Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου / Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Υπερασπιστής των αστυνομικών και των κατηγορουμένων ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου / Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Υπερασπιστής των αστυνομικών και των κατηγορουμένων ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι

Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι έχει ήδη καταθέσει στον ανακριτή μετά τη δημοσίευση του βίντεο της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture, σύμφωνα με πηγές της "Α", και μάλιστα η κατάθεσή του προκαλεί περισσότερες ερωτήσεις, καθώς παρουσιάζεται να υιοθετεί τη στάση των κατηγορουμένων και να ισχυρίζεται ότι οι αστυνομικοί έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Βέβαια, οι αστυνομικοί έκαναν τόσο καλά τη δουλειά τους, ώστε έπρεπε να δει το πρόσωπό του να φιγουράρει σε social media, δελτία ειδήσεων και εφημερίδες επί δύο ημέρες σε βίντεο που προέκυψε από την ανάλυση του Forensic Αrchitecture και κάπως έτσι να αναγκαστεί να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή, όπως φέρεται να ισχυρίζεται. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές της "Α", ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φέρεται να λέει στον ανακριτή ότι μετά την προβολή του προσώπου του στα ΜΜΕ και αφού συμβουλεύτηκε "φίλο του αστυνομικό" πήγε να καταθέσει.

Στο σημείο αυτό πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο ανακριτής είχε ζητήσει στα πρώτα του αιτήματα -προ έξι μηνών δηλαδή- προς την αστυνομία να εντοπιστεί ο άνδρας αυτός και να ταυτοποιηθεί ώστε να κληθεί να καταθέσει. Τότε, η αστυνομία είχε σπεύσει να αποκριθεί άμεσα-μόλις την επόμενη ημέρα του ανακριτικού αιτήματος- ότι ο μάρτυρας με το κίτρινο μπλουζάκι είναι αδύνατο να εντοπιστεί.

Κατάθεση που γεννά περισσότερα ερωτήματα

Αυτός λοιπόν ο τόσο δύσκολα να εντοπιστεί από την αστυνομία και συνάμα τόσο εύκολα για την αστυνομία να παρατήσει πριν έξι μήνες την προσπάθεια εντοπισμού του σε ελάχιστες ώρες κατέθεσε στον ανακριτή και δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί εμπόδισε τον Ζακ Κωστόπουλο να μπει στον φούρνο του Βενέτη, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α".

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υιοθετεί πλήρως τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, ενώ, όπως και στην αρχική δικογραφία, δεν αναφέρεται στον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου κατά την περιγραφή του περιστατικού παρά αναφέρει κάποιες κλωτσιές, χωρίς να φαίνεται να του προκαλείται κάποια εντύπωση.

Τέλος, εμφανίζεται να υπερασπίζεται τους αστυνομικούς.

Δεν υπάρχει επίσης καμία εξήγηση γιατί επί έξι μήνες δεν έσπευσε να καταθέσει δεδομένου ότι είναι ο μόνος άνθρωπος με πολιτικά που μένει σε όλη τη διάρκεια του περιστατικού δίπλα στους αστυνομικούς, στους οποίους δίνει και ενημέρωση σύμφωνα με τα βίντεο, ενώ απουσιάζει και οποιαδήποτε εξήγηση για το εάν κρατά και γιατί κρατά πτυσσόμενο κλομπ -ή κάτι που προσομοιάζει σε πτυσσόμενο κλομπ- όπως φαίνεται στο εν λόγω βίντεο που τελικά οδήγησε στην κατάθεσή του.

Ποιος είναι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι;

Σύμφωνα με αστυνομικές και δικαστικές πηγές, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι είναι ένας 44χρονος με τουρκικό όνομα, ο οποίος όμως χρησιμοποιεί το ελληνικό επίθετο της μητέρας του, καθώς ο πατέρας του είναι Τούρκος και η μητέρα του Ελληνίδα.

Πληροφορίες τον ήθελαν να ασχολείται με ταξιδιωτικό πρακτορείο και μάλιστα να διατηρεί ή να εργάζεται σε γραφείο λίγα μέτρα μακριά από την οδό Γλάδστωνος.

"Εμάς μας αφορά ο ρόλος του στο περιστατικό, όχι απλά η κατάθεσή του" δήλωσε στην "Α" η Άννυ Παπαρρούσου, μία από τις συνηγόρους της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου.

Επιπλέον, αυτό που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία είναι ότι και το πώς τελικά βρέθηκε στον ανακριτή έχει τρεις εκδοχές.

Ταυτοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή παρουσιάστηκε μόνος του;

Χθες το μεσημέρι βγήκε αποκλειστική είδηση στην ιστοσελίδα της "Εφημερίδας των Συντακτών", η οποία ανέφερε ότι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι ταυτοποιήθηκε από την Ασφάλεια έπειτα από νέα έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων μετά την προβολή του βίντεο του Forensic Architecture και μάλιστα χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το βίντεο. Αφού το Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για αστυνομικό, έδωσε τα νέα στοιχεία στην Ασφάλεια, που τον εντόπισε. Αστυνομικές πηγές επιβεβαίωναν το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι ο 44χρονος είναι στη διάθεση του ανακριτή.

Λίγη ώρα αργότερα, η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie, στην οποία συμμετέχει και η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία σημειώνει ότι "χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έκανε το ανεξάρτητο διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο Forensic Architecture και τη μαζική ανταπόκριση του κόσμου, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι, που αποτελεί βασικό μάρτυρα στη δολοφονία του Zak, αναγνωρίστηκε από μάρτυρες.

Παρά το γεγονός ότι οι μάρτυρες έχουν καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτουν στις αρμόδιες αρχές, η αστυνομία δηλώνει ακόμα ότι αδυνατεί να τον εντοπίσει.

Με δεδομένο ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει εντοπίσει ανθρώπους με πολύ λιγότερα διαθέσιμα στοιχεία, θεωρούμε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι αδυνατεί να τον βρει προκειμένου να καταθέσει και να διερευνηθεί ο ρόλος του.

Ζητάμε από τις αρχές να πράξουν το καθήκον τους σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η δολοφονία του Ζακ και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους".

Η τρίτη εκδοχή είναι αυτή που προαναφέραμε, ότι ο ίδιος φέρεται να είπε στον ανακριτή ότι μετά τη δημοσιοποίηση του προσώπου του και συμβουλή αστυνομικού φίλου του πήγε να καταθέσει.

Νέο οπτικοακουστικό υλικό από τους Forensic Architecture

Στο μεταξύ, οι Forensic Architecture παρουσιάζουν νέο οπτικοακουστικό υλικό για τον θάνατο του Ζακ στην έκθεση της Στέγης "For Ever More Images?" και μιλούν για την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, στο Ωδείο Αθηνών σήμερα (Σάββατο 13.4, 12 μ. - 13.30 μ.μ.), ενώ καλούν εάν κάποιος έχει στην κατοχή του οπτικοακουστικό υλικό για την ανοιχτή υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου να το καταθέσει στο www.zakcallforevidence.org.

Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL