Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Δικαίωση της ΕΥΑΘ για τη διαχείριση της βλάβης στον αγωγό της Αραβησσού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαίωση της ΕΥΑΘ για τη διαχείριση της βλάβης στον αγωγό της Αραβησσού

Θεσσαλονίκη: Δικαιώνει τη διοίκηση της ΕΥΑΘ η τεχνική έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση με τη μεγάλη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, που τον περασμένο Μάρτιο άφησε μεγάλο μέρος της πόλης χωρίς νερό για περίπου μία εβδομάδα, αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες για αντίστοιχο ατύχημα.

Το πόρισμα των μηχανικών του ΤΕΕ/ΤΚΜ δίνει και απάντηση σε όλους όσοι προσπάθησαν να ρίξουν τις ευθύνες στη σημερινή διοίκηση της εταιρείας μιλώντας για «ανικανότητα» και ζητώντας επί πίνακι τα κεφάλια των μελών της διοίκησης. Στην τεχνική έκθεση η θραύση του τσιμεντένιου αγωγού αποδίδεται στη διάβρωση των χαλύβδινων οπλισμών του και τονίζεται ότι η μέθοδος που ακολούθησε το τεχνικό προσωπικό της ΕΥΑΘ για την αποκατάσταση του αγωγού ήταν η ενδεδειγμένη. Αναφορικά με τη σκληρή κριτική για τη διάρκεια των εργασιών, οι μηχανικοί του ΤΕΕ/ΤΚΜ τη χαρακτηρίζουν «εύλογη» και «λογικό» τον χρόνο αποκατάστασης, ενώ και στο θέμα της διανομής των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού δικαιώνει τη διαχείριση που έγινε, τονίζοντας ότι αξιοποιήθηκαν στο έπακρο οι δυνατότητες του υπάρχοντος υδροδοτικού συστήματος.

Προς υλοποίηση των μέτρων

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, "στην πραγματογνωμοσύνη προτείνεται κυρίως να εξεταστούν οι εναλλακτικές είτε της συντήρησης είτε της αντικατάστασης του 40χρονου και πλέον αγωγού, όπως και η περαιτέρω αυτοματοποίηση του δικτύου μεταφοράς - αποθήκευσης και διανομής του νερού, μέτρα για τα οποία η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη από την πρώτη ώρα μεριμνήσει».

Όπως αναφέρει, ήδη έχει προκηρυχθεί και βρισκόμαστε πλέον στη φάση ανάθεσης του έργου «Συμφωνία - πλαίσιο για την ενίσχυση - επισκευή του υδαταγωγού Αραβησσού», προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ (προηγήθηκε η σχετική επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Γ. Πενέλη μετά από αίτημα της διοίκησης). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει την ενίσχυση και επισκευή του τσιμεντένιου αγωγού με στόχο να συντηρηθεί προληπτικά και σε πλήρη λειτουργία για πρώτη φορά από κατασκευής του, το 1976. Επίσης, προχωρά συμπληρωματικά το διπλό έργο ανίχνευσης διαρροών στον αγωγό, αφενός με τη βοήθεια δορυφόρου (radar) και αφετέρου με εσωτερική τηλεπισκόπηση με την ακουστική μέθοδο, ενώ στη φάση επιλογής αναδόχου βρίσκεται και η επέκταση του τηλελέγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης, έργο προϋπολογισμού 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προχωρήσει και η ζωνοποίηση του δικτύου.

Τέλος, το μεγάλο έργο της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, που θα καταστήσει το δίκτυο της Αραβησσού σχεδόν εφεδρικό, βρίσκεται στη φάση της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη της κατασκευής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL