Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Χωρίς προϋπολογισμό για το 2018 το Χαλάνδρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς προϋπολογισμό για το 2018 το Χαλάνδρι

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες και εργαζόμενους του Δήμου Χαλανδρίου διεξήχθη την Τετάρτη η δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2018.

Με δεδομένη την έλλειψη απαρτίας λόγω της ενιαίας στάσης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που απουσίαζε, με εξαίρεση τους κ. Νταβία, Λαδόπουλο και τον ανεξάρτητο σύμβουλο κ. Βαρδουλάκη διεξήχθη μια ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των πολιτών, αντί για μια κλειστή συζήτηση δημοτικών συμβούλων.

Κίνημα «Παραιτηθείτε» κατά δημοτικής αρχής

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου ταυτίζει την αντιπολίτευση με κίνημα «Παραιτηθείτε» και επισημαίνει ότι πρόκειται για μια σύγκρουση δύο κόσμων: από τη μια οι άνθρωποι και οι πρακτικές που βύθισαν την πόλη τριάντα χρόνια και προτείνουν την καταψήφιση του προϋπολογισμού, με συνέπεια το οικονομικό και διοικητικό έμφραγμα στην πόλη καθώς και τη φθορά της σημερινής δημοτικής αρχής, από την άλλη ένας κόσμος που αναδύεται, δεν κάνει ρουσφέτια και εργάζεται με πλάνο και συνέπεια προς όφελος των κατοίκων.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος καταγγέλλει την «αντιθεσμική συμπεριφορά των αποχωρήσαντων από τη διοικούσα παράταξη συμβούλων και του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης», περιγράφοντας αναλυτικά τα σημαντικότατα έργα για την πόλη του Χαλανδρίου που δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, όπως «το αντιπλημμυρικό έργο ύψους 5.350.000 ευρώ καθώς και κονδύλι ύψους 2.000.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στις περιοχές Πάτημα και Κάτω Χαλάνδρι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Συνολικά δε η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για έργα αγγίζει το ποσό των 11.000.000 ευρώ». Ο Σ. Ρούσσος επισημαίνει κλείνοντας ότι «θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της πόλης».

Ούτε πετρέλαιο για τα σχολεία

Το ιδιότυπο αυτό «μποϊκοτάζ» της αντιπολίτευσης, στο οποίο για πρώτη φορά συμπαρατάσσονται Ν.Δ., ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του δήμου, που αντιδρούν στη μεθοδεύσεις της αντιπολίτευσης και διαμαρτύρονται. «Ούτε πετρέλαιο για τα σχολεία δεν θα έχουμε» ακούστηκε να λένε. Χαρακτηριστικό της ιδιότυπης αυτής σύμπραξης είναι ότι σε ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ Χαλανδρίου επικροτεί την καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος από τους οκτώ ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στη ΛΑΕ.

Ας δούμε όμως πώς έφτασαν τα πράγματα ώς εδώ, σε ένα προδιαγεγραμμένο όπως φαίνεται μποϊκοτάζ του Δήμου Χαλανδρίου.

Με την αποχώρηση οκτώ δημοτικών συμβούλων από τη δημοτική παράταξη που έχει την πλειοψηφία στο Δήμο Χαλανδρίου και τη συμπαράταξή τους ουσιαστικά με την αντιπολίτευση του δήμου, δηλαδή τις παρατάξεις που πρόσκεινται σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018 κατά την 26η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 15.11.2017.

Σε κείμενο τους, ως βασικές αιτίες της καταψήφισης αναφέρουν ότι «ο προϋπολογισμός του δήμου υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλλει το μνημονιακό καθεστώς στην Τ.Α.» καθώς και την έλλειψη «συνδιαμόρφωσης». Ωστόσο, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της “Αυγής”, χαρακτήρισε «προσχηματικούς» τους λόγους που επικαλούνται, διότι «δεν ψηφίστηκε κάτι διαφορετικό απ’ όσα έχουν ήδη ψηφιστεί τα τρία προηγούμενα χρόνια» και εξέφρασε την πικρία του για την «εμπάθεια» και τη «χωρίς κανένα όριο και λογική» αντιπαράθεση εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Χθες ναυάγησε και η δεύτερη προσπάθεια ψήφισής του, καθώς δεν κατέστη εφικτή η απαρτία, αφού προφασίστηκαν την απεργία των εργαζομένων στον δήμο και δεν παρευρέθηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Το περίεργο όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι του δήμου παρίσταντο στο δημοτικό συμβούλιο, μαζί με φορείς και πολλούς πολίτες του Χαλανδρίου ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της δημοτικής αρχής.

«Μήνυμα αισιοδοξίας»

«Ένας δήμος χωρίς προϋπολογισμό μπορεί μόνο για ένα τρίμηνο να κάνει κάποιες δαπάνες, που αφορούν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων κυρίως. Μετά τίποτα. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει παράλυση του δήμου» προειδοποίησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μιλώντας στην “Αυγή” για τον ορατό κίνδυνο να μην μπορεί ο δήμος να ανταπεξέλθει όχι μόνο στα απαιτούμενα για την πόλη έργα αλλά και σε βασικές λειτουργίες διοίκησης.

Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 συνεπάγεται επίσης ότι δεν θα εφαρμοστούν οι μειώσεις δημοτικών τελών που είχε εισηγηθεί η διοίκηση, ούτε η αύξηση κατά 80% των επιδομάτων ένδειας, ενώ δεν διασφαλίζεται η συνέχιση λειτουργίας των κοινωνικών δομών του δήμου όπως κοινωνικό παντοπωλείο, Ιατρείο κ.ά. Τέλος, χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι 127 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο μετά τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL