Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Fast track και η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fast track και η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το άσυλο

Μόλις για πέντε ημέρες θα είναι σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο -δηλαδή μέχρι τις 21 Οκτωβρίου- το οποίο δημοσιεύθηκε χθες. Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, της HumanRights360, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την αναγνώριση των προσφύγων, την ενοποίηση διατάξεων για τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών. Και μπορεί να διατηρεί την Αρχή Προσφυγών, ωστόσο οι επιτροπές Προσφυγών θα απαρτίζονται πλέον από τρεις δικαστικούς λειτουργούς με τριετή ανανεούμενη θητεία θυμίζοντας την προ του 2015 εποχή.

Στο νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι προθεσμίες και οι κανόνες εξέτασης μιας αίτησης, η οποία γίνεται εντός έξι μηνών με δυνατότητα παράτασης επιπλέον τριών μηνών για την κανονική διαδικασία, όταν υπάρχον μαζικές αφίξεις αλλοδαπών. Η ταχύρρυθμη διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 20 ημερών με δυνατότητα παράτασης επιπλέον δέκα ημερών. Επίσης καθορίζονται οι προθεσμίες έκδοσης της απόφασης της Αρχής Προσφυγών.

Προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά απόφασης των Επιτροπών Προσφυγών τόσο από τους αιτούντες όσο και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη! Την εκδίκαση των υποθέσεων αναλαμβάνουν τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου

Συγκροτούνται επίσης τα Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία, μόλις γίνει η οριστική καταγραφή των αιτούντων, με βάση την εθνικότητα και τους λόγους για τους οποίους αιτούνται διεθνή προστασία, θα προτεραιοποιούν τις αιτήσεις ανά χώρα καταγωγής. Στη συνέχεια ενημερώνουν τον αιτούντα για το εάν η αίτησή του θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα, για τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, για το δικαίωμα παραμονής του σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης και για τα σχετικά προγράμματα εθελούσιας επιστροφής.

Η προτεραιοποίηση, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, αφορά κυρίως όσους δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους, στους κρατούμενους και στους ευάλωτους, καθώς επίσης και τα άτομα που προέρχονται από πρώτη χώρα ασύλου ή ασφαλή τρίτη χώρα ή ασφαλή χώρα καταγωγής.

Ασφαλείς χώρες με Κοινή Υπουργική Απόφαση

Προβλέπει επίσης τη διαδικασία κατάρτισης εθνικού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής, ενώ προσδιορίζονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας χώρας ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Σύμφωνα με το άρθρο 86, οι ασφαλείς τρίτες χώρες καθορίζονται "με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του διευθυντή τους Υπηρεσίας Ασύλου" και ορίζει ότι τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση της λίστας αυτής πρέπει να είναι επίκαιρα και να προέρχονται από έγκυρες πηγές ενημέρωσης. Η λίστα θα επανεξετάζεται υποχρεωτικά κάθε Νοέμβριο.

Τέλος η εργασία των αιτούντων άσυλο

Καταργείται επίσης η δυνατότητα πρόσβασης στην απασχόληση του αιτούντος άσυλο, αμέσως μετά τη λήψη του δελτίου αιτούντος. Παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης της αίτησης διεθνούς προστασίας, εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό. Αν απορριφθεί το αίτημα, ανακαλείται το δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία. Μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα στην εργασία οι αιτούντες λαμβάνουν την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΚΥΠΑ).

Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές φιλοξενίας των αναγνωρισμένων προσφύγων και των δικαιούχων επικουρικής προστασίας εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL