Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
ΣΥΡΙΖΑ: Εντελώς προσχηματική η διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Εντελώς προσχηματική η διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες

Δίωρη ενημέρωση στους βουλευτές της Ν.Δ., μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, έκανε χθες το απόγευμα στα γραφεία της Ν.Δ. στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το άσυλο. Όπως ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης σε δημοσιογράφους, "το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό γιατί δόθηκε σε όλους τους βουλευτές η δυνατότητα να τοποθετηθούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους, στις οποίες ο υπουργός απάντησε μία προς μια".

Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα 20.000 άνθρωποι, όλοι οικογένειες. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ισοκατανομή και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και σε δομές με συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

"Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από βουλευτές αναφορικά με τις περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται και θα τους φιλοξενήσουν, από τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ισοκατανομή" είπε ο Σταύρος Καλαφάτης, ενώ πρόσθεσε ότι αποκλείστηκε η λύση της φιλοξενίας σε στρατόπεδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πιισωγύρισμα για το κράτος δικαίου

Για "γερό πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα" και προσχηματική διαβούλευση μόλις έξι ημερών για ένα εκτενές νομοθέτημα 121 άρθρων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το άσυλο.

"Είναι, όμως, τουλάχιστον επικίνδυνο και προκλητικό να διαφημίζει σήμερα το επικείμενο νομοσχέδιό της μιλώντας για τις 'καινοτομίες' που εισάγει και τον 'πλήρη και πραγματικό σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων'. Γιατί η αλήθεια είναι άλλη και κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αποτελούν, άραγε, καινοτομία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα:

* Η γενίκευση της κράτησης των αιτούντων άσυλο, με τα ΠΡΟΚΕΚΑ να βαφτίζονται 'κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής';

* Η μη πρόσβαση στο σύστημα υποδοχής και στη διαδικασία εξέτασης ασύλου ατόμων που δεν 'συμμορφώνονται' με εξόχως τιμωρητικό τρόπο και χωρίς να προβλέπονται στο κείμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας;

* Οι νέοι αυστηρότεροι όροι για τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς μάλιστα να λογίζονται πια σε αυτές άτομα με μετατραυματικό στρες;

* Η κατάρτιση καταλόγων 'ασφαλών χωρών' με Υπουργικές Αποφάσεις;

* Οι αλλαγές στη σύνθεση και στη διαδικασία των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών;

* Ο περιορισμός της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην εργασία;".

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε περιέχει σειρά από νομοτεχνικά λάθη και κακοτεχνίες και δεν έχουν καταφέρει να κάνουν καν λειτουργική την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών. "Το μόνο που καταφέρνουν, τελικά, είναι ένα γερό πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Ας ελπίσουμε -έστω στο παρά πέντε- η Ν.Δ. να μην συρθεί πάλι από τους ακραίους κύκλους της, να συνεκτιμήσει τις παρατηρήσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην φέρει στη Βουλή διατάξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αποσκοπούν σε γενικευμένη αποτροπή, χωρίς κανένα αποτέλεσμα".

ΚΕΕΡΦΑ: Νέες Μόριες και ρατσιστική καταστολή

"Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το άσυλο είναι ένα βήμα κλιμάκωσης της ρατσιστικής πολιτικής της καταστολής των προσφύγων σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το βάθεμα της κρίσης σπρώχνουν εκατομμύρια στην προσφυγιά για να γλιτώσουν από τις βόμβες και την πείνα. Οι αιτούντες άσυλο μετατρέπονται σε αιχμαλώτους της ρατσιστικής Ε.Ε. - φρούριο.

Ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου του Μητσοτάκη είναι η καταδίωξη των προσφύγων, ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους και η κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Βάζοντας φραγμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε με διαδικασίες φαστ τρακ να οδηγείται μαζικά κόσμος σε απόρριψη, κράτηση και απέλαση" σχολίασε μεταξύ άλλων η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Πρόταση της Linke στη γερμανική Βουλή: Φέρτε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τα νησιά στη Γερμανία

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς ζήτησε χθες από τη γερμανική Βουλή να αποφασίσει εκτάκτως τη μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απευθείας στη Γερμανία. Την ψηφοφορία την έχασε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ωστόσο επανέφερε στο προσκήνιο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουν η Λέσβος, η Σάμος κ.λπ. εδώ και πολύ καιρό, η οποία μάλιστα έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα η ζωή πρωτίστως των προσφύγων στις υπερπλήρεις δομές, αλλά και των ντόπιων, να έχει γίνει αφόρητη.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα είχε ενημερώσει τη Βουλή για τις συνθήκες στη Μόρια η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Κορνέλια Μέρινγκ μετά την επίσκεψή της στο νησί. Τις είχε περιγράψει με μελανά χρώματα επισημαίνοντας ότι “τα ευρωπαϊκά hotspots” ξεχειλίζουν από παντού, ότι είναι φτιαγμένα για το ένα πέμπτο των ανθρώπων που φιλοξενούν κι ότι, αντί η Ε.Ε. να βοηθήσει τους πρόσφυγες και να ανακουφίσει την Ελλάδα, την έχει ουσιαστικά υποχρεώσει να κάνει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μια “φυλακή”. Υπενθύμισε, επίσης, αυτό που το Βερολίνο προτιμά να αγνοεί, ότι “οι αποφάσεις για κατανομή των ανθρώπων στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., που ελήφθησαν το 2016, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκαν”.

Η γερμανική Αριστερά ζητάει από καιρό τη διάλυση των ευρωπαϊκών hotspots -της Μόριας και σία δηλαδή- κι ένα πρόγραμμα ταχύτατης αποσυμφόρησης των ελληνικών νησιών, με μεταφορά των ανθρώπων τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης πρέπει όλοι να μοιράζονται τις ευθύνες”, σημειώνει το κόμμα, “δεν μπορεί η Ελλάδα να μένει μόνη της ούτε οι άνθρωποι να μετακινούνται από τη Μόρια σε μια άλλη δομή με εξίσου κακές συνθήκες”. Επιπλέον θεωρεί ότι είναι απαράδεκτες οι πιέσεις της Μέρκελ -και οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη- να στέλνονται οι πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, καθώς εκεί απειλούνται από μετεγκατάσταση με το στανιό στην εμπόλεμη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL