημαδευτεί από φρικτές και ασύμβατες με την ηλικία τους εμπειρίες στις χώρες προέλευσής τους.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, τα ασυνόδευτα ανήλικα δικαιούνται άμεσης βοήθειας κατά την άφιξή τους σε κάποια χώρα-μέλος για όσο διάστημα εκκρεμεί η αίτηση για τη χορήγηση ασύλου και μετά τη απονομή του, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτάσσουν να λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με τα παιδιά της χώρας υποδοχής σε όλα τα επίπεδα (υγεία, διαμονή, παιδεία, νομική εκπροσώπηση).

Στην Ελλάδα το υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και συγκεκριμένα το Τμήμα Ασυνόδευτων Ανήλικων της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι κατά το νόμο αρμόδιο για τις πολιτικές προστασίας στα ασυνόδευτα ανήλικα στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως προέλευσης. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) έχει ορισθεί με το Ν.  4554/2018 αρμόδιο για τη διαχείριση όλων των δράσεων για τα ασυνόδευτα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως στις αρχές Μαρτίου 2020 δημοσιεύτηκε στα Μέσα Ενημέωσης ανακοίνωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι «συμμαχία εθελοντριών ευρωπαϊκών χωρών», με επικεφαλής τη Γερμανία, έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει 1.500 από τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Νεότερα δημοσιεύματα έφεραν τη Γερμανία να ενδιαφέρεται για τη φιλοξενία 200-300 παιδιών.

Τελικά, στις 15 Απριλίου ταξίδεψαν προς Λουξεμβούργο 12 παιδιά και στις 18/4 για Γερμανία 50 παιδιά, με τον πρωθυπουργό να τα ξεπροβοδίζει στο αεροδρόμιο κάνοντας λόγο πάλι για 1.500 παιδιά που θα αποχωρήσουν προς άλλες χώρες μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως όλη η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκές χώρες, διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής και ξένων κυβερνήσεων, επιλογής παιδιών και αποστολής τους στο εξωτερικό διεξήχθη χωρίς την εμπλοκή του ΕΚΚΑ, με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας. Είναι άγνωστο ποιες είναι οι «εθελόντριες» χώρες και ποιο το σχέδιο για τη μελλοντική αποστολή παιδιών προς αυτές.

Επίσης άδηλα είναι τα κριτήρια που επικράτησαν κατά τις συνεννοήσεις, τόσο για τον αριθμό, το φύλο, την ηλικία και την προέλευση των παιδιών, όσο και για τις συνθήκες φιλοξενίας και το μέλλον τους στις χώρες προορισμού.

Τέλος, δεν γνωρίζουμε, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αν και με ποιο τρόπο τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά και προετοιμασία τους για την μετάβαση στη χώρα τελικού προορισμού τους.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς Εργασίας και Μετανάστευσης:

- Με ποια κριτήρια προτεραιοποιούνται και επιλέγονται τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που στέλνονται σε ευρωπαϊκές χώρες;

- Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποδοχή ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων και για πόσα παιδιά η κάθε μια;

- Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αποκατάστασης των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στις χώρες τελικής υποδοχής; Είναι αυτό σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης;

- Υπάρχουν μεταξύ των παιδιών που έχουν επιλεγεί και παιδιά χωρισμένα από τους γονείς τους που εντάσσονται στο πρόγραμμα διευκόλυνσης της επανένωσης των οικογενειών;

- Ποιο το φύλο, οι ηλικίες και η εθνική προέλευση των παιδιών που εστάλησαν ή προγραμματίζεται να σταλούν στην Ευρώπη;

- Προτίθενται να εφαρμόσουν το νόμο για την επιτροπεία που είναι το βασικότερο μέτρο προστασίας των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γεώργιος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βίτσας Δημήτριος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος (Θανάσης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL