Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Δύσοσμες, αλλά όχι επικίνδυνες οι χημικές ουσίες που ταλαιπωρούν τη δυτική Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύσοσμες, αλλά όχι επικίνδυνες οι χημικές ουσίες που ταλαιπωρούν τη δυτική Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη. Συνολικά 55 δύσοσμες χημικές ενώσεις που όμως δεν είναι τοξικές ή καρκινογόνες ενοχοποιούνται μέχρι στιγμής για τη δυσοσμία σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ μια βασική «πηγή» της δυσοσμίας φαίνεται να είναι οι μονάδες αφυδάτωσης της λάσπης και επεξεργασίας των λυμάτων των ΕΛ.ΠΕ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, την οποία παρουσίασε χθες η υπεύθυνη καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σαμαρά. Όπως τόνισε, έγιναν 171 δειγματοληψίες, από τις οποίες 140 τακτικές και 31 έκτακτες, ενώ ταυτοποιήθηκαν συνολικά 55 ενώσεις με οσμή διαφορετικού χαρακτήρα, στις οποίες περιλαμβάνονται οκτώ μερκαπτάνες που προκαλούν δυσοσμία η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή. Στα αποτελέσματα απορρίπτεται κατηγορηματικά η δυσοσμία να οφείλεται σε πιθανές διαρροές φυσικού αερίου και δεν προκύπτει τέτοια συσχέτιση. "Δύο μερκαπτάνες μετρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι οποίες είναι άμεσα αισθητές στην οσμή. Αυτές είναι οι ενώσεις που αντιλαμβάνονται οι πολίτες και που προκαλούν την ενόχληση".

Στις βασικές "πηγές" τα ΕΛ.ΠΕ.

"Η συγκέντρωσή τους ήταν σημαντικά υψηλότερη στο Κορδελιό συγκριτικά με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, ενώ οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών καταγράφηκαν στις έκτακτες δειγματοληψίες (καταγγελλόμενα επεισόδια δυσοσμίας)" ανέφερε χαρακτηριστικά η Κ. Σαμαρά. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συσχέτιση της δυσοσμίας με τη θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου, αφού οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις δύσοσμες ενώσεις μετρώνται στις ζεστές μέρες και όταν επικρατεί άπνοια ή Β - ΒΔ άνεμοι. Για την κύρια πηγή της δυσοσμίας η έρευνα αναφέρει ότι «καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εντός των ΕΛ.ΠΕ., με τις πιο υψηλές στη δεξαμενή και τη μονάδα ξήρανσης της λάσπης. Οι συγκεντρώσεις εκεί ήταν υπερδεκαπλάσιες του Κορδελιού» και πως «όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δυσοσμία προέρχεται από τη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και τη μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων των ΕΛ.ΠΕ.».

Η παρουσίαση έγινε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Απ. Τζιτζικώστα και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε την απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το σημείο που βρίσκεται, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος άμεσα μέτρα και να επανεξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ΕΛ.ΠΕ., ενώ στέλνει την έρευνα στον εισαγγελέα και στο υπουργείο Υγείας.

ΕΛ.ΠΕ.: Στόχος μας η μείωση αερίων εκπομπών

Από την πλευρά του ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσε ότι αναμένει να λάβει και επισήμως γνώση, όπως ήδη έχει ζητήσει εγγράφως, για το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας που διενεργήθηκε, καθώς και την ολοκλήρωση της μελέτης προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και οι πιθανές λύσεις. Όπως αναφέρει από τα πρώτα ευρήματα των μετρήσεων που γνωστοποιήθηκαν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, ενώ τονίζει ότι παραμένει αρωγός στις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται συμβάλλοντας στη διαρκή ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής. Θυμίζει δε ότι χρηματοδότησε τον εξοπλισμό με τον οποίο πραγματοποιείται η εν λόγω έρευνα. Τέλος, χαρακτηρίζει διαρκή και αταλάντευτο στόχο του τη συνεχή μείωση των αερίων εκπομπών και τη χρήση καλύτερων τεχνολογιών για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL