Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τώρα θα φτιαχτεί το masteplan της κυβέρνησης για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τώρα θα φτιαχτεί το masteplan της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Τη διαμόρφωση ενός "κεντρικού σχεδίου, ‘masterplan’" για το προσφυγικό προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς όμως να δοθούν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα μέτρα και χωρίς να παραλείψει να ρίξει τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο, της χαώδους κατάστασης". Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, σε επίπεδο όμως γενικών γραμματέων, και συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιος Κοντογεώργης και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως σημείωσε ο Γ. Κουμουτσάκος στη δήλωσή του, διαπιστώθηκε ο "πολυδιάστατος χαρακτήρας" του θέματος και θα προχωρήσουν "στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου, ‘masterplan’, που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα, με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα".

Η σύσκεψη ήλθε κατόπιν των οδηγιών του πρωθυπουργού, στο ΚΥΣΕΑ, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός τονίζοντας ότι δεν θα είναι μόνο για μία φορά και ότι "αποφασίστηκε να οριστούν πρόσωπα-σύνδεσμοι, που θα είναι σε καθημερινή επαφή, προκειμένου να διαχειρίζονται όλες τις περιπτώσεις που θα απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση".

"Τέλος, διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό. Αυτήν τη χαοτική κατάσταση, την οποία διαμόρφωσε και μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση θα την αλλάξει", πρόσθεσε και έκλεισε λέγοντας ότι "το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Και στην εξωτερική του διάσταση και στην εσωτερική του, με πολλή δουλειά και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας. Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι η πυξίδα της πολιτικής μας, με συγκεκριμένα μέτρα, με συγκεκριμένες αποφάσεις».

Τέλος, ο Γ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη του Αφγανιστάν Μιρβαΐς Σαμαντί και σύμφωνα με το υπουργείο μεταξύ άλλων συζητήθηκε και "το πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας - Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών του θέματος (σ.σ.: προσφυγικό - μεταναστευτικό), συμπεριλαμβανομένης εκείνης, της αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών".

Αντιδρούν οι δήμαρχοι Β. Αιγαίου

Την άμεση μεταφορά των δομών που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και την οριστική διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου, Μόριας και Βιάλ (Χίος), σε συνδυασμό με την απόρριψη σύστασης οποιαδήποτε άλλης δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αποφάσισαν μεταξύ άλλων ως μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα νησιά, κατά τη σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη, οι δήμαρχοι των νησιών με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη στη Μυτιλήνη.

Επιπλέον, στην λίστα των μέτρων συγκαταλέγεται: η "αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας", η "άμεση και πλήρης αποζημίωση των κατοίκων που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες", η "άμεση καταγραφή κι ο έλεγχος των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια", "η απαίτηση για αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ "η στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και Ενόπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και η απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα".

Διαμαρτυρία στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας

Την ίδια ώρα, κάτοικοι του Καραβόμυλου διαμαρτύρονται για την μεταφορά ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά σε στρατόπεδο της περιοχής. Η μεταφορά δεν έχει γίνει ακόμα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η παραμονή των προσφύγων θα είναι προσωρινή, ενώ συνάντηση με τη δημοτική αρχή αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα:

Ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών από τη Μόρια έχουν φτάσει στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που με χθεσινή τους ανακοίνωση καταγγέλουν ότι "περίπου 24.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη, είναι εγκλωβισμένοι σε τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά, ενώ οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές τούς έχουν εγκαταλείψει σκόπιμα".

Η καταστροφική κρίση που επηρεάζει την υγεία χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων είναι το αποτέλεσμα του προβληματικού συστήματος υποδοχής, της απουσίας μηχανισμών προστασίας και της ανεπαρκούς παροχής υπηρεσιών. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική περιορισμού και αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διαχείριση της μετανάστευσης έχει αποτύχει, τονίζουν και καλούν την κυβέρνηση και την Ε.Ε., να απομακρύνουν άμεσα τα παιδιά και τους ευάλωτους από τα νησιά, να αυξήσουν τον αριθμό του ιατρικού προσωπικού στα κέντρα υποδοχής και να δώσουν άμεσα τέλος στην εφαρμοζόμενη πολιτική περιορισμού.

"Καθώς οι αφίξεις από τη θάλασσα έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2016, οι ομάδες παιδιατρικής ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο είδαν τις παραπομπές παιδιών να διπλασιάζονται τον Ιούλιο συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 73 παιδιά παραπέμφθηκαν στις ομάδες μας: τα τρία είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και 17 είχαν αυτοτραυματιστεί. Δέκα από τα 73 παιδιά ήταν κάτω των έξι ετών, ενώ το μικρότερο ήταν μόλις δύο ετών", καταγγέλλουν, ενώ αναφέρουν ότι στην παιδιατρική κλινική τους έχουν σχεδόν 100 παιδιά με σύνθετα ή χρόνια προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών μικρά παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες, διαβήτη, επιληψία και τραύματα πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL