Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Εκτός των υπηρεσιών πρόνοιας τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός των υπηρεσιών πρόνοιας τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Αντιδράσεις περί της προστασίας που όντως θα λάβουν τα ασυνόδευτα ανήλικα στην χώρα μας προκάλεσε η ανακοίνωση του προγράμματος “Κανένα παιδί μόνο” από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου προγράμματος περνούν στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ εθνική συντονίστρια αναλαμβάνει η Ειρήνη Αγαπηδάκη, λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, και βοηθός της θα είναι ο γνωστός συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης.

Η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών δηλαδή μετατίθεται μακριά από τις υπηρεσίες πρόνοιας ή των υπηρεσιών ασύλου, σε ένα ήδη κατακερματισμένο σύστημα προστασίας των ανηλίκων, που το μόνο που κάνει είναι να βιάζεται να διώξει αυτά τα παιδιά. Την ίδια ώρα δεκάδες ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται υπό “προστατευτική κράτηση” στην Αμυγδαλέζα ή σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων.

Εκτός παιδικής προστασίας βγαίνουν με τον Ν. 4636, που ψήφισαν πρόσφατα, το 93% των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, τα άνω των 14 πάνε σε ταχείες διαδικασίες, την ώρα που σε χαλαρή ατμόσφαιρα ο Κ. Μητσοτάκης επικαλείται την ανθρωπιά, αλλά στην πράξη αντικαθιστά τη μία «άριστη» Δ. Μιχαηλίδου με άλλη που θα... συνεπικουρεί ο κ. Δοξιάδης, τόνισε χθες η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου μιλώντας στο ρ/σ Στο Κόκκινο.

«Είναι σκάνδαλο, δεν έχει γίνει σε καμία χώρα και αντιβαίνει τις διεθνείς συνθήκες προστασίας του παιδιού» σημείωσε επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αναλαμβάνει τα ασυνόδευτα «ο ίδιος προσωπικά, αλλά... αν δεν καταργεί τον επαίσχυντο νόμο, πρόκειται για τεράστια υποκρισία, γιατί το 93% των παιδιών που έρχονται είναι άνω των 14 ετών. Επομένως από τα 5.000 παιδιά, κατά τον Κ. Μητσοτάκη... δεν είναι παιδιά, θα μπουν στην ταχεία αξιολόγηση για την παροχή ασύλου. Είναι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη».

«Είναι η γνωστή προπαγάνδα», συνέχισε, «ατμόσφαιρα, μουσική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε πολλά στο προσφυγικό, αλλά η ανθρωπιά μας μας επιβάλλει να μεταφέρουμε τα παιδιά... τα παρέλαβαν περίπου στα 600 στα νησιά, τα έφτασαν 1.600, γιατί δεν έκαναν απολύτως τίποτε 4,5 μήνες Θα τα πάνε τώρα στην ενδοχώρα, για ποιο λόγο; Να τα αξιολογήσουν για να τα επιστρέψουν έξω; Επαναλαμβάνω, το 93% είναι πάνω από 14 ετών... αυτά για τα οποία κλαίγεται και κάνει έκκληση στον ανθρωπισμό μας είναι τα παιδιά που ετοιμάζει να βάλει, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στις ταχύρρυθμες διαδικασίες ασύλου, ως ενηλίκους».

Σε ανάλογο κλίμα είναι και η παρέμβαση στα social media του διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδη. “Ο πρωθυπουργός ορίζει εθνικούς συντονιστές για τα ασυνόδευτα και δηλώνει υπερήφανα ότι ‘η Ελλάδα δίνει πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς’ και ότι ‘κανένα παιδί μόνο’. Ωραία όλα αυτά.

Πριν από τρεις εβδομάδες με την ίδια υπερηφάνεια ψηφιζόταν ο νόμος για το άσυλο και τη διεθνή προστασία. Εκεί οριζόταν ότι τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 15 ετών, δηλαδή το 93% των παραπάνω παιδιών, εξαιρούνται από τις ευάλωτες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στη χώρα μας μπορεί να απελαθούν, χωρίς οι αιτήσεις τους να εξεταστούν ουσιαστικά, σε χώρες, που κινδυνεύουν ή διώκονται”.

Πώς το είπατε αυτό με το "σύνθημα της ανθρωπιάς";

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL