Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Γιώργος Κουμουτσάκος: / Γιώργος Κουμουτσάκος: Επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων με... ζέπελιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Κουμουτσάκος: / Γιώργος Κουμουτσάκος: Επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων με... ζέπελιν

Την πρώτη καταγγελία για παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών - προσφύγων είχαμε από τη νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση Aegean Boat Report το τελευταίο 48ωρο, ενώ παράλληλα χθες είχαμε και εξαγγελία διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, ότι στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων αναμένεται να προστεθεί και ένα αερόστατο Ζέπελιν!

Σύμφωνα με τη νορβηγική οργάνωση, το περιστατικό της παράνομης επαναπροώθησης συνέβη εντός ελληνικών υδάτων την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, νοτιοανατολικά από το Αγαθονήσι. Σύμφωνα με ανάρτηση της οργάνωσης Aegean Boat Report σε social media, η οποία συνοδεύεται από σχετικό βίντεο: "Ένα σκάφος που μεταφέρει 34 άτομα (μεταξύ των οποίων 14 παιδιά) επαναπροωθείται από την Ελληνική Ακτοφυλακή. Η Τουρκική Ακτοφυλακή, που εμφανίζεται επίσης σε αυτό το βίντεο, απλώς περιμένει από το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής να επαναφέρει τη βάρκα σε αυτούς".

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του Λιμενικού Σώματος, ενώ, σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Γ. Κουμουτσάκου στον ΑΝΤ1, σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε μίλησε για αόριστο δημοσίευμα της "Εφ.Συν." που δεν προκύπτει εάν είναι σε ελληνικά ύδατα, σημειώνοντας παράλληλα ότι λίγο πριν μπει στο στούντιο το διάβασε.

Στην ίδια συνέντευξη, o Γιώργος Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι επιστροφές και οι γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ενώ αναφερόμενος στην ένταση των αποτρεπτικών μέσων προανήγγειλε την έλευση του Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου σε συνεργασία με τη FRONTEX μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της έντασης της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων.

«Στη Σάμο, σε λίγο καιρό, νομίζω ότι είναι θέμα ημερών ή μιας εβδομάδας, θα εγκατασταθεί σε συνεργασία με τον FRONTEX ένα αερόστατο Ζέπελιν, το οποίο θα παίρνει εικόνα από μια τεράστια περιοχή. Αυτό τι σημαίνει; Πρώτα απ' όλα ξέρεις τι ώρα φεύγει από τους διακινητές το σκάφος, ενημερώνεις την τουρκική πλευρά, πηγαίνεις εσύ κοντά, δηλαδή είναι ένα σύνολο ενεργειών», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Γ. Ψυχογιός: Σεβασμός στους διεθνείς κανόνες

Να σεβαστεί απολύτως τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, "ειδάλλως θα φέρει την ευθύνη για επιπλέον θύματα στις θάλασσές μας", κάλεσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε δήλωσή του ο βουλευτής Κορινθίας και αν. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

«Οι σημερινές δηλώσεις του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για εγκατάσταση Ζέπελιν στη Σάμο είναι σκόπιμα ασαφείς. Τι ακριβώς πληροφόρηση και εντολή θα δίνεται στο Ελληνικό Λιμενικό; Τι εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος όταν λέει ότι 'θα πηγαίνει κοντά' το Λιμενικό και θα ενημερώνει την τουρκική πλευρά;" αναρωτιέται ο Γ. Ψυχογιός, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, τα παράκτια κράτη είναι υποχρεωμένα να αναπτύσσουν μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στα χωρικά τους ύδατα καθώς και να συνεργάζονται με τα γειτονικά κράτη προς τον σκοπό αυτό.

"Άρα, δηλώσεις τύπου 'να πηγαίνει κοντά το Λιμενικό' παραπέμπουν σε πρακτικές αποτροπής και επαναπροωθήσεων (push backs) στη θάλασσα, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και ανασύρουν στη μνήμη τραγωδίες, όπως αυτή του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι το 2014.

Αυτές οι δηλώσεις κρίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές αν συνδυαστούν και με το βίντεο που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, το οποίο δείχνει σκάφος του Λιμενικού να επιχειρεί απώθηση βάρκας με πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι στις 17 Ιουλίου", τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL