Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Δύο μαθητές που δέχτηκαν επίθεση από φασίστες μιλούν στην "Αυγή": / Δύο μαθητές που δέχτηκαν επίθεση από φασίστες μιλούν στην "Αυγή": Άμα αγαπάς την πατρίδα σου, αγαπάς και τον άνθρωπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο μαθητές που δέχτηκαν επίθεση από φασίστες μιλούν στην "Αυγή": / Δύο μαθητές που δέχτηκαν επίθεση από φασίστες μιλούν στην "Αυγή": Άμα αγαπάς την πατρίδα σου, αγαπάς και τον άνθρωπο

Το φίδι του φασισμού δεν εμφανίστηκε μόνο στα σκαλοπάτια της Βουλής την περασμένη Κυριακή. Σύρθηκε και στους δρόμους της πόλης. Δάγκωσε ανυποψίαστους και ανυπεράσπιστους, θα μπορούσε να τους είχε σκοτώσει.

Ανάμεσα στα θύματά του ήταν ένας μετανάστης από το Πακιστάν. Δύο μόνο μέρες μετά τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη φασιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από δύο χρυσαυγίτες, ένας συμπατριώτης του κινδύνεψε να έχει την ίδια τύχη. Κατόρθωσε να ξεφύγει, με βαριά ωστόσο τραύματα και χωρίς λεφτά και πορτοφόλι. Οι "Ελληνάρες" που ανησυχούν για την αλλοίωση του πολιτισμού από τους "ξένους" διδάσκουν κλέβοντας και χτυπώντας.

Θύματα των φασιστών όμως ήταν και δύο Έλληνες μαθητές που κάθονταν σε παγκάκι με την παρέα τους στον Κεραμεικό. Τι κι αν ήταν συμπατριώτες των φασιστών; Εκείνο που αποδείχτηκε ξανά είναι ότι στην πραγματικότητα ελάχιστα ενδιαφέρει τους φασίστες η πατρίδα, ακόμη και μέσα από την απολύτως εθνικιστική προσέγγιση ότι... τα παγκάκια της ανήκουν μόνο στους Έλληνες.

"Φύγε από τη χώρα μας, καριόλη"

Οι δύο μαθητές της Γ' Λυκείου, ο Νικηφόρος και ο Σπύρος, δημοσίευσαν την επίθεση με κείμενό τους στα social media, το οποίο κοινοποίησαν μαζικά οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριες τους. Όπως αναφέρουν στο κείμενο, ενώ βρίσκονταν στον Κεραμεικό την ημέρα του συλλαλητηρίου, είδαν κάποια στιγμή τον κόσμο γύρω τους να αραιώνει και άκουσαν κοντά τους φωνές. "Βλέπουμε τότε μια ομάδα 20-25 ατόμων, όλοι μαυροφορεμένοι και εξοπλισμένοι με 2-3 plexyglass ασπίδες, λίγα κράνη ΜΑΤ (κλεμμένα;) και ρόπαλα".

Στη συνέχεια, είδαν την επίθεση στον μετανάστη: "Τους ακούσαμε να λένε: 'Φύγε από τη χώρα μας, καριόλη'. Βλέπουμε ένα νεαρό άτομο ξένης καταγωγής να τρέχει κι εκείνοι να τον κυνηγάνε χτυπώντας τον. Όλη η ομάδα ήρθε σε μας. Περικύκλωσαν το παγκάκι που καθόμασταν. Σχεδόν όλοι φορούσαν κουκούλες, κασκόλ με την ελληνική σημαία και full face".

Μετά ήρθε η σειρά τους. "Μας ρώτησαν: 'Από πού είστε, μάγκες;'. 'Από εδώ, Αθήνα, Έλληνες είμαστε'. 'Έλληνες ήταν κι αυτοί που έκαψαν τη μακεδονική σημαία' μας απάντησαν. Μετά ζήτησαν σε έναν από μας να τους δώσει το κινητό του και ήθελαν να δουν τις φωτογραφίες του. Φυσικά, αρνήθηκε. Ένας από αυτούς τον πιάνει από την μπλούζα και του ρίχνει μπουνιά στο πρόσωπο. Εκείνη τη στιγμή οι δύο από μας σηκώνονται από το παγκάκι και κάνουν πίσω. Εγώ πάω να βοηθήσω τον φίλο μου και κατευθείαν χτυπούν κι εμένα. Τους κάνω 'δεν θέλω να μπλέξουμε'. Ακολούθησαν πολλές ακόμη μπουνιές και κλωτσιές, μέχρι που τα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν και να τρέξουν σε έκθεση στο Παλιό Αμαξοστάσιο, απ' όπου μεταφέρθηκαν μετά στο νοσοκομείο.

"Μας έδειραν για να δείξουν δυνατοί"

"Ήθελαν να δείρουν κάποιον. Ήθελαν να δείξουν ότι αυτοί είναι δυνατοί, ότι τα πάντα είναι δικά τους και τα ελέγχουν, γιατί μπορούν να ξυλοκοπήσουν όποιον γουστάρουν" λένε στην "Αυγή" ο Νικηφόρος και ο Σπύρος μιλώντας για τους λόγους που πιστεύουν ότι τους επιτέθηκαν οι φασίστες.

Τα τραύματα που αποκόμισαν τα παιδιά είναι πολλά. Όπως δήλωσαν προχθές στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5, ο Σπύρος έχει «πολλούς μώλωπες στο πρόσωπο και κάταγμα στη μύτη», ενώ ο Νικηφόρος «κάταγμα στην κόγχη του ματιού, τρομερά πρησμένο μάτι, διπλωπία, όλα αυτά τα ωραία. Θα χρειαστεί και χειρουργείο λόγω της κινητικότητας του ματιού και της διπλωπίας». Αμφότεροι ωστόσο δηλώνουν ότι είναι καλά. Ότι τη γλίτωσαν με "κάποια τραύματα απλά". Ο λόγος που επιχειρούν να μην επικεντρώνονται στις δικές τους πληγές είναι γιατί θεωρούν βαθύτερες και πιο σημαντικές τις πληγές που προκαλεί ο φασισμός στην κοινωνία καθημερινά.

Μαζί στον αγώνα με τους μετανάστες συμμαθητές τους

Η φασιστική επίθεση όχι μόνο δεν τους αποθάρρυνε, αλλά τους έχει δώσει τεράστιο κίνητρο να την κάνουν γνωστή παντού, διότι "μπορεί να συμβεί στον καθένα.". Αλλά και γιατί αποτελεί "προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης". Οι δράστες "αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία που λέει ότι όποιος είναι πιο δυνατός θα έχει τη δυνατότερη φωνή, όποιος μπορεί να μισεί πιο δυνατά κάποιον άλλον θα είναι ο πιο ισχυρός. Είναι το δίκαιο της πυγμής κι αυτό είναι λάθος".

Στον αγώνα είναι μαζί με τους μετανάστες μαθητές τους: "Είναι εκείνοι και οι οικογένειές του που δέχονται τόσα χρόνια επιθέσεις. Τώρα δεχτήκαμε κι εμείς. Όλη αυτή η κατάσταση όμως μας έχει συσπειρώσει και, ανεξαρτήτως καταγωγής, έχουμε τον ίδιο στόχο".

"Είναι αδίστακτοι, αλλά δεν τους φοβόμαστε"

Για τους φασίστες που υποτίθεται αγαπούν και κάνουν τα πάντα για την πατρίδα υπογραμμίζουν ότι είδαν ανθρώπους αδίστακτους, που "δεν συμμεριζόντουσαν την αξία του ανθρώπου. Άμα αγαπούσαν την πατρίδα τους, δεν θα γύρναγαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαλύσουν τα πάντα. Άμα αγαπάς τη χώρα, προσπαθείς να βελτιώσεις την κατάσταση που επικρατεί".

Πέρα από την προσπάθεια να ενημερώσουν τον κόσμο για το συμβάν, οι δύο μαθητές πρόκειται να καταθέσουν μέσα στις επόμενες μέρες και στην αστυνομία. "Δεν έχουμε πολλές προσδοκίες ότι θα γίνει κάτι και φοβόμαστε τη στοχοποίηση. Όμως ακόμη κι αν δεν βρεθούν οι δράστες, είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση που υπάρχει εκεί έξω, που προσπαθεί να επιβληθεί με ωμή βία. Όπως είναι σημαντικό να μιλήσουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν δεχτεί επιθέσεις" τονίζουν.

Ανθρώπινη κίνηση από τον Κ. Γαβρόγλου

Όσον αφορά το αν πλέον αισθάνονται παραπάνω την ανάγκη να ασχοληθούν με την πολιτική, τονίζουν πως δεν νιώθουν "υποχρεωμένοι" να το κάνουν, αλλά νιώθουν υποχρεωμένοι να πείσουν "τον κόσμο να μην εμπλακεί στις ακραίες πολιτικές. Άμα στραφεί κάπου πολιτικά ο κόσμος, να μη στρέφεται σε άκρα και οργανώσεις που τρέφονται από το μίσος".

Θετικά στην ψυχολογία τους έχει επιδράσει το τηλεφώνημα από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. "Θέλησε να μάθει τι έγινε από πρώτο χέρι και να δει σε τι κατάσταση είμαστε. Ήταν μια κίνηση που εκτιμήσαμε πολύ και τη βρήκαμε ανθρώπινη. Έδειξε ότι ενδιαφερόταν πραγματικά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL