Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ο Μαύρος Χάρτης της ρατσιστικής βίας και της "άφαντης εγκληματικότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μαύρος Χάρτης της ρατσιστικής βίας και της "άφαντης εγκληματικότητας"

"Η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο", "Το 'άβατο' κέντρο της Αθήνας", "Συμμορίες δρουν ανενόχλητες στο κέντρο της Αθήνας". Λίγοι μόνο από τους τίτλους που βλέπουμε συχνότατα σε τηλεοπτικές εκπομπές, πάνελ, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ενώ το ζήτημα της εγκληματικότητας συχνότατα αποτελεί μέρος της ατζέντας και των συζητήσεων μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων.

Από όλες τις παραπάνω όμως αναφορές στην εγκληματικότητα απουσιάζει ένα σημαντικό μέγεθος που εμπίπτει στην κατηγορία του "μαύρου αριθμού" της στατιστικής, των περιστατικών δηλαδή που δεν καταγγέλλονται και συνεπώς δεν καταγράφονται.

Αυτός ο "άφαντος αριθμός" αφορά το υπαρκτό και βίαιο ρατσιστικό έγκλημα που έχει αφήσει πίσω του τραυματίες και νεκρούς, όπως ο 27χρονος Πακιστανός εργάτης Σαχζάντ Λουκμάν, του οποίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Αυτή την πραγματικότητα λοιπόν, που πολλοί επιλέγουν να αγνοούν, έρχεται να αναδείξει η καμπάνια του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας και της οργάνωσης HumanRights360, «Βάλ' τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας».

Η καμπάνια έχει αρχικά αποτυπώσει 50 από τα εκατοντάδες περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν σημειωθεί στην Αθήνα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στόχος της είναι, όπως μαθαίνουμε, να καταγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερα στο μέλλον, εντός και εκτός Αττικής.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής έχει φτιαχτεί ένας διαδικτυακός χάρτης (https://valtousx.gr/) στον οποίο έχουν σημανθεί διάφορες τοποθεσίες οι οποίες ήταν τόποι ρατσιστικών επιθέσεων. Έτσι, με ένα απλό κλικ πάνω στα σημεία του χάρτη, "ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι το κάθε σημείο δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένας τόπος βίας, ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα μας", όπως τονίζουν το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας και η HumanRights360.

Μάλιστα, με ένα κλικ στα σημεία όπου έχουν πραγματοποιηθεί οι επιθέσεις μπορεί κάποιος να δει την περιγραφή του περιστατικού, συνοδευμένη από μία εικόνα που έφτιαξαν για την καμπάνια 25 καλλιτέχνες. Οι 25 αυτοί δημιουργοί "εικονογράφησαν τα περιστατικά έτσι ώστε να καταφέρουμε να αποτυπώσουμε τη φρίκη και τα αποτελέσματα τόσο της ορατής όσο και της αόρατης βίας", επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις της πρωτοβουλίας αυτής.

Τα έργα των είκοσι πέντε αυτών δημιουργών θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens από την Τετάρτη 13 έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Την έκθεση θα πλαισιώσουν συζητήσεις και παράλληλα δρώμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL