Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου / Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να βρεθεί βιώσιμη λύση για στέγαση και ένταξη των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου / Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να βρεθεί βιώσιμη λύση για στέγαση και ένταξη των προσφύγων

Ως "εξαιρετικά προβληματικό και αντίθετο με το αίτημα για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία ενήργησε στις εκκενώσεις καταλήψεων στέγης στα Εξάρχεια την προηγούμενη εβδομάδα. "Ταυτόχρονα, ακόμα πιο προβληματικός είναι ο δημόσιος λόγος που εκπέμφθηκε για ακόμη μία φορά από εκπροσώπους του αστυνομικού συνδικαλισμού και αντανακλά -φοβόμαστε- μία σοβαρή παθογένεια, την έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας σε έκταση μη ευκαταφρόνητη στο σώμα. Η άσκηση ποινικού και πειθαρχικού ελέγχου για τις δηλώσεις αυτές είναι οπωσδήποτε μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, το παρελθόν μάς καθιστά επιφυλακτικούς σε σχέση με την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου και γι’ αυτό θα παρακολουθήσουμε τη συνέχεια αυτής της υπόθεσης" σημειώνουν.

"Η εκκένωση των κτηρίων και οι μαζικές προσαγωγές προσφύγων από τις καταλήψεις στέγης, με τον τρόπο που έγιναν, σε καμία περίπτωση επίσης δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, ενώ αντιθέτως υπάρχει κίνδυνος να ταυτίσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με την αποχώρηση των προσφύγων και μεταναστών από τον αστικό ιστό.

Αν, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τις πράξεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από τη μεταφορά σε αυτό των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τότε επιστρέφει διαστρεβλωμένα για άλλη μία φορά το δόγμα ‘νόμος και τάξη’" επισημαίνει η ΕλΕΔΑ και υπογραμμίζει ότι πρέπει να βρεθεί μία αξιοπρεπής και βιώσιμη λύση για το θέμα όχι μόνο της στέγασης των προσφύγων, αλλά και της κοινωνικής τους ένταξης, που αποτελεί ίσως το δυσκολότερο κομμάτι.

Διάσωση 143 προσφύγων σε Σάμο και Λέσβο

Στη διάσωση 143 προσφύγων και μεταναστών προχώρησαν χθες το Λιμενικό και η Frontex σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά. Τρεις λέμβοι με 139 άτομα εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στα ανοικτά της Σάμου, στις περιοχές Καρλόβασι και Κοντoκαίικα, και 4 άτομα στη περιοχή Καρά Τεπέ της Λέσβου, εκ των οποίων το ένα συνελήφθη ως χειριστής της λέμβου. Στη διάσωση συμμετείχαν περιπολικό σκάφος και πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ. - ΕΛΑΚΤ, πλωτό σκάφος και ελικόπτερο της Frontex, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με το σκάφος «Resque 5» Ν.Σ. 1002. Άλλα 92 άτομα διασώθηκαν προχθές σε τρία περιστατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL