Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις / Σ. Φάμελλος: Τέλη Αυγούστου ξεκινούν οι διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις / Σ. Φάμελλος: Τέλη Αυγούστου ξεκινούν οι διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις

Περιθώριο δέκα ημερών έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προκειμένου να παραδώσει περίπου οκτακόσιους φακέλους για τα αυθαίρετα σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας καθώς και τελεσίδικα παραδοτέα σε δασικές εκτάσεις στην Αττική, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει από το ΥΠΕΝ η ανάθεση για την κατεδάφισή τους και να ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων για κατεδαφίσεις προς το τέλος του Αυγούστου.

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σ. Φάμελλος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι χθες εστάλη επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να παραδοθούν τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αυθαίρετες κατασκευές που είτε είναι παραδοτέες με αντίστοιχο πρακτικό στις δασικές περιοχές, είτε είναι αυθαίρετα στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Διευκρίνισε δε ότι για τα αυθαίρετα που ακόμα δεν έχουν δοθεί σε συνεργεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οι κατεδαφίσεις τους θα εκτελεστούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Επιτάχυνση

Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ακόμα ένας μηχανισμός για επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, καθώς, "πέρα από τη σύνταξη του πρωτοκόλλου κατεδάφισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία μας, δημιουργούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ακόμα έναν μηχανισμό κατεδαφίσεων στο υπουργείο".

Ο αν. Υπουργός σημείωσε επίσης ότι για τις περιπτώσεις περιφράξεων, περιτοιχίσεων και μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία "δίνουμε τη δυνατότητα να γίνονται οι κατεδαφίσεις εξπρές και από το υπουργείο Υποδομών".

Πράξη πολιτικής ευθύνης

Όπως επισήμανε, “νομίζω ότι όλοι έχουν γίνει γνώστες των πολλών, τουλάχιστον 3.000 αυθαιρέτων που ‘περίμεναν’ στα συρτάρια προς κατεδάφιση στην Αττική ... παίρνουμε την αρμοδιότητα λοιπόν στο υπουργείο και αυτό θα ήθελα να το παρουσιάσω και ως μια πράξη πολιτικής ευθύνης. Διεκδικούμε και δημιουργούμε αυτή την αρμοδιότητα για να κριθούμε από την κοινωνία σε έναν τομέα που οι προηγούμενες πολιτικές διοικήσεις δεν τόλμησαν να πάρουν μέτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει νόμιμα, με όλα τα δικαιώματα του πολίτη και με όλες τις διαδικασίες διαφάνειας προς τους αναδόχους και με διαύγεια να γίνουν οι πράξεις κατεδάφισης που υπάρχουν τόσα χρόνια και καθυστερούν”.

Χρονοδιαγράμματα

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε συγχρόνως ότι θα πρέπει να προσέξουμε πολύ τα χρονοδιαγράμματα: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ένα δεκαήμερο στη διάθεσή της για να παραδώσει τους φακέλους αυτούς, για τις δύο περιπτώσεις αυθαιρέτων που αφορούν στην περιοχή αιγιαλού και παραλίας και στα παραδοτέα των δασικών υπηρεσιών. Οι φάκελοι, πρόσθεσε, εκτιμώνται περίπου στους οκτακόσιους και σε δέκα ημέρες θα είναι στο υπουργείο.

Χθες ξεκίνησε η ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που σημαίνει ότι “εμείς θα ετοιμάσουμε τις διαδικασίες ανάθεσης για την κατεδάφιση αυτών των αυθαιρέτων”. Η ολοκλήρωση της παραλαβής των φακέλων και η έναρξη των διαδικασιών των συμβάσεων κατεδάφισης εκτιμώνται περίπου στις 25 Αυγούστου.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, από εκεί και μετά η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που κυμαίνεται από τρεις εβδομάδες έως δύο μήνες. Άρα, σημείωσε, για αυτά τα συγκεκριμένα περίπου οκτακόσια ακίνητα το χρονοδιάγραμμα ξεκινάει περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος θύμισε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία που ελήφθη πριν από δέκα ημέρες ήδη έχουν δοθεί ευνοϊκά διοικητικά εργαλεία για τις συμβάσεις κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που προχωρά άμεσα στην υλοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση εισάγεται για ένα μεταβατικό διάστημα -έως ότου ενεργοποιηθούν πλήρως τα Παρατηρητήρια Δόμησης- μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα αναφορικά με την ταυτοποίηση αυθαίρετων και την κατεδάφισή τους, που επιτρέπει στο ΥΠΕΝ, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δόμησης, να προχώρα στην έκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών). Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτήρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500 μ. από τον αιγιαλό (όπως ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία από την εποχή Τρίτση) και σε ρέματα.

Αύξηση διαθέσιμων πόρων

Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνατότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και μέσων, οπότε μπορούν να επεκταθούν μέχρι και 50% οι συμβάσεις για τις κατεδαφίσεις, ενώ μπορούν να γίνονται συμβάσεις ανάθεσης για τις κατεδαφίσεις μέχρι 135.000 ευρώ. Έτσι, τόνισε ο Σ. Φάμελλος, δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προγραμματίζει άμεσα το έργο αυτό, εφόσον δόθηκε και πρόσθετη χρηματοδότηση, επομένως τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για τα ακίνητα που ήδη είχε σε δικούς της καταλόγους μπορούν να προχωρήσουν οι πράξεις κατεδάφισης.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες για αυθαίρετα και στην υπόλοιπη χώρα πέραν της Αττικής, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην κατεύθυνση αυτή. Όπως δήλωσε, ήδη υπάρχει μια επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος προς όλους τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για να στείλουν όλους τους καταλόγους των τελεσίδικων πράξεων κατεδάφισης για όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ανέφερε, "από ορισμένες περιφέρειες έχουμε τις πληροφορίες ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έφτασαν οι πρώτες αναφορές στο υπουργείο". Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς έχει ο ίδιος επικοινωνήσει με τον συντονιστή και ολοκληρώνεται η κατάσταση αυτή για να έρθει στο υπουργείο και να δούμε πού βρίσκεται. Ταυτόχρονα, σημείωσε, "έχουμε κάνει την ίδια επικοινωνία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τον γενικό γραμματέα της Δημόσιας Περιουσίας από το υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζονται οι αντίστοιχες καταστάσεις και για την περιοχή αιγιαλού και παραλίας της Κεντρικής Μακεδονίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL