Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: / "Ασπίδα για όλους τους πολίτες απέναντι στη διαφθορά ο ΟΠΕΚΑ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: / "Ασπίδα για όλους τους πολίτες απέναντι στη διαφθορά ο ΟΠΕΚΑ"

Την εξέλιξη του ΟΠΕΚΑ σε έναν οργανισμό "ασπίδα για όλους τους πολίτες" και ταυτόχρονα σε ασπίδα προστασίας για φαινόμενα διαφθοράς και "απέναντι στις πελατειακές σχέσεις" υπογράμμισε χθες η Θεανώ Φωτίου, αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μίλησε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία του οργανισμού με τα νέα του χαρακτηριστικά.

Η αν. υπουργός εξήγγειλε παράλληλα ότι μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την επιδότηση στέγης. Στις 7 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού για το 2019, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Στέλιος Πλιάκης, διοικητής του ΟΠΕΚΑ.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι μέσα σε ένα χρόνο συντελέστηκε "ένας άθλος" για τη ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας. Το πρώτο κρίσιμο βήμα έγινε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η αν. υπουργός υπενθύμισε ότι "οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση να κοπούν τα 200 περίπου προνοιακά επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές" ώστε να εξοικονομηθεί 1 δισ. για να δοθεί το ποσό στη δημιουργία του ΚΕΑ. Απαιτούσαν ακόμη "όλα τα επιδόματα να δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια ακραίας φτώχειας". Η αντιπρόταση της κυβέρνησης ήταν "να βρεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό" και συγχρόνως να υπάρξει ψηφιακή μετατροπή και οργάνωση "του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας". Παρά τις αρχικές ενστάσεις και αμφιβολίες, οι δανειστές τελικώς πείστηκαν να δώσουν πίστωση χρόνου "χωρίς να πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουμε".

1.070 υπάλληλοι για την πρόνοια

Η έλλειψη μέριμνας για την κοινωνική πρόνοια ήταν ορατή από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, που τόνισε ότι παρέλαβε ένα υπουργείο στελεχωμένο με μόλις 54 υπαλλήλους. Σήμερα, όπως είπε στη συνέχεια, η εικόνα είναι διαφορετική: "Φτιάξαμε το ψηφιακό κράτος πρόνοιας με τον ΟΠΕΚΑ, 242 Κέντρα Κοινότητας σε αντίστοιχους δήμους και την ψηφιακή διεύθυνση κοινωνικής ένταξης και συσχέτισης του υπουργείου. Σήμερα αυτό το κράτος πρόνοιας αριθμεί στο υπουργείο 85 υπαλλήλους, στον ΟΠΕΚΑ 285 και στα Κέντρα Κοινότητας 700, σύνολο 1070 υπάλληλοι".

Ο ΟΠΕΚΑ είναι μέρος μιας αλυσίδας που συμπληρώνεται από άλλα δύο μέρη, το υπουργείο και τα Κέντρα Κοινότητας. Τα τρία αυτά μέρη "για πρώτη φορά" διασυνδέονται με έξι βάσεις δεδομένων του κράτους. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στο υπουργείο να ελέγχει "κάθε μέρα σε κάθε σημείο της Ελλάδας τις δαπάνες και τους ωφελούμενους που υπάρχουν".

"Οι προνοιακές δαπάνες είναι αναπτυξιακές"

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη θέλει τις προνοιακές δαπάνες να γίνονται μόνο σε εποχές ευμάρειας. Όμως τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, ότι "μπορούν να είναι αναπτυξιακές". Ειδικότερα έχει αποδειχτεί ότι 'έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ έως 1,03 ή 1,6 ευρώ".

Από την πλευρά του ο Στέλιος Πλιάκης, για τον οποίο η Θ. Φωτίου υπενθύμισε πως είναι ψηφισμένος από διακομματική επιτροπή της Βουλής, υπογράμμισε αρχικά ότι ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών τριπλασιάστηκε για το 2019 με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 3,2 δισ. έναντι 1 δισ. το 2018. Με τις νέες προνοιακές πολιτικές "μπήκαν οι βάσεις ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν σταδιακά σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά" δήλωσε ο Σ. Πλιάκης και παρατήρησε πώς οι παροχές του Οργανισμού απευθύνονται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού: "Το επίδομα παιδιού δόθηκε το 2018 σε 926.000 οικογένειες καλύπτοντας 1,6 εκατομμύρια παιδιά. Το 58% των δικαιούχων οικογενειών έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ".

Για σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που ξεφεύγει από την παγίδα της ελάχιστης στήριξης μόνο σε απόρους και βαριά περιθωριοποιημένους μίλησε ο Δημήτρης Καρέλλας, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είπε ότι η πολιτική αυτή, από την οποία πάει να απαλλαγεί το κράτος, αποτελεί "στρατηγική επιλογή για τους... ευαίσθητους των κάθε λογής ΔΝΤ και τους πολιτικούς των νεοφιλελεύθερων πολιτικών κομμάτων".

Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) Τάσος Τάγαρης αναφέρθηκε στη λειτουργία της πλατφόρμας για την επιδότηση ενοικίου. Σημείωσε πως έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα της πλατφόρμας του κοινωνικού μερίσματος και περιγράφοντας τη διαδικασία είπε ότι "η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κλειδάριθμους του taxisnet, ακολούθως θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ και θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ ο εν δυνάμει δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώνει τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου του".

Εφόσον απαιτείται συναίνεση από μέλη του νοικοκυριού, "αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση, όπως παγίως συμβαίνει στα προνοιακά προγράμματα". Αν πάλι χρειάζεται επικαιροποίηση, θα δίνεται η δυνατότητα στα Κέντρα Κοινότητας με την υποβολή δικαιολογητικών. "Η πλατφόρμα άλλωστε θα είναι διαρκώς ανοιχτή για αιτήσεις και, όποτε κι αν υποβάλει κάποιος αίτηση, θα λάβει το επίδομα ενοικίου, εφόσον το δικαιούται, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL