Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Με απόφαση του Αρείου Πάγου / Οριστικά και αμετάκλητα αθώος ο Τάσος Θεοφίλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με απόφαση του Αρείου Πάγου / Οριστικά και αμετάκλητα αθώος ο Τάσος Θεοφίλου

Έξι χρόνια μετά τη σύλληψή του από την Αντιτρομοκρατική και την έναρξη της καφκικής περιπέτειας που τον οδήγησε επί πέντε χρόνια στις φυλακές, ο Τάσος Θεοφίλου κρίθηκε αμετάκλητα αθώος με απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως έγινε γνωστό χθες το πρωί.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία είχε κηρυχθεί αθώος ο Τάσος Θεοφίλου. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουλίου 2017, και ύστερα από πέντε χρόνια στη φυλακή, ο Τ. Θεοφίλου αθωώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

«Μετά την αποτίμηση της νίκης, πρέπει να ακολουθήσει το ποιες είναι οι διεκδικήσεις που πρέπει να τεθούν επί τάπητος για να εξαλειφθούν οι μήτρες που γεννούν συνήθεις υπόπτους, σκευωρίες, πάντοτε με πολιτικό προσανατολισμό στο αριστερό άκρο του πολιτικού χάρτη», την ώρα που οι ναζιστές κυκλοφορούν ελεύθεροι και, όταν συλλαμβάνονται, "πέφτουν στα μαλακά" δήλωσε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ένας από τους δύο συνηγόρους του Κώστας Παπαδάκης. "Ακόμη και σήμερα, η Αντιτρομοκρατική στοχεύει μονοσήμαντα στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Δεν αντιμετωπίζουν ποτέ ευθύνες οι άνθρωποι που 'στήσανε' αυτές τις δικογραφίες και σκευωρίες, είναι στις θέσεις τους, δεν αντιμετωπίζουν καμία πειθαρχική και ποινική ευθύνη» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα (ο λεγόμενος "δεύτερος τρομονόμος") και στην ανάγκη θέσπισης κανόνων που θα αποδυναμώνουν την αποδεικτική κατάχρηση του DNA και την αυθαίρετη λήψη με απόφαση της αστυνομίας χωρίς δικονομικές εγγυήσεις.

«H εύρεση DNA σε ένα πειστήριο δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά τη σχέση με τον κάτοχο. Δεν αποδεικνύει τον χρόνο και τις περιστάσεις" τόνισε ο Κ. Παπαδάκης, επισημαίνοντας ότι "χρειάζεται μία οριοθέτηση, να μην μπορεί η αστυνομία να παίρνει DNA από κανέναν, παρά μόνο αν το διατάζει ανακριτής και αφού εξεταστούν οι αντιρρήσεις υπόπτου ή κατηγορούμενου, παρουσία μόνο τεχνικών συμβούλων. Και βέβαια, να θεσπιστεί ρητός κανόνας ότι μόνη η ύπαρξη DNA σε ένα πειστήριο δεν σημαίνει ενοχή κατηγορούμενου, αν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL