Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε ακόμα την ευθύνη για τη βόμβα έξω από το κτήριο όπου στεγάζονται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και η εφημερίδα "Καθημερινή" στο Νέο Φάληρο τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού έγινε στις 2.35 τα ξημερώματα και σύμφωνα με την αστυνομία είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον ANT1 και στην ιστοσελίδα Ζούγκλα. Το κτήριο εκκενώθηκε και η περιοχή αποκλείστηκε εγκαίρως από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτήριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο και ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε όλη την πρόσοψη του κτηρίου, με σπασμένα τζάμια σχεδόν σε όλους τους ορόφους, ενώ ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας εξαιτίας της έγκαιρης ειδοποίησης και εκκένωσης.

Για αρκετές ώρες, στην περιοχή της έκρηξης η Σήμανση, η Αντιτρομοκρατική και άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών συνέλεγαν στοιχεία και φυσικά το υλικό από κάμερες της περιοχής. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για μια "τέλεια έκρηξη".

Στο μεταξύ, ένα αυτοκίνητο μάρκας Opel κλεμμένο και με παραποιημένη πινακίδα εντοπίστηκε καμένο λίγη ώρα αργότερα στα Άνω Πετράλωνα, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο το όχημα να χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης.

Όλ. Γεροβασίλη: Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν απειλείται» δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνούν φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού» κατά τις πρώτες της δηλώσεις έξω από το κτήριο του ΣΚΑΪ, όπου βρέθηκε χθες τα ξημερώματα μαζί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο. «Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή, με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για ένα γεγονός που τραυματίζει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία, όμως, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται» δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η παρέμβασή της το απόγευμα από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019. Η Όλ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι «η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», παρατηρώντας ότι «στη δημοκρατία δεν έχουν χώρο οι εκρηκτικοί μηχανισμοί».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η Αριστερά τους αγώνες της τους έδωσε πάντα στο φως, κόντρα στον φόβο και στη χρήση του», ενώ σημείωσε ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το τρομοκρατικό χτύπημα, προειδοποιώντας τους ότι «προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία» και καλώντας τον δημοκρατικό κόσμο σε «αρραγή ενότητα».

Στο κτήριο του ΣΚΑΪ βρέθηκε χθες και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. "Ό,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί είναι καταδικαστέο. Η δημοκρατία στις επιθέσεις που δέχεται αμύνεται, αλλά είναι τόσο ισχυρή και η άμυνά της είναι τόσο ισχυρότερη από εκείνους οι οποίοι την επιβουλεύονται που να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι η δημοκρατία δεν απειλείται" σημείωσε, ενώ στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στη μεγάλη πόλωση που υπονομεύει τον διάλογο. "Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι οι εξτρεμιστικές δράσεις, σκέψεις και λογικές κυριαρχούν στην Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, εμείς στην Ελλάδα πρέπει πάντοτε να είμαστε σε επαγρύπνηση και είμαστε. Γενικότερα, έχουμε εντείνει μέτρα φύλαξης. Η αστυνομία δεν υπολείπεται σε καμία περίπτωση" συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι "η πολιτική βούληση η δική μας είναι δεδομένη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας με όλα τα όπλα που μας παρέχει η δημοκρατία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL