Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Δ. Κασσαβέτης, επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης / Δ. Κασσαβέτης: Στοίχημα η ενίσχυση των ελέγχων για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Κασσαβέτης, επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης / Δ. Κασσαβέτης: Στοίχημα η ενίσχυση των ελέγχων για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο

Την ανάγκη ενίσχυσης του έργου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) τόνισε ο επικεφαλής του Δ. Κασσαβέτης, ζητώντας την επίσπευση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών. Άλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου, που, όπως είπε πρόσφατα ο Δ. Κασσαβέτης θα παρουσιαστεί στους συναρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με το αυτό το σχέδιο, το ΣΕΕΔΔ θα επιδιώξει την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και τη λήψη τεχνικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διατεθούν στους ελεγκτές σύγχρονα εργαλεία και επικαιροποιημένη τεχνογνωσία που θα βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον και την αποτελεσματικότητα του ούτως ή άλλως σημαντικού έργου τους.

Μιλώντας για τον έλεγχο δηλώσεων “πόθεν έσχες”, ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ είπε (ΕΡΤ): “Προσπαθούμε να κάνουμε έλεγχο στα πόθεν έσχες και εάν ήμασταν συνδεδεμένοι με τις πηγές των τραπεζικών λογαριασμών, θα είχαμε κάνει δεκαπλάσιους ελέγχους”. “Πάντως, το δείγμα (σ.σ.: ελεγχόμενων προσώπων) είναι σημαντικό και από αυτό προκύπτει ότι ορισμένοι πίστευαν ότι δεν θα ελεγχθούν ποτέ” υπογραμμίζει, προσθέτοντας: “Όταν κάνεις έλεγχο σε απλούς υπαλλήλους και βρίσκεις ποσά εκατομμυρίων, είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι το θέμα της διαφθοράς είναι σημαντικό και εκτεταμένο στα σπλάχνα του κράτους”.

Αναφερόμενος σε υπόθεση ελέγχου πόθεν έσχες που προέκυψε από καταγγελίες και πλέον ελέγχεται στο ποινικό σκέλος, ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ είπε: “Ελέγξαμε 65 υπαλλήλους και βρήκαμε 14 που δεν δήλωσαν 13 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως από τον χώρο των πολεοδομιών”. Εξήγησε ότι οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ σε ετήσια βάση ελέγχουν περί τις 90 υποθέσεις τον χρόνο. Στο σκέλος της απονομής δικαιοσύνης και επιστροφή των υπεξαιρεθέντων χρημάτων ή των παρανόμων μη δηλωθέντων κεφαλαίων, ο Δ. Κασσαβέτης εξήγησε: “Συνεργαζόμαστε με το Ελεγκτικό Συνέδριο στα ζητήματα καταλογισμού των ποσών και με τις Εισαγγελίες για τα ποινικά ζητήματα”.

Με την επισήμανση ότι οι περισσότερες υποθέσεις που έλεγξε το 2017 το ΣΕΕΔΔ αφορούν παρατυπίες και παρανομίες στους ΟΤΑ, ο Δ. Κασσαβέτης αναφέρθηκε σε περίπτωση δήμου που αδικαιολόγητα δεν δηλώθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «οι δήμοι έχουν πρόβλημα με τα έσοδά τους και αυτό συνδέεται με την κακή λειτουργία των υπηρεσιών τους ως προς την είσπραξη του ΤΑΠ και ως προς την είσπραξη των μισθώσεων των ακινήτων τους”.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΣΕΕΔΔ για το 2017, το 54% των εκθέσεων επιθεώρησης και ελέγχου σε σύνολο 324 αφορά τους δήμους και τις επιχειρήσεις τους για θέματα που σχετίζονται κυρίως με αναθέσεις έργων, προμηθειών και σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, όπως και υποθέσεις σχετικές με δόμηση και χωροταξία, διαδικασία χορήγησης αδειών, ιδίως για περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι περισσότεροι έλεγχοι για τους οποίους συντάχθηκαν εκθέσεις έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής (125), Δυτικής Ελλάδας (42) και Κρήτης (22). Από τις 324 εκθέσεις διατάχθηκε διερεύνηση ευθυνών με βάση το περιεχόμενο των 109, εκ των οποίων οι 88 αφορούσαν πειθαρχικές ευθύνες και οι 21 ποινικές ευθύνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL