Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
4 τροπολογίες συζητούνται στη Βουλή της ΠΓΔΜ / Η υπηκοότητα δεν προδικάζει την εθνότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

4 τροπολογίες συζητούνται στη Βουλή της ΠΓΔΜ / Η υπηκοότητα δεν προδικάζει την εθνότητα

Τροπολογίες των αλβανόφωνων, αλλά και των βουλευτών που έφυγαν από το VMRO, που ξεκαθαρίζουν ότι η υπηκοότητα δεν προκαθορίζει την εθνότητα αναμένεται να συζητηθούν στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, που θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με τις τελικές ψηφοφορίες.

Από τις επτά τροπολογίες που κατατέθηκαν, οι τέσσερις σημαντικότερες αφορούν το άρθρο 2 παράγραφος 2 της πρότασης Συνταγματικού Νόμου που ορίζει ότι "η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας". Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

* Ο βουλευτής του κυβερνώντος SDSM Μουχαμέντ Ζεκίρι προτείνει στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 2 να προστεθεί η φράση «το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Έτσι, το άρθρο 2 παράγραφος 2 του Συνταγματικού Νόμου θα αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

* Οι βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα και Σουρία Ρασίντι προτείνουν οι λέξεις "μακεδονική / πολίτης" να αντικατασταθούν από την λέξη "πολίτης", δηλαδή η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να ορίζει ότι «η υπηκοότητα θα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Στην επιχειρηματολογία επί της πρότασής τους οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν ότι έτσι εξασφαλίζεται η ισότητα όλων των πολιτών κατά την έκφραση της υπηκοότητάς τους.

* Οι βουλευτές του κινήματος BESA Φαζίλ Ζεντέλι και Τεούτα Μπιλάλι ζητούν η σχετική φράση να αναδιατυπωθεί ως εξής:«οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

* Στο ίδιο πνεύμα, οι βουλευτές της ομάδας των «οχτώ» Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα - Μίλεφσκα, Νόλα Ισμαήλοφσκα - Σταρόβα, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξαντρόβα και Ζέκιρ Ραμτσίλοβιτς προτείνουν να προστεθεί μια φράση στο τέλος της σχετικής παραγράφου που θα γίνει: «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Πρωτοβουλία για Νόμπελ Ειρήνης σε Τσίπρα - Ζάεφ

Την πρωτοβουλία να είναι Τσίπρας και Ζάεφ υποψήφιοι για το επόμενο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης παρουσίασε χθες η κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, Τυνήσια Wided Bouchamaoui, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, όπου παρέστη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, που σήμερα θα συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα στην Αθήνα, μαζί με την Wided Bouchamaoui, για να του ανακοινώσουν την πρωτοβουλία.

Χαρακτηρίζοντας "πολύ μεγάλη τιμή για τη χώρα μας" την υποψηφιότητα, ο Στ. Κούλογλου τόνισε (στο news 247) ότι "δεν υπάρχουν άλλα τόσο μεγάλα διεθνή γεγονότα όσο η συμφωνία των Πρεσπών. Συνεπώς θεωρώ ότι μπορεί να κερδίσει το βραβείο. Η ίδια η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι για το μόνο καλό νέο που μπορεί να παρουσιάσει. (Προ)χθες σε ομιλία ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πρότυπο επίλυσης διεθνών διενέξεων. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα θα λάβει την υποστήριξη, εκτός του γ.γ. του ΟΗΕ, και πολλών διεθνών προσωπικοτήτων είτε ανήκουν στην Αριστερά στο Κέντρο ή στη Δεξιά"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL