Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Φ. Κούβελα: Η εφαρμογή πολιτικών ισότητας στόχος του νέου νομοσχεδίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Κούβελα: Η εφαρμογή πολιτικών ισότητας στόχος του νέου νομοσχεδίου

Η εφαρμογή πολιτικών ισότητας είναι ο στόχος του νέου νομοσχεδίου για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, τόνισε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι πρωτοποριακό και έχει να καλύψει κενά που υπήρχαν σε προηγούμενα νομοσχέδια, γιατί ρυθμίσεις για την ισότητα και για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν περάσει στο οικογενειακό, στο εργατικό δίκαιο, σε διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, στο ίδιο το Σύνταγμα. Αλλά μέχρι τώρα αυτό το έβλεπαν από την πλευρά της γυναίκας σαν ειδική κατηγορία και δεν είχε ένα πνεύμα συνολικής θεώρησης των έμφυλων σχέσεων» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κούβελα υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές της έμφυλης ισότητας μπαίνουν για πρώτη φορά στην καρδιά του κράτους» ενώ σχολίασε ότι ρυθμίζονται και άλλα θέματα όπως η μονιμοποίηση δομών για την κακοποίηση των γυναικών που λειτουργούν στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (τα συμβουλευτικά κέντρα, οι ξενώνες φιλοξενίας, η γραμμή SOS 15900) και η επέκταση και στις βουλευτικές εκλογές της ποσόστωσης του 40% της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια. «Ο στόχος ποιος είναι τώρα; Δεν είναι μόνο τα ψηφοδέλτια, στόχος είναι να βγουν περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να βγουν περισσότερες βουλεύτριες, να βγουν περισσότερες γυναίκες δήμαρχοι, να βγουν περισσότερες γυναίκες στην περιφέρεια» πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συμμετοχή των γυναικών και σε υψηλές διευθυντικές θέσεις σε χώρους εργασίας, ακόμη και στο συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί όπως είπε «ακόμη και η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να ψηφίσει μια οδηγία, αυτή που έχει τώρα ως κατεύθυνση, σε εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο το ένα τρίτο στα διοικητικά συμβούλια να είναι γυναίκες».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων υπενθύμισε ότι έχουν «περάσει» θέματα ισότητας και σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων και έφερε ως παράδειγμα την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών συνεταιρισμών και τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών. Τόνισε, τέλος, ότι προωθούνται και άλλες πολιτικές για τη συμφιλίωση των ρόλων της μητέρας και της εργαζόμενης, τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, τα σχολικά γεύματα και τη δυνατότητα των άνεργων μητέρων να στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς. «Φυσικά ο αγώνας δεν τελειώνει. Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε την ουσιαστική ισότητα στην πράξη» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL