Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Solidarity Athletes: / Solidarity Athletes: Στο αγώνισμα της αλληλεγγύης είναι πάντα πρώτοι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Solidarity Athletes: / Solidarity Athletes: Στο αγώνισμα της αλληλεγγύης είναι πάντα πρώτοι...

Λίγο καιρό μετά την πρώτη συλλογική παρέμβαση αθλητών για κοινωνική υπόθεση με τη στήριξη της Ηριάννας, γεννήθηκε μια άλλη συλλογική πρωτοβουλία που θέλει να αφήσει το κοινωνικό της αποτύπωμα. Ο λόγος για τους Solidarity Athletes, μια παρέα αθλητών και αθλητριών που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και από εκείνον του μπάσκετ, της κολύμβησης και του πινγκ - πονγκ.

Οι αθλητές που συμμετέχουν ξεπερνούν τους 100 και δρουν μαζί για την αλληλεγγύη. Υλοποιούν την πρωτοβουλία από τον περασμένο Μάρτιο και αριθμούν ήδη σημαντικό αριθμό παρεμβάσεων και χιλιάδες υποστηρικτές.

«Δράσεις ανεξαρτήτως εθνικότητας ή χρώματος»

«Είμαστε επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες από όλο το φάσμα του αθλητισμού. Σκοπός μας είναι να κάνουμε δράσεις αλληλεγγύης σεβόμενοι τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή χρώματος. Να μπολιάσουμε τον νέο αθλητή με τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού. Να αγαπήσουμε την ευθύνη ως αθλητές απέναντι στην κοινωνία και ειδικά στη βάση της, τα παιδιά, να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει στον αθλητισμό». Αυτό ήταν το πρώτο τους μήνυμα όταν ανακοίνωσαν την έναρξη της προσπάθειας τον περασμένο Μάρτιο.

Δεδομένου ότι όλοι όσοι συμμετέχουν έχουν συμφωνήσει από το ξεκίνημα πάνω στις αρχές της πρωτοβουλίας, η συνεννόηση μεταξύ τους δεν είναι δύσκολη. Συχνά τα μεταξύ τους παιχνίδια αποτελούν την ευκαιρία να σκεφτούν ιδέες για το Solidarity.

Γηπεδάκια για 26 παιδιά στον Καρέα

Μία από τις πρώτες ιδέες που έγινε πράξη ήταν τα νέα γηπεδάκια στον Καρέα για τα 26 παιδιά στο Χαμόγελο του Παιδιού. Η δράση τους ήταν πραγματικά ξεχωριστή, καθώς δεν την ανέθεσαν πουθενά. Αντίθετα όλοι μαζί πήγαν και έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια γηπεδάκια μπάσκετ, ποδοσφαίρου και βόλεϊ.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μέσα δεν ασχολήθηκαν. Σε κάποιες περιπτώσεις ο λόγος της απόρριψης να δημοσιευτεί η ενέργεια ήταν ότι δεν θα έφερνε αρκετές επισκέψεις στο σάιτ. Ενώ υπήρξε μέσο που ζήτησε ως αντάλλαγμα για να βάλει την είδηση να μάθει τα ονόματα των αθλητών πιέζοντας τους ανθρώπους στο Χαμόγελο του Παιδιού.

«Σκοπός μας δεν είναι η ατομική μας διαφήμιση, είναι να μπολιάσουμε τον αθλητή και την κοινωνία με τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού. Να προαγάγουμε την αλληλεγγύη με σεβασμό στον άνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος η εθνικότητας» έγραφαν τον Μάρτιο, όταν έγινε η δράση.

Πρόσφατα συνέβαλαν ώστε ένας νέος με αναπηρία να συναντήσει την ομάδα του ΠΑΟΚ λίγο πριν κάνει εγχείρηση για να σταθεί για πρώτη φορά όρθιος στα πόδια του.

Με δικά τους έξοδα καλύφθηκε μεγάλο μέρος του κόστους της εγχείρησης, την οποία έκανε ο φροντιστής της Παναχαϊκής Γιάννης Λιαρομάτης. Στην ευχαριστήρια επιστολή του ο Γ. Λιαρομάτης ανέφερε: "Ευχαριστώ από καρδιάς, μιας καρδιάς που τον τελευταίο καιρό πέρασε πολλά. Πέρασε πολλά, όμως άντεξε και σήμερα χτυπάει διαφορετικά, γιατί μέσα από αυτή τη δοκιμασία ζωής έμαθα τι θα πει αλληλεγγύη, τι θα πει να σου δίνουν το χέρι να σηκωθείς άνθρωποι που ούτε καν το μικρό τους όνομα γνωρίζεις.”

Ενίσχυση προσφύγων και δομών αλληλεγγύης

Οι Solidarity Athletes στάθηκαν επίσης αλληλέγγυοι στην ποδοσφαιρική ομάδα από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Ενίσχυσαν την ομάδα με αθλητικό υλικό, όπως ποδοσφαιρικά παπούτσια, μπάλες και στολές προπόνησης και αγώνα. «Ας γίνει η αλληλεγγύη θάλασσα και ίσως κι εκείνο το ανθρώπινο κύμα να φουσκώσει» ήταν το μήνυμά τους.

Αλληλέγγυοι στάθηκαν και σε αυτοοργανωμένες κοινωνικές δομές, τις οποίες ενίσχυσαν με υλικά που αντιστοιχούν για το μαγείρεμα και τη διανομή 10.000 μερίδων. Οι δομές που ενισχύθηκαν ήταν οι κοινωνικές κουζίνες: "Ο άλλος άνθρωπος", "Mano Αperta" και η Κοινωνική Λαϊκή Κουζίνα από το στέκι "Δίστομο" για το μαγείρεμα. Επίσης ενισχύθηκε το «Μυρμήγκι στέκι αλληλεγγύης Κυψέλης» για τη διανομή φαγητού σε οικογένειες και δόθηκαν 100 κουτιά φάρμακα πρώτης ανάγκης στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό κομμάτι της δράσης τους αφορά την προώθηση δράσεων και δηλώσεων αθλητών που λειτουργούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου μέσω της σελίδας που έχουν στο Facebook (facebook.com/solidarityathletes/).

Δημοσιοποίησαν τη δήλωση του Τάσου Μπακασέτα, ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, όπου αναφέρει τη σημασία να προσέχουν τη στάση τους οι ποδοσφαιριστές και εκτός γηπέδου: «Όταν κατάλαβα ότι πραγματικά αποτελώ πρότυπο για τα παιδιά, μπήκα στη διαδικασία να βελτιώσω τον εαυτό μου, να ψαχτώ ακόμα περισσότερο, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά γενικά για τη ζωή μου”.

Άλλη δήλωση που ανέβηκε στη σελίδα είναι εκείνη του Χρήστου Τασουλή, παίκτη του Αστέρα Τρίπολης: «Για εμένα μαχητές είναι αυτοί που κάνουν δύο δουλειές για να ταΐσουν την οικογένειά τους, αυτοί που μεγαλώνουν χωρίς γονείς, αυτοί που πάσχουν από ανίατη ασθένεια και έχουν τη δύναμη να χαμογελούν».

Εξίσου ισχυρό μήνυμα περνούν τα λόγια του Γιώργου Μπαντή, τερματοφύλακα της Λαμίας: «Αρρώστια να νομίζεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου μισώντας την πατρίδα του άλλου. Δεν μπαίνει μια μάνα αγκαλιά με το παιδί της σε ένα σαπιοκάραβο για να πάει σε έναν τόπο ώστε να κάνει κακό. Δεν πάει ούτε για ένα καλύτερο αύριο, πάει μόνο για να υπάρξει αύριο».

Αντίστοιχα παρουσιάζεται η στάση που κράτησαν αθλητές, όπως και δράσεις. Πρόσφατη είναι η αναφορά στο παράδειγμα του Ν’Γκολό Καντέ παίκτη της Τσέλσι. Αποκαλύφθηκε ότι ο γνωστός ποδοσφαιριστής αρνήθηκε κατηγορηματικά το 2017 να φοροδιαφύγει λέγοντας «όχι» σε πληρωμές μέσω off shore εταιρείας, χάρη στις οποίες θα εξοικονομούσε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. «Μου φτάνουν τα χρήματα του κανονικού μισθού» είχε πει και πολλοί το διάβασαν από τους Solidarity Athletes.

Προσφέρουν, αλλά πάντα ανώνυμα

Τις αναρτήσεις της σελίδας προωθούν συχνά - πυκνά και πολύ γνωστοί αθλητές. Όπως ο Δημήτρης Κουρμπέλης του Παναθηναϊκού. Η σελίδα μέσα σε λίγους μήνες μετρά περί τους 10.000 followers. Γεμίζει δηλαδή τα μισά ελληνικά γήπεδα.

«Ένας στόχος μας είναι και αυτός, να φέρουμε πίσω τον καλό κόσμο στις κερκίδες» λένε μέλη της προσπάθειας στην «Αυγή». Ανώνυμα. Δεν θέλουν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους γιατί δεν θέλουν να θεωρηθεί στο ελάχιστο η πρωτοβουλία τους ως ένα μέσο αυτοπροβολής.

«Μέσα από όλο αυτό δεν θέλουμε να διαφημιστούμε εμείς ως προσωπικότητες, αλλά θέλουμε να δώσουμε ένα πρότυπο αθλητών βάση την αλληλεγγύη, και μόνο ανώνυμη μπορεί αυτή να είναι» λένε.

Διαχωρίζουν την αλληλεγγύη από τη φιλανθρωπία ενστερνιζόμενοι την αντίληψη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο ότι η αλληλεγγύη είναι οριζόντια διαδικασία και όχι κάθετη. «Στη φιλανθρωπία έχεις μια διαδικασία όπου ο δυνατός δίνει στον αδύναμο. Στην αλληλεγγύη και δίνεις, αλλά και μπορείς να πάρεις από τον άλλο».

«Να βγούμε επιτέλους μπροστά οι αθλητές»

«Οι καιροί είναι τέτοιοι που μας δίνουν από μόνοι τους την αφορμή ώστε να κινητοποιηθούμε» αναφέρουν για το πώς γεννήθηκε η ιδέα. «Κάποια στιγμή οι αθλητές πρέπει να βγούμε μπροστά και να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία προσπαθώντας να παρασύρουμε περισσότερο κόσμο στην αλληλεγγύη».

Με τις δράσεις τους εστιάζουν κυρίως στο παιδί. «Γιατί μπορεί να είναι το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα, αλλά είναι το 100% του μέλλοντος». Αντίστοιχη είναι η λογική τους και σε άλλα ζητήματα του χώρου, όπως η βία στα γήπεδα. «Δεν θεωρούμε ότι ένα γήπεδο κλουβί με συρματοπλέγματα και γεμάτο αστυνομία θα σταματήσει τη βία. Ίσα - ίσα αυτό είναι βία για μας. Πρέπει να προλαμβάνουμε, όχι να καταστέλλουμε».

“Δεν υπάρχει μόνο το lifestyle”

Καταλήγοντας, τονίζουν ότι «δεν υπάρχουν μόνο το lifestyle και η ηλίθια είδηση στον αθλητισμό. Αν τα μέσα βλέπουν και αναπαράγουν μόνο ποιος βγήκε με ποιον και σε ποιο μαγαζί, τότε δεν επιτρέπουν στον κόσμο να μάθει ότι υπάρχει και το άλλο κομμάτι στον αθλητισμό, αυτό της αλληλεγγύης και της συνεισφοράς. Γιατί να μην επικεντρωθούμε αντίστροφα μόνο στο καλό και σε αυτό που έχει σημασία; Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει και θέλουμε με τις δράσεις να είμαστε μέρος του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL