Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Δίωρη αναστάτωση στην Αττικής λόγω βλάβης στο δίκτυο μεταφοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίωρη αναστάτωση στην Αττικής λόγω βλάβης στο δίκτυο μεταφοράς

Σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση διαφόρων περιοχών του Νομού Αττικής προκάλεσε χθες το μεσημέρι βλάβη που σημειώθη κε στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζοντας τηντροφοδότηση των καταναλωτών, η οποία πάντως αποκαταστάθηκε σε περίπου δύο ώρες μετά την άμεση επέμβαση των αρμοδίων Διαχειριστών Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα, χθες, στις 2.12 το μεσημέρι, σημειώθηκε έκρηξη σε διακόπτη του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια τροφοδότησης φορτίων που επηρέασε την ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Αττικής.

Εντός 2 ωρών η αποκατάσταση

Οι ενέργειες για την αποκατάσταση ξεκίνησαν αμέσως από τον αρμόδο Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στους υποσταθμούς διανομής που επηρεάστηκαν από τη βλάβη.

Στις 4.20 μ.μ., δηλαδή σε περίπου δύο ώρες, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο μεταφοράς, όπως ανακοινώθηκε από πλευράς ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, με γρήγορους ρυθμούς προχώρησε η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο των περιοχών της Αττικής που επηρεάστηκαν σε 10 υποσταθμούς διανομήςσε χρόνους οι οποίοι κυμάνθηκαν από 10 με 15 λεπτά έως 2 ώρες περίπου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι χρόνοι αποκατάστασης και τα φορτία που επηρέαστηκαν ανά υποσταθμό έχουν ως εξής:

  • Υποσταθμός Καλλιθέας, φορτίο 70 MW: χρόνος αποκατάστασης 14.25
  • Υποσταθμός Ελληνικού, φορτίο 50 ΜW: χρόνος αποκατάστασης 14.40.
  • Υποσταθμός Αργυρούπολης, φορτίο 30 MW: χρόνος αποκατάστασης 15.10.
  • Υποσταθμός Αριστείδου (Αθήνα), φορτίο 70 MW: χρόνος αποκατάστασης 15.30.
  • Υποσταθμός Φαλήρου, φορτίο 60 MW: χρόνος αποκατάστασης 15.50.
  • Υποσταθμός Βριλησσίων, φορτίο 70 MW: χρόνος αποκατάστασης 15.50.
  • Υποσταθμός Μαρουσίου, φορτίο 80 MW: χρόνος αποκατάστασης 15.55.
  • Υποσταθμός Ν. Σμύρνης, φορτίο 60 MW: χρόνος αποκατάστασης 16.10.
  • Υποσταθμός Παγκρατίου, φορτίο 180 MW: χρόνος αποκατάστασης 16.10.
  • Υποσταθμός Παλλήνης, φορτίο 80 MW: χρόνος αποκατάστασης 16.10.

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης γινόταν σταδιακά (με διάρκεια από μερικά λεπτά έως και λίγες ώρες) και μέχρι νωρίς το απόγευμα (περίπου στις 5 5.30 μ.μ.) είχαν τροφοδοτηθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι περιοχές που επηρεάστηκαν.

Εξαιρετικά σπάνιο συμβάν. Έρευνα για τα αίτια

Όπως ενημέρωσε χθες το απόγευμα ο ΑΔΜΗΕ, οι διακοπές ρεύματος στην Αττική οφείλονται σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς, 150 KV, του υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, γεγονός που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα συμβάν που βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης. Αυτό είχε ως συνέπεια να διακοπεί η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ Παλλήνης προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς αποτελεί αντικείμενο έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Διαχειριστή, κατά τη στιγμή της βλάβης, στις 2.12 το μεσημέρι, το φορτίο που διακινούταν στο Σύστημα Μεταφοράς στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξης των 2.000 MW (ενώ συνολικά το φορτίο του συστήμα τος στις 2 το μεσημέρι ανερχόταν σε περίπου 5.950 MW).

Λόγω της συγκεκριμένης βλάβης προκλήθηκε απώλεια της τάξης του ενός τρίτου επί της ισχύος των 2.000 MW και επηρεάστηκαν οι ανωτέρω δέκα υποσταθμοί διανομής.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, η αντίδραση του ΑΔΜΗΕ με βάση τις εσωτερικές του διαδικασίες ήταν άμεση. Συνεργεία από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και από τις Υπηρεσίες Συντήρησης του Συστήματος αναχώρησαν άμεσα από τη βάση τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη το ταχύτερο δυνατό.

Στις 4.20 μ.μ. είχαν αποκατασταθεί όλα τα φορτία με τα οποία το Σύστημα Μεταφοράς τροφοδοτεί το Δίκτυο Διανομής .

Κατά τον ΑΔΜΗΕ, το χθεσινό συμβάν που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής ήταν εξαιρετικά σπάνιο με βάση τα στα τιστικά στοιχεία του Διαχειριστή.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ ζητεί συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για την ταλαιπωρία που υπέστησαν λόγω των διακοπών ρεύματος

Ικανοποίηση ΥΠΕΝ για την άμεση αντίδραση       

Άμεση και συνεχής ήταν και η ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βλάβη αλλά και την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης νωρίς χθες το βράδυ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ανθρώπινου δυναμικού του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL