Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Αναστολή προστίμων στο ρέμα "Παπά" στο Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Αναστολή προστίμων στο ρέμα "Παπά" στο Μάτι

Σε λίγες εβδομάδες θα χαραχθεί η βαθιά γραμμή του ρέματος Παπά στο Μάτι από τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, ενώ σχεδιάζεται με νομοθετική ρύθμιση να ανασταλούν τα πρόστιμα αυθαιρέτων στην περιοχή, τα οποία έχουν καταλογιστεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, χθες, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Αναφερόμενος στην ενέργεια της Υπηρεσίας Δόμησης Παλλήνης, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι "δεν χρειαζόταν αυτή τη στιγμή" εξηγώντας ότι η επιβολή των προστίμων έχει παγώσει από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) έως ότου χαραχθεί η βαθιά γραμμή του ρέματος. Υπενθύμισε δε πως με νόμο, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος, απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση εργασιών στα ακίνητα που βρίσκονται εντός ζώνης 20 μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του.

Όσον αφορά τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε πως είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πριν από έναν μήνα ώστε να προχωρήσει ο δεύτερος κύκλος κατεδαφίσεων και έχουν ενημερωθεί περίπου 3.000 ιδιοκτήτες στην Αττική ότι επίκειται κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων τους.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι κατεδαφίσεις με πρωτοβουλία των κατόχων αυθαιρέτων έχουν ενταθεί, "καθώς τα πρόστιμα για τη διατήρηση αυθαιρέτου είναι πλέον πάρα πολύ υψηλά και ο μοναδικός τρόπος που έχει κάποιος να τα αποφύγει είναι να δώσει 500 ευρώ και να κατεδαφίσει το αυθαίρετο κτίσμα του. Έχουμε ήδη εκατοντάδες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν την αυτοκατεδάφιση".

Σημείωσε δε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο "αποθαρρύνει τη διατήρηση αυθαίρετων κατασκευών. Ο τελευταίος νόμος του 2017 επιτρέπει, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, να ταυτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές έως το 2011 υπό ορισμένους όρους: ότι δεν βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς και δάση. Το υπάρχον σύστημα έχει θωρακιστεί πλήρως και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οποιοδήποτε αυθαίρετο να επιβιώσει".

Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Τον πρώτο λόγο για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και παράνομων χρήσεων στις ζώνες προστασίας (εξαιρουμένης της Α' Απολύτου Προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων κ.ο.κ.) έχει το υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με σειρά προσθηκών στον νόμο του ΥΠΕΝ για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε τροπολογίες του ΥΠΕΝ που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας. Έτσι προβλέπεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα εγκρίνει ή όχι την υπαγωγή ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη του αρμόδιου συμβουλίου. Επίσης, αντί της σύμφωνης γνώμης, όταν πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές σε νεότερα μνημεία ή σε κτήρια εντός "χώρων ιδιάζουσας πολιτιστικής αξίας", απαιτείται απόφαση έγκρισης.

Άλλες διατάξεις παρατείνουν διάφορες προθεσμίες που συνδέονται με τη διαδικασία της τακτοποίησης. Έτσι οι μηχανικοί μπορούν να καταθέσουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών έως τις 3.11.2019 για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων του προγενέστερου νόμου, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον Ν. 4495/2017. Παρατείνεται έως 10.5.2019 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης από 8 Απριλίου που ισχύει για τη μείωση του ειδικού προστίμου κατά 10%.

Για αυθαίρετες κατασκευές και παράνομες χρήσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτήρια και προστατευόμενες περιοχές μειώνεται το πρόστιμο και εφόσον καταθέσουν τη σχετική δήλωση έως τις 8.11.2019.

Εισάγεται διαδικασία διαμεσολάβησης, σε περίπτωση διαφωνίας του ενδιαφερόμενου με το πόρισμα του ελεγκτή δόμησης κατά τη διαδικασία ελέγχου της δήλωσης υπαγωγής, από το αρμόδιο γραφείο του ΤΕΕ. Από αυτήν εξαιρούνται διαφωνίες που συνδέονται με αυθαίρετα που απαγορεύεται να τακτοποιηθούν.

Καταργείται η αυτοψία για την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας μετά τη λήξη της και για την παράταση ισχύος της από τις υπηρεσίες δόμησης των δήμων. Αυτό θα γίνεται εφεξής από ιδιώτη ελεγκτή δόμησης. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στην πράξη η διενέργεια της αυτοψίας έμενε στα χαρτιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL