Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ούτε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων μπόρεσε να πιστέψει την αστυνομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούτε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων μπόρεσε να πιστέψει την αστυνομία

Ποιος θυμάται τον αστυνομικό σε συνεδρίαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής που έφερε στη στολή του, σύμφωνα με καταγγελία δημοσιογράφων, κρυφή κάμερα, γεγονός που η αστυνομία διέψευδε λέγοντας ότι δεν ήταν μικρή κάμερα αλλά power bank; Όπως φαίνεται, η εξήγηση της ΕΛ.ΑΣ. δεν κατάφερε να πείσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην οποία έφτασε η υπόθεση μετά από την καταγγελία της δημοσιογράφου Ειρήνης Προμπονά.

Στην απόφασή της η αρχή, η οποία κοινοποιήθηκε στην αρχή Οκτωβρίου, απευθύνει συστάσεις στην αστυνομία "ως υπεύθυνο επεξεργασίας" 1. Να προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες ώστε η διαδικασία διερεύνησης παραπόνων που σχετίζονται με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα να είναι προσηκόντως τεκμηριωμένη. 2. Συνεργάζεται αποτελεσματικά με την αρχή".

Στην απόφαση καταγράφεται η επικοινωνία της αρχής με την αστυνομία σχετικά με τη διερεύνηση του περιστατικού για το οποίο είχαν προσκομιστεί και φωτογραφίες. Σε αυτές τις επικοινωνίες βλέπουμε ότι η αρχική απάντηση της αστυνομίας δεν διαφέρει από αυτή που είχε κοινοποιήσει τότε και το γραφείο Τύπου και η αρχή ζητάει αναλυτικότερη ενημέρωση για τα ακριβή χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων συσκευών (power bank) καθώς και να προσκομιστεί οποιοδήποτε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η αστυνομία απαντά στην αρχή με τα χαρακτηριστικά των συσκευών και ότι εκλήθη ο συγκεκριμένος αστυνομικός στο κτήριο της ΓΑΔΑ παρουσία του ΓΑΔάρχη, του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και του διοικητή της ΥΑΤ, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για power bank, καλώδιο σύνδεσης, θήκη και συσκευή bluetooth.

Επιπλέον η αστυνομία αναφέρει ότι η εξήγηση του αστυνομικού ήταν ότι συχνά η δυσχερής ασύρματη επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ καθιστά αναγκαία τη χρήση τηλεφωνικής επικοινωνίας κατά την υπηρεσία του. Κάπως έτσι η αστυνομία έκρινε ότι "δεν προέκυψαν ικανά στοιχεία για τη θεμελίωση πειθαρχικού παραπτώματος και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς".

Η αρχή όμως κοινοποίησε στην αστυνομία σημείωμα που αναφέρει ότι "εγείρονται αμφιβολίες ως προς την ορθότητα της εξέτασης του περιστατικού από πλευράς των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., κυρίως λόγω της μη συμβατότητας των χαρακτηριστικών και των διαστάσεων των συσκευών με όσα απεικονίζονται στις φωτογραφίες, καθώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί ο ισχυρισμός ότι στη θήκη της στολής ήταν τοποθετημένος ο συγκεκριμένος φορτιστής bluetooth και ζητήθηκε και υποβληθούν εγγράφως οι απόψεις της".

Στο απαντητικό της έγγραφο η αστυνομία επανέλαβε τα περί power bank και θεωρεί ότι "το ζήτημα εξετάστηκε από πληθώρα αξιωματικών μέχρι και το ανώτερο υπηρεσιακό επίπεδο και η διαπίστωση ότι ήταν συσκευή φόρτισης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL