Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Αυτοψία του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι στη Μόρια - "Δεν είναι έγκλημα να αναζητάς άσυλο" * Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι τα κλειστά κέντρα δεν θα είναι κέντρα κράτησης / Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στη Λέσβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοψία του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι στη Μόρια - "Δεν είναι έγκλημα να αναζητάς άσυλο" * Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι τα κλειστά κέντρα δεν θα είναι κέντρα κράτησης / Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στη Λέσβο

Τη διαβεβαίωση ότι τα κλειστά κέντρα, τα οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, δεν θα είναι κέντρα κράτησης έλαβε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, όπως δήλωσε ο τελευταίος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαιρετικά ανησυχητικές συνθήκες ζωής των αιτούντων άσυλο στη Μόρια.

Ξεκαθάρισε, όπως είπε, στην κυβέρνηση ότι η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών είναι εναντίον της κράτησης αιτούντων άσυλο σε κάθε χώρα, όχι μόνο στην Ελλάδα. "Το να αναζητάς άσυλο δεν είναι έγκλημα. Ο έλεγχος δεν είναι η κράτηση!".

Ο ύπατος αρμοστής διέψευσε παράλληλα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί "μεταναστευτικού πια ζητήματος", επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα προέρχεται ακόμα από το Αφγανιστάν και τη Συρία, άρα μιλάμε για μια "κατά πλειοψηφία προσφυγική ροή", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κάθε αίτηση ασύλου κρίνεται εξατομικευμένα και όχι βάσει εθνικότητας.

Δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στον νέο νόμο περί ασύλου, να τονίσει ότι οι απλούστερες και συντομότερες διαδικασίες ασύλου δεν πρέπει να γίνουν με κόστος στην ποιότητα των αποφάσεων και να είναι βέβαιο ότι όποιος δικαιούται διεθνούς προστασίας τη λαμβάνει. Παραδέχθηκε επίσης ότι ο νόμος πέρασε με αρκετά γρήγορο τρόπο και σημείωσε ότι είπε στην κυβέρνηση πως ο Οργανισμός πρόκειται να είναι σε επιφυλακή και να παρακολουθήσει στενά την εφαρμογή του νόμου αυτού και ότι μπορούν να λειτουργήσουν σαν συμβουλευτικό σώμα σχετικά με τα προβληματικά στοιχεία του νόμου κατά την εφαρμογή του.

Ανησυχητικές συνθήκες και ξενοφοβία

"Βρήκα τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι εξαιρετικά ανησυχητικές. Πολύ ανεπαρκής πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μια κατάσταση γενικευμένης έντασης, που συχνά οδηγεί σε βία, ειδικά σε βία εναντίον ανηλίκων, βία μέσα στις ίδιες τις κοινότητες εξαιτίας της κατάστασης. Αυτοί που τιμωρούνται είναι σίγουρα οι γυναίκες και τα παιδιά, ειδικά ο μεγάλος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων" τόνισε.

Διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει περισσότερη απροθυμία από τον τοπικό πληθυσμό να δεχθεί τους αιτούντες άσυλο σε σχέση με παλαιότερα, γεγονός που εκμεταλλεύονται πολιτικοί, όπως σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που δεν βοηθά, όπως υπογράμμισε. Μάλιστα δήλωσε πολύ ανήσυχος για την αύξηση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος και του ξενοφοβικού λόγου.

Ο ύπατος αρμοστής υπέδειξε τέσσερα ζητήματα στην κυβέρνηση, όπως είπε: Πρώτον γενικά τις συνθήκες διαβίωσης, δεύτερον το γεγονός του υπερπληθυσμού που χειροτερεύει συνεχώς, τρίτον αδυναμίες στη διαδικασία καθορισμού του νομικού καθεστώτος αυτών των ανθρώπων και της τεράστιας διάρκειας των διαδικασιών, που επιβαρύνει ψυχολογικά, και τέταρτον την κατάσταση των παιδιών και ειδικά των ασυνόδευτων ανηλίκων.

"Μόνο στη Μόρια, υπάρχουν 1.200 ασυνόδευτα ανήλικα. Υπάρχει μια κατάσταση ανάγκης παιδιών σε κίνηση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί" σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Υ.Α. είναι στη διάθεση της κυβέρνησης ως συμβουλευτικός φορέας.

Όπως ανέφερε, δεν του παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες τα κυβερνητικά σχέδια, ωστόσο εκφράστηκε θετικά για τις μεταφορές στην ενδοχώρα, διευκρινίζοντας όμως ότι πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό και οι μεταφερόμενοι πρέπει να έχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση σε υπηρεσίες, ιδιαίτερα υπηρεσίες υγείας. Επεσήμανε ότι χρειάζεται σχέδιο ένταξης πέραν της στέγασης (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ) και της χρηματικής βοήθειας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή υπό την Ύπατη Αρμοστεία με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της

Σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ο Φ. Γκράντι ανέφερε ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί και το 2020 και να βεβαιωθεί ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει επαρκώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στρεφόμενος προς τις ευθύνες της Ε.Ε. ο ύπατος αρμοστής είπε ότι πέραν της χρηματικής βοήθειας που δέχθηκε, μετά την άνοιξη του 2016 η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της να διαχειριστεί το προσφυγικό. Τόνισε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να συνεχιστεί, αλλά η βοήθεια να πάει και πέρα από αυτό.

"Η Ευρώπη πρέπει να σοβαρευτεί σε αυτά τα θέματα σε κάθε περίπτωση" υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι το σύστημα του Δουβλίνου είναι πλήρως ανεπαρκές αυτή τη στιγμή και η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα νέο σύστημα που να βασίζεται στον διαμοιρασμό ευθυνών. Χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή του σχετικά με τις ευρωπαϊκές ευθύνες για τα ασυνόδευτα ανήλικα: "Εάν η Ευρώπη δεν νιώθει ότι πρέπει να μοιραστεί τις ευθύνες για παιδιά που δεν έχουν σπίτι, οικογένειες και μέλλον, ανησυχώ για την Ευρώπη!".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL