Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Λουκέτο στο μουσείο της μισαλλοδοξίας και των βασανιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λουκέτο στο μουσείο της μισαλλοδοξίας και των βασανιστών

"Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο 'Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα', καθώς και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό - εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο μουσείο, αποφασίζει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του". Με αυτή την ανακοίνωση, η μητρόπολη Βέροιας, στην οποία και ανήκει το κληροδότημα που φιλοξενεί το "Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα", έβαλε λουκέτο στο ιστορικό έκτρωμα της ιδιωτικής συλλογής του κ. Κανέλου Ντόντου που καταλάμβανε τον κύριο χώρο της έκθεσης.

Την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή καταγγελία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών που ζητούσε από το υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς φορείς του νομού Ημαθίας να απαγορεύσουν τις επισκέψεις σχολείων σε ένα Μουσείο στο οποίο εκτίθενται στολές και αντικείμενα βασανιστών της χούντας, φυλλάδια και βιβλία υμνητών του φασισμού και του ναζισμού, αλλά και υλικό που παραπέμπει στις πιο μαύρες ημέρες του μετεμφυλιακού κράτους των διώξεων, των εκτελέσεων και της εξορίας. Το εκτενές δημοσίευμα για το περιεχόμενο του δήθεν "μακεδονικού" μουσείου, που δημοσιεύθηκε στην "Αυγή" της 14ης Ιουλίου, έδωσε την αφορμή για μια σειρά επιθετικών, υβριστικών και απειλητικών δημοσιευμάτων από ακροδεξιές ιστοσελίδες του Διαδικτύου που, υπερασπιζόμενες το περιεχόμενο της συλλογής του κ. Ντόντου και των σχολικών επισκέψεων, έφτασαν σε σημείο να λένε ότι "εκεί μαθαίνουν οι νέοι μας την πραγματική Ιστορία του τόπου και όχι την παραχαραγμένη που διδάσκονται στα κομμουνιστοκρατούμενα σχολεία, από μαρξιστές ινστρούχτορες".

Είναι χαρακτηριστικό το ηλεκτρονικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Εθνικισμός" που με τίτλο "Κομμούνια χολέρες, κάτω τα χέρια σας από το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα", αφού αποκαλεί τα μέλη του ΣΦΕΑ "πολιτικούς απογόνους των εαμοβουλγάρων κομμουνιστοσυμμοριτών, που αιματοκύλισαν την Ελλάδα για να αποκόψουν τη Μακεδονία και τη Θράκη μας από τον εθνικό κορμό", υπερασπίζεται τη συλλογή του κ. Ντόντου, καθώς αυτή "περιέχει -μεταξύ άλλων- αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της κομμουνιστικής προδοσίας εις βάρος της Μακεδονίας μας, κατά την περίοδο της κατοχής και του συμμοριτοπολέμου, και που αναδεικνύει τους εθνικούς ήρωες που πολέμησαν για να μην είναι σήμερα η Μακεδονία μας επαρχία των Σκοπίων και η Θράκη μας επαρχία της Βουλγαρίας".

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Αυγής" εκτός των προκλητικών εκθεμάτων παρουσιάστηκαν οι συστατικές επιστολές τριών πρώην βουλευτών Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν συστατικές επιστολές ώστε η "ακροδεξιά" συλλογή του κ. Ντόντου να ενταχθεί στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που, σημειωτέον, είχε εγκαινιασθεί από τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Χθες η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "σταθερός στόχος είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση". Σε αντίθεση με τη μητρόπολη που, μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι καταγγελίες του ΣΦΕΑ και το δημοσίευμα της "Αυγής", προχώρησε στο άμεσο σφράγισμα του μουσείου της μισαλλοδοξίας, ουδείς εκ των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχε το θάρρος να προχωρήσει σε κάποια μορφή αυτοκριτικής για τις προκλητικά ανιστόρητες συστατικές επιστολές που πρόσφεραν το 2012 σε έναν "συλλέκτη" - υμνητή των βασανιστών της Μακρονήσου και του ΕΑΤ/ΕΣΑ. Αντ' αυτού προτίμησαν την σιωπή.

Το δημοσίευμα της "Α" στις 14.7, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η απόφαση της Μητρόπολης Βέροιας για το κλείσιμο του μουσείου - έκτρωμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL