Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Μεγάλο εύρος τιμών με πολλές επιλογές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι / Κορυφώνεται η εμπορική κίνηση στην αγορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλο εύρος τιμών με πολλές επιλογές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι / Κορυφώνεται η εμπορική κίνηση στην αγορά

 

Στην κορύφωσή τους πλησιάζουν οι επισκέψεις των καταναλωτών στις αγορές ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις προμήθειες για το γιορτινό τραπέζι να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων έχουν εντατικοποιηθεί εδώ και εβδομάδες προκειμένου να διασφαλιστούν η ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων και η προστασία των καταναλωτών.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνεχίζει απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα τους ελέγχους του σε συνεργασία, όποτε χρειαστεί, με υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων για την αποτελεσματική οργάνωση των ελέγχων σε όλη τη χώρα. Όταν ανακαλύπτονται μη συμμορφώσεις με δόλο κατά των καταναλωτών σε πρακτικές επιχειρήσεων τροφίμων, τα διοικητικά μέτρα λαμβάνονται άμεσα και οι κυρώσεις είναι αυστηρές.

Σε κάθε περίπτωση, και οι καταναλωτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές τους:

- Να αγοράζουν τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

- Να αποφεύγουν τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες.

- Να αγοράζουν κάθε είδος κρέατος ή προϊόντων του που επιλέγουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων (π.χ. σφάγια πουλερικών) μόνο εφόσον είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες (προθήκες - ψυγεία).

- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύονται κάθε είδος κρέατος ή προϊόντων του ή άλλα ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κ.ά.).

- Η διατροφή κατά την εορταστική περίοδο να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο, όπως παραδοσιακά αρμόζει, και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.

- Όταν πραγματοποιούν αγορές τροφίμων, να αγοράζουν τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη και να τα τοποθετούν το συντομότερο δυνατό στο οικιακό ψυγείο ή στην οικιακή κατάψυξη.

- Να πραγματοποιούν πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το μαγείρεμα (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), τοποθετώντας το (κατά προτίμηση) εντός της συντήρησης του οικιακού ψυγείου, καλυμμένο με προστατευτική μεμβράνη συσκευασίας κατάλληλη για τρόφιμα και μέσα σε δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο να κρατάει τα υγρά από την απόψυξη. Για τον χρόνο πλήρους απόψυξης, ανάλογα με το βάρος του προϊόντος, υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι από τους προμηθευτές.

- Κατά το ψήσιμο της γαλοπούλας να τηρούνται ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος που προτείνονται στη συσκευασία.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο. Επίσης, στα σημεία πώλησης πρέπει να τηρούνται πινακίδες για την καταγωγή- προέλευση του κρέατος, πληροφορία που περιέχεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

Για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης, για τις οποίες ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή. Ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Υπενθυμίζεται η ειδική γραμμή επικοινωνίας 11717 του ΕΦΕΤ, η οποία είναι στη διάθεση των καταναλωτών και στην οποία μπορούν να αναφέρουν ή να καταγγείλουν βάσει στοιχείων κάποια μη συμμόρφωση ή παράβαση της νομοθεσίας που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους.

Το κόστος του γιορτινού τραπεζιού

Στο μεταξύ, μεγάλο εύρος τιμών παρουσιάζουν οι αγορές τροφίμων, επιτρέποντας επιλογές ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, την περίοδο 13.12-19.12.2018 στις αγορές τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, κεντρικά/συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής υπάρχει επάρκεια και ποικιλία ειδών καθώς και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερομένων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά.

Το κόστος για το τυπικό καλάθι (με 28 προϊόντα) με πουλερικά ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 96,65 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο με χοιρινό σε 99,33 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση, το κόστος διαμορφώνεται από 53,16 έως 171, 25 ευρώ (υπολογισμός βάσει της ελάχιστης και μέγιστης τιμής αντίστοιχα), ενώ στη δεύτερη από 53,16 έως 169,41 ευρώ.

Κατά τη Γ.Γ. Εμπορίου, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν προϊόντα σε τιμές κοντά στους μέσους όρους μπορούν να ωφεληθούν έως και 75 ευρώ, ενώ αν προχωρήσουν στις φθηνότερες επιλογές, το όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ.

Επίσης σε 8,36 ευρώ ανά κιλό μπορεί να ανέλθει το όφελος αν τα νοικοκυριά επιλέξουν να παρασκευάσουν τα ίδια τα “παραδοσιακά” γλυκά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ελαφρώς αυξημένη εμφανίζεται φέτος η τιμή της εγχώριας, νωπής γαλοπούλας, όπως και της κατεψυγμένης, ενώ έχουν πέσει οι τιμές στις γαλοπούλες εισαγωγής. Αυξήσεις παρουσιάζονται στις τιμές φρούτων και λαχανικών (μαρούλι, λάχανο, καρότο, τομάτα, μήλα στάρκιν, πορτοκάλια ομφαλοφόρα), με αξιοσημείωτη άνοδο στην τιμή της πατάτας (+34,29%), καθώς και σε γαλακτοκομικά (γάλα μακράς διάρκειας, γιαούρτι πλήρες στραγγιστό, βούτυρο γάλακτος).

Στον αντίποδα, πτώση παρουσιάζεται στο χοιρινό κρέας (-2,04%, με εξαίρεση τη χοιρινή σπάλα), στα ζαχαρώδη προϊόντα και στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής.

Το ωράριο των καταστημάτων

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, όπως και την ερχόμενη Κυριακή 30.12 τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά 11 π.μ. - 6 μ.μ. Τη Δευτέρα 24.12, παραμονή Χριστουγέννων, καθώς και την ερχόμενη Δευτέρα 31.12, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα κλείσουν στις 6 μ.μ., όπως και τα Σάββατα 22.12 και 29.12. Τις καθημερινές ισχύει το εορταστικό, συνεχές ωράριο, δηλαδή 9 π.μ. - 9 μ.μ.

Την Τετάρτη 2.1.2019 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Πέμπτη 3.1.2019 θα επανέλθει το κανονικό ωράριο που ακολουθείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL