Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Νεκρός αιτών άσυλο στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεκρός αιτών άσυλο στη Μόρια

Έναν ακόμα νεκρό μετρά η Μόρια από το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας 35χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εκεί διαπιστώθηκε ο θανατός του.

Πρόκειται για Αφγανό αιτούντα άσυλο και, σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο θάνατος του μετανάστη οφείλεται πιθανότατα σε ανακοπή που υπέστη από παθολογικά αίτια.

Στην Ελλάδα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Στο μεταξύ, στη χώρα μας αναμένεται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη από σήμερα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. Πρόκειται για την τρίτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας και πρόκειται να επισκεφτεί τη Λέσβο και την Αθήνα, ενώ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης θα συμμετάσχει σε συζήτηση κοινής συνεδρίασης δύο Επιτροπών της Βουλής, θα συναντηθεί με δημάρχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέγασης ESTIA, με μέλη διπλωματικών αποστολών και άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και άλλους φορείς που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του θα είναι η Λέσβος, όπου θα δει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων και θα συζητήσει για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές και η κοινωνία των πολιτών στο πλαίσιο της προσφυγικής ανταπόκρισης. O ύπατος αρμοστής θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης που λειτουργεί η οργάνωση ΜΕΤΑδραση, εταίρος της Υ.Α., πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα.

Ο ύπατος αρμοστής θα συνοδεύεται από τη διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. Πασκάλ Μορό.

Όχι κι άλλη δομή στον Δήμο Μυτιλήνης

Κατά τα άλλα, χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν σειρά συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Κατέληξαν στο εξής ψήφισμα: «Όχι επιπλέον δομή στον Δήμο Μυτιλήνης, μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, φιλοξενία μεταναστών στη Μόρια στη δυναμικότητα των 2.800 ατόμων, όπως έχει σχεδιαστεί, έλεγχος της λειτουργίας των ΜΚΟ και, τέλος, ενίσχυση με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων".

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε το δικό της ψήφισμα για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών ενάντια στην κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, κλείσιμο των hotspots και αυτό ψήφισε, ενώ αποχώρησε διαμαρτυρόμενος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος.

Προθεσμία εγγραφής στο μητρώο των ΜΚΟ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε χθες προθεσμία για να εγγραφούν οι ΜΚΟ στο ήδη υπάρχον μητρώο των ΜΚΟ που είχε συσταθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσίευσή της, παρακαλούνται οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των οποίων πεδίο δράσης είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό , όπως αυτό περιγράφεται στο καταστατικό τους, να καταθέσουν την αίτησή τους, με τα εκ του νόμου προβλεπόμενα νομιμοποιητικά και συνοδευτικά έγγραφα, στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL