Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πρόσφυγες: Αντί για αποσυμφόρηση, εγκλεισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες: Αντί για αποσυμφόρηση, εγκλεισμός

Με το βλέμμα στη Μόρια και σε όλα τα υπερπληθή κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών και φοβούμενοι το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε αυτά βρίσκονται πια Κομισιόν, Ε.Ε., Διεθνής Αμνηστία, διεθνείς οργανισμοί, κάθε ανθρωπιστική ή ιατρική οργάνωση αλλά και κάθε πολίτης που συνειδητοποιεί ότι το “μένουμε σπίτι και πλένουμε χέρια” δεν μπορεί να βρει εφαρμογή εκεί που δεν υπάρχει σπίτι ή βρύση, εκεί που η μια σκηνή είναι δίπλα στην άλλη.

Ευρωπαϊκές εκκλήσεις και ανησυχίες

Άλλωστε εδώ και εβδομάδες συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για αποσυμφόρηση των ΚΥΤ από επαγγελματίες Υγείας και διεθνείς οργανισμούς. Η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε την απελευθέρωση όσων μεταναστών και αιτούντων άσυλο παρέμεναν σε κράτηση, ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα, 122 ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία τους για τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την πρόληψη της διάδοσης του Covid-19 στα ΚΥΤ μαζί με την απόφαση να μετατρέψει αρκετά από αυτά σε κλειστά κέντρα κράτησης αλλά και για “τη χρήση της πανδημίας του Covid-19 για να δικαιολογηθεί η άρνηση του δικαιώματος αίτησης διεθνούς προστασίας στα σύνορά μας, η κράτηση αιτούντων άσυλο και οι αναγκαστικές επιστροφές τους σε επικίνδυνες συνθήκες”.

Με βασικό άξονα τον εγκλεισμό και αποκλεισμό το “έκτακτο σχέδιο”

Η λύση αποσυμφόρησης που προκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι ενοικίαση ξενοδοχείων σε άλλα μέρη του νησιού για τους πιο ευάλωτους των ΚΥΤ, σύμφωνα με δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Ι. Γιόχανσον στο Reuters αλλά και την εισήγησή της κατά την τηλεδιάσκεψη της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου. Μιλώντας στην ίδια επιτροπή και απαντώντας στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να κάνει αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορές στην ενδοχώρα πέραν αυτών των οποίων έχει αρθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός, καθώς αφενός δεν υπάρχουν θέσεις για κάτι τέτοιο, αφετέρου ζήτησε οικονομική ενίσχυση για τα ξενοδοχεία και εγγυήσεις ότι σε μια αναθεωρημένη συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούν να επιστραφούν και από την ενδοχώρα αιτούντες άσυλο, μια και έκρινε ότι ούτε οι μισοί ίσως δεν δικαιούνται άσυλο.

Το δε σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ξεσπάσματος του κορωνοϊού είναι, όπως ανέφερε στην επιτροπή LIBE, η απομόνωση των ανθρώπων, προσθέτοντας ότι δεν ξέρουν πια ποιος είναι ασφαλής τόπος, μετά τη διαπίστωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού σε γυναίκα πρόσφυγα στη δομή της Ριτσώνας, όπου αποκάλυψε ότι σκόπευαν να μεταφέρουν κόσμο από τη Μόρια. Και η αλήθεια είναι ότι όλες σχεδόν οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το αρμόδιο υπουργείο κινούνται με βασικό άξονα δράσης τον εγκλεισμό και αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στις δομές και στα ΚΥΤ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στήθηκαν στην είσοδο των ΚΥΤ οικίσκοι για απομόνωση και ιατρικό έλεγχο και αυτό με εξοπλισμό και συνδρομή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί τι υπηρεσίες θα μπορέσουν να προσφέρουν τα πρόχειρα αυτά ιατρεία σε ένα πραγματικό ξέσπασμα του ιού στα ΚΥΤ.

Νέα κόντρα Μηταράκη - δημάρχων νησιών

Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε νέο επεισόδιο μεταξύ Ν. Μηταράκη και δημάρχων των νησιών, με τον πρώτο να τους κατηγορεί γιατί δεν έχουν υποδείξει κατάλληλους χώρους για καραντίνα όσων αιτούντων φτάνουν από 1η Απριλίου ή ξενοδοχεία για την αποσυμφόρηση των ευάλωτων που ζητάει η Κομισιόν και τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου να ζητάει μεταφορές στην ενδοχώρα.

Όπως είδαμε και τον Μάρτιο, ελλείψει χώρων καραντίνας, οι νεοεισερχόμενοι αφήνονταν στις παραλίες για 10 ημέρες ή στο λιμάνι και μετά μεταφέρθηκαν σε κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Μαλακάσα, σε συνθήκες όμως που πόρρω απέχουν από την απαιτούμενη προστασία από τον κορωνοϊό, όπως καταγγέλλει η Human Rights Watch.

Σημειώνεται ότι οι νεοεισερχόμενοι του Απριλίου πάλι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου καθώς λόγω κορωνοϊού έκλεισαν τα γραφεία ασύλου στα νησιά. Ο Ν. Μηταράκης απαντώντας στους ευρωβουλευτές της LIBE είπε ότι εξετάζουν να χρησιμοποιηθεί ίσως το Skype.

Ανάγκη ένταξης στην εθνική στρατηγική

Ωστόσο, ο κορωνοϊος είναι εδώ και από την Πέμπτη η δομή της Ριτσώνας είναι σε υγειονομική καραντίνα, έπειτα από την διαπίστωση ότι μια προσφυγοπούλα που έμενε εκεί βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, όταν πήγε να γεννήσει σε μαιευτήριο της Αθήνας. Στη συνέχεια, βρέθηκαν θετικοί άλλοι 23 διαμένοντες ασυμπτωματικοί, ενώ και οι 2.700 άνθρωποι που μένουν στη Ριτσώνα βρίσκονται πια σε lockdown, μέσα στους οικίσκους τους.

«Ανεξάρτητα από την εξάπλωση του ιού, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη θεραπεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και τα νησιά» ανέφερε ο Tζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας. «Το να συμπεριληφθούν, άμεσα, όλοι οι μετανάστες στην εθνική αντιμετώπιση του Covid-19 δεν συνιστά μόνο ανθρωπιστικό μέτρο, αλλά και ουσιαστικό, για την πολιτική της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Μόλις αυτή την εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους τους αιτούντες άσυλο, η οποία θα προχωρήσει μαζικά μέχρι τα μέσα Απριλίου, κατά το υπουργείο.

Επισημαίνεται ότι η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίησή του, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε ΑΜΚΑ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τον Ιούλιο οι αιτούντες άσυλο είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς η κυβέρνηση τους την είχε στερήσει με εγκύκλιο που σταματούσε την παροχή ΑΜΚΑ.

Κόλαφος είναι και η κοινή ανακοίνωση - έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τις Ύπατες Αρμοστείες του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την οποία ζητούν την άμεση απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται και την ένταξή τους στα συστήματα Υγείας σε κάθε χώρα όπου βρίσκονται, εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο ή τη μισαλλοδοξία να υπονομεύουν τα δικαιώματα ή να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των απαντήσεων στην παγκόσμια πανδημία. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Μπορούμε μόνο να νικήσουμε αυτόν τον ιό όταν όλοι προστατεύονται” καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL