Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Προτάσεις και για άμεση εφαρμογή ζήτησε ο πρωθυπουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτάσεις και για άμεση εφαρμογή ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ένα δισέλιδο άμεσων δράσεων για την αντιπυρική περίοδο του 2019, η οποία ξεκινά σε τρεις μήνες, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα -την οποία συντόνισε ο διευθυντής του Global Fire Monitoring Center (GFMC), καθηγητής Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ- όπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Γαβριήλ Ξανθόπουλος, μέλος της επιτροπής κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η ανεξάρτητη επιτροπή παρέδωσε την Πέμπτη στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση την τελική της έκθεση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια που έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας με καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά και προτάσεις για το τι πρέπει να αλλάξει και πώς, ενώ παράλληλα συνάντησε όλα τα κόμματα.

Η μελέτη αυτή είχε ζητηθεί από τον Αλ. Τσίπρα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Παράλληλα την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση αυτή, την οποία παρουσιάσαμε στο χθεσινό μας φύλλο.

Οι προτάσεις της μελέτης αφορούν "μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις. Δεν είναι ούτε για το 2019 ούτε για το Μάτι" διευκρίνισε ο καθηγητής Γ. Ευτυχίδης, επίσης μέλος της Επιτροπής, ενώ ο Γ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι η επιτροπή ετοιμάζει το δισέλιδο με τα άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, που τους ζητήθηκε την Πέμπτη και θα το παραδώσουν.

Επιπλέον ο Γ. Ξανθόπουλος τόνισε άλλη μια φορά την ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών, μια δράση που, όπως είπε, δεν θέλει αιώνες, αλλά κάποιες στοχευμένες δράσεις και ειδικά τώρα, μετά το σοκ της πυρκαγιάς στο Μάτι, ο κόσμος είναι πρόθυμος να ακούσει και έφερε ως παράδειγμα την εκπαίδευση στην αντισεισμική προστασία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με εκκένωση οικισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο Γ. Ευτυχίδης εξήγησε ότι ο όρος "εκκένωση" δεν χρησιμοποιείται, αλλά "οργανωμένη αποχώρηση πολιτών" και είναι εθελοντική. Πρόκειται για σύνθετη διαδικασία, όπως υπογράμμισε, η οποία απαιτεί οργάνωση, ενημέρωση των πολιτών και σχετικές δράσεις ενημέρωσης και ασκήσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ απαιτεί και χρόνο.

Δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια-δυο ώρες στο Μάτι, τόνισε προσθέτοντας ότι σχέδια εκκένωσης απέτυχαν στην Καλιφόρνια -η οποία είναι η πιο προετοιμασμένη περιοχή στον κόσμο για ανάλογα φαινόμενα- παρότι είχαν περισσότερες ώρες στη διάθεσή τους. Συμπλήρωσε επίσης ότι, αν δεν είναι οργανωμένη η αποχώρηση, τα θύματα μπορεί να είναι περισσότερα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Κατά τα άλλα, ο καθηγητής Γκολντάμερ παρουσίασε και αυτός τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης επισημαίνοντας ότι η πρόληψη δεν λαμβάνει την αρμόζουσα προσοχή, ενώ διαπίστωσαν ανισοκατανομή των κονδυλίων υπέρ της καταστολής, και μάλιστα με έμφαση στην πολυδάπανη εναέρια πυρόσβεση, η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάντα, όπως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην πυρκαγιά στο Μάτι λόγω των ισχυρότατων ανέμων, όπως διευκρίνισε.

Στηλίτευσε επίσης τις πολιτικές παρεμβάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες έγιναν χωρίς καμία επιστημονική μελέτη, ενώ μίλησε ακόμα και για ακατάλληλο εξοπλισμό των πυροσβεστών να αντιμετωπίσουν δασικές φωτιές.

Αναφερόμενος στο προτεινόμενο νέο μοντέλο μίλησε για τη σύσταση ενός επιστημονικού, συμβουλευτικού και συντονιστικού οργανισμού για τη συστηματική Οργάνωση της Διαχείρισης των Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ) σε εθνικό επίπεδο και ανέλυσε την λειτουργία του -οργανισμός που θα πρέπει να ελέγχει αν όντως γίνονται όσα έχουν αποφασιστεί ή πρέπει να γίνουν. Επιπλέον μίλησε για ανάγκη αναδιοργάνωσης της Δασικής Υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL