Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Προτροπή Μιχάλη Καλογήρου: / Προτροπή Μιχάλη Καλογήρου: Παιδιά, μιλήστε για το μπούλινγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτροπή Μιχάλη Καλογήρου: / Προτροπή Μιχάλη Καλογήρου: Παιδιά, μιλήστε για το μπούλινγκ

Θεσσαλονίκη. "Παιδιά, μιλήστε. Και κυρίως ας μιλήσουν οι μάρτυρες των εκδηλώσεων των φαινομένων αυτών. Το σημαντικό είναι να μιλήσετε εσείς και να ακούσουμε εμείς..." ήταν η προτροπή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο συνέδριο κατά του σχολικού εκφοβισμού, που διοργάνωσε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού αναλήφθηκε για πρώτη φορά το 2015 με σκοπό την προστασία των ανηλίκων από τη σκληρότητα του κόσμου των ενηλίκων και την πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών.

Ερωτήματα για προβληματισμό

«Σύμφωνα με τις καταγραφές και τα στοιχεία που έχουμε, και προκύπτουν από το εύρος των καταγγελιών και κυρίως από τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν πολύ σκληρές ιστορίες σχολικού εκφοβισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρχουν πολύ πιο ήπιες ιστορίες, που μπορεί να είναι μια έναρξη φαινομένων, όμως στη συνέχεια μπορούν να εξελιχθούν με τρόπο που στην αρχή τους δεν μπορούμε να διανοηθούμε».

«Ποια είναι η άποψή σας για τα παιδιά και τους έφηβους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας; Πρέπει να πάνε σχολείο, πρέπει να πάνε μαζί σας σχολείο ή πρέπει να είναι σε διαφορετικές τάξεις; Γνωρίζετε τι προβλέπει η Πολιτεία, τι προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού; Σκεφθείτε ότι ένας συμμαθητής σας είναι βίαιος, παροτρύνει και άλλα παιδιά να έχουν την ίδια σκληρή συμπεριφορά, μια συμμαθήτριά σας γυρίζει και λέει ‘μην τον βλέπεις έτσι που χτυπάει τους πάντες, αυτός τρώει πολύ ξύλο από τον πατέρα του’. Πώς μπορείτε να αντιδράσετε σε αυτή την κατάσταση; Ο μαθητής αυτός είναι τελικά θύμα ή θύτης;» ήταν ορισμένα ερωτήματα που έθεσε για προβληματισμό ο Μιχ. Καλογήρου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Σύμμαχος η σιωπή

Στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τον ρόλο των τεχνολογικών μέσων και της τηλεόρασης και την ευθύνη των σχολείων και των δασκάλων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας τόνισε ότι η σιωπή είναι ο σύμμαχος των θυτών και υπογράμμισε ότι "είναι κρίσιμη η ανάπτυξη μηχανισμών μέσα στη σχολική κοινότητα, όπου γίνεται η εκκόλαψη του φαινομένου".

Στο συνέδριο ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης μετέφερε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο υπόσχονταν μεταξύ άλλων «την ανασύνταξη του εκπαιδευτικού συστήματος και την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας», ενώ στους ομιλητές ήταν η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη και η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL