Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η αντιτρομοκρατική ξεσκέπασε τη "μαφία των φυλακών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντιτρομοκρατική ξεσκέπασε τη "μαφία των φυλακών"

Εγκληματική ομάδα που σχεδίαζε μέσα και έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού δολοφονίες, εκβιασμούς και κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα ξεσκέπασε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας, η αντιτρομοκρατική σχημάτισε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος 13 ατόμων, 8 Αλβανών και 5 Ελλήνων, για πληθώρα εγκληματικών ενεργειών, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου στην Πεντέλη και η αιματηρή συμπλοκή στο Μικρολίμανο. Οι "εγκέφαλοι" της οργάνωσης είναι, κατά τις ίδιες ανακοινώσεις, κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας.

Αναλυτικότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται: στην απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του Γιώργου Αντωνόπουλου, στις 3.11.2014 έξω από το σπίτι του, στην ανθρωποκτονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στις 12.10.2017 στο δικηγορικό του γραφείο στην Αθήνα, στην υπόθεση εκβίασης δικηγόρου στην Αθήνα στις 7 και 8.2.2019. Στη συγκεκριμένη μάλιστα υπόθεση οι δράστες συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Επιπλέον οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία Αλβανού στην Ε' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στις 14.1.2019. Σε αυτή την υπόθεση η αστυνομία θεωρεί ότι ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης είναι οι ηθικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί έχουν κατηγορηθεί δύο άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης.

Στη λίστα των υποθέσεων που η αστυνομία αποδίδει στη σπείρα είναι η αιματηρή συμπλοκή σε κέντρο διασκέδασης στο Μικρολίμανο, στις 22.11.2014, καθώς και η απόδραση δύο Αλβανών από τον Κορυδαλλό την Πρωτοχρονιά του 2019.

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής, κατά τις ίδιες ανακοινώσεις, κατέδειξαν ότι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης κατέβαλε προσπάθεια ώστε ο φερόμενος ως αιφνίδιος θάνατος έγκλειστου Αλβανού, στις 27 Ιανουαρίου 2019, στις φυλακές Κορυδαλλού, να αποδοθεί σε δηλητηρίαση, για να καταστήσει κατηγορούμενο συγκεκριμένο Έλληνα, επίσης έγκλειστο, με τον οποίο φέρεται να έχουν αντιδικία.

Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν, κατά τις ίδιες πηγές, προπαρασκευαστικές ενέργειες για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προστασία σε καταστήματα, αλλά και "διακίνηση χρηματικών κεφαλαίων μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, ενοικίαση οικιών, αγορά οχημάτων, έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης".

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, ηγετικά στελέχη της οργάνωσης συνεννοούνται, κατευθύνουν και παρέχουν οδηγίες σε μάρτυρες εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν και μέλη της οργάνωσης, ώστε να ανασκευάσουν και να μεταβάλουν τις μαρτυρίες τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, της εκβίασης από κοινού με σκοπό την προσπόριση, εκ μέρους των δραστών, στον εαυτό τους ή σε άλλον, παράνομου περιουσιακού οφέλους με τη χρήση απειλών, ενωμένων με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία.

Όλγα Γεροβασίλη: Ο μεθοδικός χειρισμός απέτρεψε την τέλεση εγκλημάτων που σχεδιάζονταν

"Η συστηματική, μεθοδική και σε βάθος έρευνα της αστυνομίας έφερε αποτελέσματα σπάζοντας έναν κύκλο εγκληματικής δράσης, μέσα και έξω από τις φυλακές.

Εξιχνιάστηκαν ανθρωποκτονίες και εκβιασμοί, ενώ σημαντικό είναι ότι ο μεθοδικός χειρισμός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας απέτρεψε την τέλεση εγκλημάτων, των οποίων ο σχεδιασμός και η εκτέλεση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης κινούσαν τα νήματα του αίματος μέσα από τις φυλακές.

Το κουβάρι αυτής της δύσκολης υπόθεσης ξετυλίγεται με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος των 13, που ενέχονται σε πληθώρα εγκληματικών ενεργειών, εντός και εκτός των φυλακών Κορυδαλλού.

Τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ συμπληρώνονται, οι εγκληματικές ενέργειες αποκαλύπτονται και οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη" δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την υπόθεση η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι "φαίνεται, ειδικότερα, τα συμβάντα αυτά να συνδέονται μεταξύ τους καθώς διερευνώνται στο πλαίσιο οργανωμένης δράσης συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών, και δεν συνιστούν σύμπτωμα δήθεν κατάρρευσης της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης".

"Η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει προεχόντως στην ασφάλεια των κρατουμένων και των εργαζομένων στις φυλακές, στην ενίσχυση των δομών αλλά και στον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης με όρους κράτους δικαίου. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL