Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, πρόεδρος της ΕΥΑΘ: / Γ. Ν. Κρεστενίτης: Το νερό της Θεσσαλονίκης δεν θα περάσει στους ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, πρόεδρος της ΕΥΑΘ: / Γ. Ν. Κρεστενίτης: Το νερό της Θεσσαλονίκης δεν θα περάσει στους ιδιώτες

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το νερό ως μείζον κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας τον περασμένο Μάρτιο, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να το κατοχυρώσει συνταγματικά στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Δεν έχουν όμως την ίδια αντίληψη η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της, που με κάθε ευκαιρία τάσσονται ανοιχτά υπέρ της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης. Ειδικά για την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), που η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμαζόταν να τη βγάλει άρον-άρον στο «σφυρί», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, παρά τις πιέσεις των δανειστών, «διασφαλίσαμε ότι το 50,1% της ΕΥΑΘ θα παραμείνει στο Δημόσιο». Υπογράμμισε, επίσης, ότι πλέον δόθηκε η δυνατότητα το 24% των μετοχών της εταιρείας που είναι μνημονιακή υποχρέωση να πουληθούν, να περάσει στα χέρια δήμων, επιμελητηρίων ή ασφαλιστικών ταμείων και σε συλλογικούς κοινωνικούς φορείς.

Καμία πρόταση από τους δήμους

Ρωτήσαμε τον σημερινό πρόεδρο της ΕΥΑΘ, καθηγητή Γιάννη Ν. Κρεστενίτη, αν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Όπως άφησε να εννοηθεί, αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης και τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «αυτός ο κίνδυνος πάντα θα ελλοχεύει, με την έννοια ότι το τίμημα είναι υψηλό, αφού οι εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης έχουν μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και άρα μπορούν να έχουν και μεγάλα κέρδη». Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να πωληθεί το πακέτο του 24% και υπενθύμισε τη δυνατότητα αυτές οι μετοχές, αν βγουν προς πώληση, να περάσουν όχι σε ιδιώτη, αλλά στους δήμους, μετά τη σχετική διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση στον «Κλεισθένη».

Παρά ταύτα, ενώ οι δήμοι, μέσω (και) της ΠΕΔ-Κ.Μ., τάσσονται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία μέχρι στιγμής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Όπως σχολίασε ο Γ. Κρεστενίτης, «ναι μεν στα λόγια η Ένωση των Δήμων φαίνεται να μην επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά δεν έχει καταθέσει κάποια πρόταση για το πώς αυτό μπορεί να αποφευχθεί και πώς θα συνεισφέρουν σε αυτό οι δήμοι».

Έργα πνοής και θωράκισης στα σκαριά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ σχεδιάζονται πολλά και σημαντικά έργα, που θα ενισχύσουν τη θέση της εταιρείας και θα μπορεί να προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Το 2022 η πόλη θα υδροδοτείται όλη από τον Αλιάκμονα

Το σημαντικότερο όλων είναι η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού, που θα μειώσει δραστικά τον κίνδυνο η Θεσσαλονίκη να στερηθεί για μέρες το κοινωνικό αυτό αγαθό. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 και θα επιτρέψει στην ΕΥΑΘ να υδροδοτεί όλη την πόλη από τον Αλιάκμονα και να έχει εφεδρικό το δίκτυο που φέρνει νερό από τις πηγές της Αραβησσού (σήμερα το 40% του απαιτούμενου νερού έρχεται από εκεί). Είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, αλλά ήταν πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να μην το προχωρήσει, αφού σκόπευε να πωλήσει την ΕΥΑΘ. Η σημερινή διοίκηση προχώρησε στην επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης, η οποία υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μετά την οριστική απόφαση από την ΠΚΜ, σύμφωνα με την οποία θα χρηματοδοτηθεί η πρόταση της ΕΥΑΘ, η οποία συγκέντρωσε και τον υψηλότερο βαθμό από όλες τις προτάσεις, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διαδικασία δημοπράτησης θα ξεκινήσει εντός του 2018» τονίζει ο κ. Κρεστενίτης.

Παράλληλα σχεδιάζεται η συντήρηση εν λειτουργία του αγωγού της Αραβησσού, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης ζημιάς που θα ταλαιπωρήσει την πόλη. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, «επικαιροποιήθηκε μία παλιά μελέτη του καθηγητή Γεωργίου Πενέλη, τον οποίο και ευχαριστούμε δημόσια επειδή προσφέρθηκε και επικαιροποίησε τη μελέτη του αφιλοκερδώς» και αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η σχετική διακήρυξη. Αυτή η μελέτη, που επίσης επί χρόνια έμεινε αναξιοποίητη, προβλέπει την εξωτερική συντήρηση τμημάτων του αγωγού, που εκτιμάται ότι έχουν υποστεί σοβαρή φθορά. Θα συντηρηθούν περίπου 1.000 μέτρα αγωγού σε διάφορα σημεία, ενώ το κόστος του έργου θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ.

«Επίσης, με σύγχρονες μεθοδολογίες που θα εφαρμοστούν, θα ελεγχθεί όλο το μήκος του αγωγού για να φανεί αν υπάρχουν και άλλα σημεία που χρήζουν εξωτερικής επισκευής. Δυστυχώς η ολική επισκευή ή αντικατάσταση τμημάτων του αγωγού μπορεί να γίνει μόνο με διακοπή λειτουργίας του» προσθέτει ο Γ. Κρεστενίτης.

Άλλα σημαντικά έργα είναι η εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού και τηλελέγχου (SCADA), που βρίσκεται στη φάση των προσφορών. «Έτσι θα ελέγχεται η διανομή νερού, ώστε στις περιπτώσεις που έχουμε μικρότερα φορτία να μπορεί το νερό να κατανέμεται καλύτερα και πιο ισότιμα σε όλο το σύστημα» εξηγεί ο Γ. Κρεστενίτης. Σχεδιάζεται επίσης η μαζική αντικατάσταση υδρομέτρων, προκειμένου «να ελέγχονται καλύτερα οι καταναλώσεις και οι διαρροές. Ταυτόχρονα θέλουμε ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα υδρόμετρα να είναι τα λεγόμενα 'έξυπνα', που θα τηλεμεταδίδουν τη μέτρηση».

Το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στο ΑΠΘ και στόχος είναι να επεκταθεί στη ΔΕΘ και σε υποπεριοχές της πόλης, όπως στη ΒΙΠΕ και τις 40 Εκκλησιές. Στα σημαντικά και το γεγονός ότι τα εργαστήρια ύδρευσης και αποχέτευσης έλαβαν πιστοποίηση, «που σημαίνει ότι οι μετρήσεις είναι απόλυτα σωστές και ότι παρακολουθείται συνεχώς όλο το δίκτυο για την ποιότητα νερού και λυμάτων».

Τα έργα στον Δενδροπόταμο

Τέλος, η σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ προχωρά και τα επί χρόνια εκκρεμούντα και σημαντικά έργα αποχέτευσης. Υπό δημοπράτηση είναι και το έργο του αγωγού που θα συνδέσει τον Δενδροπόταμο, που συνεχίζει να δέχεται τα απεξέργαστα λύματα των λεγόμενων χαμηλών δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό, ενώ επικαιροποιήθηκε, διορθώθηκε και είναι προς έγκριση η άδεια περιβαλλοντικών όρων του αποχετευτικού δικτύου και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της Σίνδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL