Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Νάουσα / Νάουσα: Αντιπροσφυγική συγκέντρωση με περικεφαλαίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νάουσα / Νάουσα: Αντιπροσφυγική συγκέντρωση με περικεφαλαίες

Θεσσαλονίκη: Για γέλια και για κλάματα ήταν η προχθεσινή συγκέντρωση μιας χούφτας ακραίων και γραφικών μπροστά στη διασταύρωση της εθνικής οδού Νάουσας - Έδεσσας, που οδηγεί στη Νάουσα.

Για γέλια διότι οι τύποι, ένας εκ των οποίων μάλιστα με αρχαιοελληνική αμφίεση, επί τέσσερις ώρες έστησαν καρτέρι σε λεωφορεία με πρόσφυγες για να τα καταδιώξουν, τα λεωφορεία όμως δεν έφτασαν ποτέ. Είναι όμως και για κλάματα, διότι αν έφταναν όντως λεωφορεία, οι άνθρωποι που θα μετέφεραν για να φιλοξενηθούν κάπου με ασφάλεια θα εισέπρατταν μίσος αντί καλωσορίσματος και θα βίωναν τον τρόμο και τη βία.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με την ξενοφοβική και αναιμική σε συμμετοχή συγκέντρωση δείχνουν ότι πρόκειται για άτομα που διέπονται από ακροδεξιές, ενθικιστικές απόψεις και παράλληλα χρησιμοποιούν ψέματα για να τις διαδώσουν. Μάλιστα στο ένα από αυτά υπήρχε και «κομφερασιέ», ο οποίος έλεγε ότι «οι περισσότεροι εδώ (σ.σ.: στο ρατσιστικό μπλόκο) είναι άνεργοι και λένε ‘εδώ δεν έχει δουλειά για μας και μας φέρνουν και αυτούς’», ενώ μιλώντας με συμμετέχοντες τους επαινούσε λέγοντας «μπράβο, δίνετε το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα». Από τον τύπο που ντύθηκε αρχαίος Σπαρτιάτης για να ξεκινήσει τον «πόλεμο» κατά των «αλλόθρησκων εποίκων» δεν πήρε κάποια δήλωση.

Και ο Ανθρακέας;

Πήρε όμως από κάποιον που αν δεν είναι, τουλάχιστον μοιάζει πολύ στον Δ. Ανθρακέα, τον συναγωνιστή της Γ. Μπιτάκου στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από το συλλαλητήριο της Αθήνας, όταν όρμησε στα ΜΑΤ και τα εθνικιστικά σάιτ τον πέρασαν για αφρικανικής καταγωγής μιλώντας για κυβερνητική «προβοκάτσια». Αυτός έλεγε ότι στη Νάουσα υπάρχουν 1.000 πρόσφυγες, όταν ο αριθμός τους δεν φτάνει καν τους 200. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ρατσιστικό μπλόκο αρκετοί συμμετέχοντες διάλεξαν να φορέσουν τα μπουφάν με τον δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας στις πλάτες τους. Σε ό,τι αφορά τα «ύποπτα» λεωφορεία που κινούνταν στην περιοχή της Νάουσας και προκάλεσαν την ξενοφοβική αντίδραση, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι να ήταν δύο τουριστικά που μετέφεραν κάποιους ηλικιωμένους προσκυνητές, οι οποίοι μάλιστα έφαγαν στο ξενοδοχείο, όπου και βγήκε η φήμη ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες...

Ο δήμαρχος διαβεβαιώνει...

Ο «ανεξάρτητος» δήμαρχος Νάουσας, που με δημόσια δήλωσή της στήριξε προεκλογικά η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, Νικόλαος Καρανικόλας δεν καταδίκασε τις ξενοφοβικές αντιδράσεις, αλλά ανακοίνωσε ότι έλαβε και αυτός την περασμένη Δευτέρα διαβεβαίωση και προσωπική δέσμευση από τον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για έλευση επιπλέον μεταναστών στη Νάουσα. «Σε κάθε περίπτωση ο δήμος Νάουσας παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε διαρκεί επικοινωνία με το ΥΠΕΣ, τους ξενοδόχους της πόλης, τις αστυνομικές αρχές και τους δημόσιους φορείς για την ομαλή διαμονή των οικογενειών των προσφύγων - μεταναστών στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά φιλοξενούνται 193 πρόσφυγες σε δύο ξενοδοχεία της Νάουσας, εκ των οποίων οι 98 παιδιά και βρέφη.

Χθες αργά το απόγευμα πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συμβαίνουν στις χώρες τους. Η πορεία πέρασε από το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσιμισκή και κατέληξε στο τουρκικό προξενείο, στην Αγίου Δημητρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL